Λασίθι: Κραυγή αγωνίας για τη Δασική Υπηρεσία - Αναφορά στη Βουλή από Θραψανιώτη

Κρήτη
Λασίθι: Κραυγή αγωνίας για τη Δασική Υπηρεσία - Αναφορά στη Βουλή από Θραψανιώτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 4 διαμαρτυρόμενες υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας, καταγγέλλουν ουσιαστικά από την πλευρά τους ένα σκηνικό διάλυσης και αποσύνθεσης, τονίζοντας μάλιστα, απευθυνόμενες προς το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, πως «το κουράγιο και η υπομονή μας έχουν τελειώσει προ πολλού»

Υποστελέχωση που χειροτερεύει όσο περνά ο καιρός, με δραματικές ελλείψεις σε καταρτισμένο προσωπικό αλλά και διοικητικούς υπαλλήλους, σοβαρές υλικοτεχνικές ελλείψεις, αντιδεοντολογικές συμπεριφορές και αυταρχισμός. Ένα σκηνικό διάλυσης στη Διεύθυνση Δασών του νομού Λασιθίου καταγγέλλουν επώνυμα από τη μεριά τους 4 υπάλληλοι της Υπηρεσίας σε ανοιχτή επιστολή- «κραυγή αγωνίας», η οποία πήρε μάλιστα τον δρόμο για τη Βουλή μέσω σχετικής κοινοβουλευτικής αναφοράς που κατέθεσε ήδη ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Μανόλης Θραψανιώτης.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται «η παντελής έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων και καταρτισμένου προσωπικού, καθώς και η υποστελέχωση των τμημάτων Προστασίας και Δασικών Χαρτογραφήσεων. Οι ελλείψεις αυτές, σε συνδυασμό με την υλικοτεχνική ένδεια, έχουν ως αποτέλεσμα τον υπερβολικό όγκο εργασίας των εναπομεινάντων υπαλλήλων και τελικά την πλημμελή προστασία των δασών. Αντί η κλιματική κρίση να οδηγεί στην υπεύθυνη αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων στη δασική διαχείριση, η ανάδειξή τους συναντά τον αυταρχισμό των εκάστοτε προϊσταμένων. Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά».

«Η υπομονή μας έχει τελειώσει προ πολλού»

Η επιστολή διαμαρτυρίας των τεσσάρων υπαλλήλων της Δασικής Υπηρεσίας (3 εν ενεργεία και 1 συνταξιούχου) είναι πραγματικά καταπέλτης. Οι 4 διαμαρτυρόμενες καταγγέλλουν ουσιαστικά από την πλευρά τους ένα σκηνικό διάλυσης και αποσύνθεσης, τονίζοντας μάλιστα, απευθυνόμενες προς το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, πως «το κουράγιο και η υπομονή μας έχουν τελειώσει προ πολλού».

Αναλυτικότερα, η επιστολή διαμαρτυρίας, όπως δημοσιεύτηκε αυτούσια στο dasarxeio.com, έχει ως εξής:

«Με μεγάλη μας χαρά διαβάσαμε την επιστολή που υπογράφουν 14 δασικοί υπάλληλοι του νομού Ηρακλείου και επιτέλους κάποιοι αποτυπώνουν εγγράφως και δημοσίως την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών τους.

Η κατάσταση όμως στη Δασική Υπηρεσία του νομού Λασιθίου είναι πολύ χειρότερη εδώ και χρόνια. Πλέον το Δασονομείο Σητείας έχει καταστεί “ακέφαλο” μετά την εξώθηση σε συνταξιοδότηση της προϊσταμένης, και ακολουθεί το Δασονομείο Λασιθίου, αφού η εκτελούσα χρέη προϊσταμένης θα συνταξιοδοτηθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα τμήματα Προστασίας και Δασικών Χαρτογραφήσεων χρόνια τώρα στελεχώνονται σε επίπεδο υπαλλήλων ΠΕ και ΤΕ ουσιαστικά μόνο από τις αναπληρώτριες προϊσταμένες. Διοικητικοί υπάλληλοι χρόνια τώρα δεν υπάρχουν στην υπηρεσία μας. Πολλάκις έχει θιχθεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού από εμάς στην εκάστοτε Διοίκηση, χωρίς κανείς να ασχοληθεί ποτέ πραγματικά με αυτό. Η υπηρεσία μας “αιμορραγεί” από άποψη καταρτισμένου προσωπικού επιπέδου ΤΕ και ΠΕ, αλλά αιμοδότες πουθενά... Για τις υλικοτεχνικές ελλείψεις, τα προβλήματα υποδομής, το κτηριολογικό θέμα, τα υπηρεσιακά οχήματα... ούτε λόγος.

Και οι τέσσερις υπογράφουσες την παρούσα επιστολή θυμόμαστε τους προϊσταμένους/-νες της Δ/νσης Συντονισμού να μας εύχονται «...υπομονή και κουράγιο...», όταν τους αναφέραμε τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ως υπάλληλοι και γυναίκες. Το κουράγιο και η υπομονή μας έχουν τελειώσει προ πολλού κι όπου να ’ναι... θα κόψουμε κάβο κι εμείς.

Γιατί έχουμε κουραστεί, πέραν του υπερβολικού όγκου εργασίας που επωμιζόμαστε χρόνια τώρα ως δημόσιοι λειτουργοί και φέρνουμε εις πέρας όσο καλύτερα μπορούμε, να πρέπει να παλεύουμε και με συμπεριφορές απαξιωτικές, αντισυναδελφικές, αντιδεοντολογικές, άδικες, αδιαφανείς, προσβλητικές, απολυταρχικές, εκδικητικές, βίαιες. καθώς και εργασιακό bullying που αντιμετωπίζουμε από την «κεφαλή» που μας διοικεί.

Όταν όλα αυτά έχουν καταγγελθεί γραπτώς και είναι σε γνώση της κεντρικής Διοίκησης, όπως εξάλλου και η 99/2022 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων (με την οποία κρίθηκε η νομιμότητα της τοποθέτησης προϊσταμένου στην υπηρεσία), αλλά αποτέλεσμα κανένα... εκτός αν μας περιμένει ακόμη μια «διερευνητική» ΕΔΕ στη γωνία για να ελέγξει «ανώνυμες» καταγγελίες...

Κύριοι προϊστάμενοι, με λύπη μας σας αναφέρουμε για μια φορά ακόμη ότι η υπηρεσία μας όχι μόνο δυσχαιρεί και ασθμαίνει, αλλά παραπαίει και διαλύεται, και πρέπει πλέον να βιαστείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό».

Την επιστολή- «κραυγή αγωνίας» υπογράφουν οι:

  1. «1. Μακρυδάκη Δέσποινα, δασοπόνος, πρώην προϊσταμένη Δασονομείου Σητείας, νυν συνταξιούχος.
  2. Μπουτσάκη Ευθυμία, δασοπόνος, προϊσταμένη Δασονομείου Λασιθίου.
  3. Γοργονοπούλου Παρασκευή, δασολόγος, αν. προϊσταμένη Τμ. Δασικών Χαρτογραφήσεων.
  4. Μαρούδη Ελένη, δασολόγος, αν. προϊσταμένη Τμ. Προστασίας».

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News