Κρήτη: «Σπάει» κάθε ρεκόρ ο τουρισμός στο νησί (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: «Σπάει» κάθε ρεκόρ ο τουρισμός στο νησί (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλώρη για να καταρρίψει κάθε ρεκόρ σε ότι αφορά τον τουρισμό έχει βάλει η Κρήτη - Οι πληρότητες στα κάθε είδους καταλύματα ξεπερνούν το 90% κάνοντας τους φορείς του κλάδου να χαμογελούν
  • Ξεπερνούν το 90% οι πληρότητες στα καταλύματα
  • Η Κρήτη ενισχύει τον κρατικό κορβανά μέσω του τουρισμού
  • Ένα στα τέσσερα ευρώ από τον τουρισμό προέρχονται από την Κρήτη

Στο «κόκκινο» είναι η Κρήτη με χιλιάδες επισκέπτες να απολαμβάνουν τις ομορφιές του νησιού! Οι πληρότητες ξεπερνούν το 90% και η πιθανότητα να βρει κανείς κατάλυμα την τελευταία στιγμή είναι μηδαμινή!

Παράλληλα στο «κόκκινο» είναι και οι ενοικιάσεις οχημάτων με τις μέρες ενοικίασης ωστόσο να έχουν μειωθεί και τους τουρίστες να εξαντλούν και την τελευταία σταγόνα καυσίμου πριν επιστρέψουν τα οχήματα στα κατά τόπους γραφεία.

Την ίδια ώρα μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναδεικνύει την δυναμική της Κρήτης. Το νησί αποδεικνύεται το ισχυρό χαρτί της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας αφού μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κρατούν τα σκήπτρα σε κρίσιμες παραμέτρους του τουρισμού όπως οι επισκέψεις, οι διανυκτερεύσεις, αλλά κυρίως τα έσοδα!

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κυρίως εξαιτίας της Μυκόνου και της Σαντορίνης παράλληλα με την Περιφέρεια Κρήτης από κοινού συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των τουριστικών εσόδων όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στη μελέτη του Ινστιτούτου με την ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού (2021).

Παράλληλα σύμφωνα με την μελέτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συγκέντρωσε το 30,2% των εσόδων από τον τουρισμό, η Κρήτη το 23,2%, η Αττική το 14,2%, ενώ τα νησιά του Ιονίου το 12,6%.

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα του τουρισμού στην Κρήτη πάντως, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν, καθώς όπως και ο ίδιος ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας παραδέχεται πως οι πόροι της Κρήτης είναι πεπερασμένοι και όλα τα συστήματα του νησιού αυτή την ώρα είναι υπό πίεση!

«Στραγγίζουν» τα ρεζερβουάρ οι τουρίστες

Σύμφωνα με δηλώσεις του ιδιοκτήτη επιχείρησης ενοικιαζόμενων οχημάτων, Γιώργου Μπαμιεδάκη, στο neakriti.gr, οι τουρίστες «γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων και τα φέρνουν πίσω… με τον… αέρα ή πολλές φορές μένουν και στην εθνική οδό και τρέχουμε να τους γεμίσουμε τα ρεζερβουάρ».

Όπως ο ίδιος διευκρινίζει αυτό συμβαίνει πρώτη φορά, δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν κάτι ανάλογο και συμβαίνει σύμφωνα με τον ίδιο «είτε γιατί ξεχνιούνται, είτε γιατί πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους».

Παράλληλα αναφέρει υπάρχει γενικά μία μουρμούρα από τους επισκέπτες στην χώρα μας, όχι για την τιμή της βενζίνης, αλλά γιατί η αυξημένη τιμή στα καύσιμα τινάζει γενικά το μπάτζετ τους στον αέρα, καθώς αναγκάζονται να «κόψουν» από κάπου αλλού για να καλύψουν το μεταφορικό κόστος, το οποίο είναι υψηλό.

Κι ενώ το 2022 οδεύει για ένα ακόμα success story η συζήτηση γύρω από το μέλλον του τουρισμού στο νησί έχει φουντώσει… οι πεπερασμένοι φυσικοί πόροι της Κρήτης αλλά και τα πεπαλαιωμένα συστήματα που ήδη λειτουργούν στο κόκκινο φέρνουν προβληματισμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News