Ρέθυμνο: Σύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού θα αποκτήσει η Ελεύθερνα (βίντεο)

Κρήτη
Ρέθυμνο: Σύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού θα αποκτήσει η Ελεύθερνα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο επίκεντρο η περιβαλλοντική «θωράκιση» της ιστορικής ζώνης

Μία σύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού θα αποκτήσει το επόμενο διάστημα η περιοχή της Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο, με την ΔΕΥΑΡ και την δημοτική αρχή να «ποντάρει» στην περιβαλλοντική «θωράκιση» της ευρύτερης ιστορικής ζώνης, στην οποία βρίσκονται οι αρχαιότητες και το ομώνυμο μουσείο.

Όπως εξήγησε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Βασίλης Θεοδωράκης, «δόθηκε προτεραιότητα λόγω της ιστορικότητας και της σημαντικότητας του οικισμού και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή».

Με την σειρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης εξήγησε ότι:

«Πραγματικά έπρεπε να προστατεύσουμε ένα αρχαιολογικό τόπο, ο οποίος μαρτυρεί την ύπαρξη πολιτισμού στην συγκεκριμένη περιοχή από τους αρχαιότατους χρόνους, στους βυζαντινούς χρόνους και στους νεώτερους χρόνους έως και σήμερα με το μουσείο, το οποίο είναι το επιστέγασμα του αρχαιολογικού επιτεύγματος στην περιοχή. Έτσι αυτή η επένδυση έρχεται πραγματικά να σφραγίσει την περιβαλλοντική ασφάλεια αυτής της περιοχής.»

Πέρα από τα έργα που αφορούν στην επεξεργασία των λυμάτων, η σύμβαση προβλέπει και άλλα έργα υποδομής, όπως διαμόρφωση και περίφραξη του χώρου, δενδροφυτεύσεις και ηλεκτροφωτισμό.

Σε σχετική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Κοινότητας Ελεύθερνας, Μανόλης Νικολουδάκης, σημείωσε: «Ο βιολογικός που θα αρχίσει σε λίγο χρόνο στο χωριό μας θα αλλάξει την εικόνα του, τόσο για τους χωριανούς όσο και για τους επισκέπτες που είναι χιλιάδες τα τελευταία χρόνια».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 790 χιλιάδων ευρώ, ενώ η ΔΕΥΑΡ αξιοποιώντας για πρώτη φορά την νέα νομοθεσία ανέθεσε στον ανάδοχο και την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης της εγκατάστασης για τα πρώτα δέκα χρόνια.

Ο εργολάβος και ανάδοχος του έργου, Μανόλης Διαλυνάς γνωστοποίησε τα κάτωθι:

«Η δαπάνη της λειτουργίας του έργου για μια δεκαετία, που προβλέπεται στην σύμβαση μέσα είναι 139.000 ευρώ, δηλαδή, 13.900 ευρώ το χρόνο και θα εξυπηρετούνται έως χίλιοι άνθρωποι. Αυτό είναι το χαμηλότερο κοστολόγιο, το οποίο θα μπορούσε να έχει μια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Ακόμα σημαντικότερο είναι, ότι πλέον οι ΔΕΥΑ έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να δίνουν σε ιδιώτες την λειτουργία. Στην συγκεκριμένη σύμβαση προβλέπει με την κατασκευή του έργου, κατευθείαν ο ίδιος ανάδοχος να έχει την ευθύνη απέναντι στο νόμο και στο περιβάλλον της λειτουργίας του έργου με αποτέλεσμα η ποιότητα της δουλειάς που θα κάνει να την βρει κατευθείαν μπροστά της. Είναι ένα φοβερό βήμα και κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνεται στο εξής σε όλα τα δημόσια έργα». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News