Αίθριος καιρός αύριο Τρίτη στην Κρήτη - Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Κρήτη
Αίθριος καιρός αύριο Τρίτη στην Κρήτη - Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός αύριο Τρίτη, 16 Αυγούστου στην Κρήτη με ανέμους που θα φτάνουν τα 6 Μποφόρ και καλές για την εποχή θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στην Κρήτη αύριο Τρίτη, 16 Αυγούστου. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα αυξημένη προβλέπεται η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας, 15 έως 21 Αυγούστου, σύμφωνα με το meteo.gr.

Ειδικότερα, οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλότερες των κλιματικά αναμενόμενων θερμοκρασίες που επικράτησαν στη χώρα μας κατά το διάστημα από την Πέμπτη 11.08.2022 έως και την Κυριακή 14.08.2022 είχαν ως αποτέλεσμα το σημαντικό περιορισμό της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων. Ειδικότερα, και με βάση μετρήσεις από το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων το μεσημέρι της Κυριακής 14.08.2022 εκτιμάται ότι βρισκόταν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (Εικόνα 1).

Ωστόσο, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας, 15 - 21.08.2022.

Αιτία για αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε τιμές αρκετά υψηλότερες των κλιματικά αναμενόμενων, σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

Ειδικότερα, στον επόμενο χάρτη παρουσιάζεται η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για την Τετάρτη 17.08.2022, οπότε και αυτή αναμένεται, μέσα σε διάστημα 3 ημερών, να πέσει κάτω από το 10 % στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι τιμές αυτές δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.  

Με αφορμή την παραπάνω μεταβολή, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών, είναι σημαντικό να τονιστεί η υπεραξία της επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών. Σε αυτή την κατεύθυνση, συνεισφέρει σημαντικά το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, μέσα από το οποίο καθίσταται δυνατή η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα μας, αλλά και η εξαγωγή πληροφορίας για την εκτιμώμενη ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων. Περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία χαρτογράφησης της ευφλεκτότητας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης είναι διαθέσιμες εδώ.

Ο καιρός στην επικράτεια

//--> //-->

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειότερα τμήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, όπου θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία - Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις προμεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμομωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις προμεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ορεινά, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βορειότερα τμήματα.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Άνεμοι: Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 και στα νησιά του Ιονίου έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βορειότερα τμήματα.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Το απόγευμα στα ανατολικά και τα νότια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Στα βόρεια μεταβλητοί 2 με 3 πρόσκαιρα το απόγευμα από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Από δυτικές και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τετάρτη, 17 Αυγούστου

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά αρχικά θα είναι ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 και απο τις απογευματινές ώρες τοπικά μέχρι 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα δυτικά ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Πέμπτη, 18 Αυγούστου

Αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο ανατολικό Αιγαίο έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Η πρόγνωση για την Παρασκευή, 19 Αυγούστου

Αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι 5 με 6 και τοπικά στην Κρήτη έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Πρόγνωση για το Σάββατο, 20 και προοπτική για την Κυριακή, 21 Αυγούστου

Γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Πιθανοί τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News