Ηράκλειο: Με μικρασιάτικη καρδιά – Kάθε σπίτι του Καρδουλιανού αναφέρει τον τόπο καταγωγής...

Κρήτη
Ηράκλειο: Με μικρασιάτικη καρδιά – Kάθε σπίτι του Καρδουλιανού αναφέρει τον τόπο καταγωγής...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια 96χρονη ξύπνια ως τα ξημερώματα για να ακούει τα μικρασιατικά άσματα

Τι κι αν πέρασε αιώνας; Η Μικρασία είναι μέσα μας! Και αν για την πόλη του Ηρακλείου θεωρούσαμε δεδομένο ότι με τόσο έντονο το μικρασιατικό στοιχείο θα γινόταν φέτος η τιμή που άξιζε στους προγόνους μας, η ευχάριστη έκπληξη ήρθε από την ενδοχώρα...

Μια έκπληξη που ήταν τεράστια όταν βρεθήκαμε το βράδυ της Παρασκευής στο Καρδουλιανό, στο Καστέλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Βέβαια, οι κάτοικοι είχαν φροντίσει να τιμήσουν τη Μικρασία - ιδιαίτερη πατρίδα των προγόνων τους - χρόνια τώρα, αφού σε κάθε σπίτι στα σοκάκια του μικρού χωριού υπάρχει μια καλαίσθητη ξύλινη πινακίδα με την οικογένεια που κατοικεί εκεί και την πόλη της ματωμένης ιωνικής γης από την οποία οι πρόγονοι-πρόσφυγες ξεριζωμένοι βρέθηκαν στην Κρήτη...

Μια 96χρονη ξύπνια ως τα ξημερώματα

Σαν το σπίτι της κυρίας Ελευθερίας Μπιτζαράκη - το γένος Μπουγκά - που γεννήθηκε το 1926 από προσφυγοπούλια που... πέταξαν μέχρι το εσωτερικό της λεβεντογέννας! Ξύπνια μέχρι τις 2 τα ξημερώματα η 96χρονη γερόντισσα, για να ακούει τα μικρασιατικά άσματα, περήφανη, όπως μας είπε, για τις ρίζες της (και δικαίως), αλλά όπως τόνισε, «στο Καρδουλιανό γεννήθηκε κι εκεί θα πεθάνει». Μέσα στο σπίτι με τα λουλούδια και το σκυλάκι συντροφιά της, στη μικρή αυλίτσα.

Όσο για τη γιορτή; Ο Σύλλογος Μικρασιατών και Φίλων Καρδουλιανού είχε στήσει με μεράκι και μικρασιατική φινέτσα τη γιορτή. Φτάνοντας στη γραφική πλατεία, σε υποδεχόντουσαν γυναίκες του Συλλόγου με λικέρ τριαντάφυλλο και ανατολίτικα λουκουμαδάκια. Το έργο των γυναικών όμως δε σταματούσε εκεί! Είχαν φροντίσει για μικρασιάτικα και μη εδέσματα, για να κεράσουν όλους τους επισκέπτες που βρέθηκαν στη μικρασιατική βραδιά, η οποία συνδυάστηκε με την πανσέληνο!

Πανσέληνος με μικρασιάτικο νανούρισμα

Ήταν μεθυστικός ο συνδυασμός με τη φωνή της Μαρίας Αναματέρου και το μικρασιατικό νανούρισμα για εισαγωγή. Η πανέμορφη και λυγερόκορμη μελαχρινή αοιδός έμαθε να αγαπάει την Κρήτη, καθώς έχει καταγωγή από την Απείρανθο της Νάξου. Έναν τόπο από τον οποίο πολλοί κάτοικοι δύο αιώνες πριν είχαν μετακομίσει στη Μικρασία και δη στα Βουρλά, κι ένα χωριό σε ορεινό όγκο του μεγαλύτερου σε έκταση νησιού των Κυκλάδων με ντοπιολαλιά ίδια και απαράλλαχτη με αυτή των Ανωγείων. Δεν είναι τυχαία η συνεργασία της στο παρελθόν με τον Λουδοβίκο.

Με συγκρότημα που δεν έλειπαν το βιολί και το κανονάκι, ακούσαμε το αγαπημένο μας τραγούδι “Τα παιδιά της γειτονιάς σου”, που ακούγαμε από τους Μικρασιάτες παππούδες μας, ενώ πραγματικός ξεσηκωμός υπήρξε όταν χόρεψαν από τον Σύλλογο Αλατσατιανών Ηρακλείου με τις μικρασιάτικες φορεσιές.

Και του χρόνου! Όλο και πιο δυνατά και μικρασιάτικα...

* Το όνομα του χωριού πιθανόν προήλθε από το κοινό επώνυμο των πρώτων κατοίκων “Καρδουλάκης”. Ωστόσο, η αρχαιότερη σωζόμενη αναφορά του οικισμού χρονολογείται την περίοδο της Τουρκοκρατίας και εντοπίζεται σε έγγραφο του 1842, του Χουρμούζη Βυζάντιου.

Από αυτόν πληροφορούμαστε για τη μικτή σύσταση του πληθυσμού στο Καρδουλιανό, η οποία, εκείνη τη χρονιά, αποτελούνταν από δύο χριστιανικές και πέντε τούρκικες οικογένειες.

Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία τους Σταύρο Μπιτζαράκη και Γιώργη Κοφινιδάκη...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News