Κρήτη: Επί ποδός η Τροχαία για τον Δεκαπενταύγουστο

Κρήτη
Κρήτη: Επί ποδός η Τροχαία για τον Δεκαπενταύγουστο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την ΕΛ.ΑΣ., έχει ήδη εκπονηθεί ειδικός σχεδιασμός, προκειμένου η μετακίνηση των πολιτών από τους τόπους κατοικίας τους προς τους προορισμούς των διακοπών τους (και αντίστροφα) να λάβει χώρα με ασφάλεια και να μη θρηνήσουμε θύματα

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα οδικής ασφάλειας από τις αστυνομικές Αρχές - και στην Κρήτη - προκειμένου να κυλήσει αναίμακτα η έξοδος, αλλά και η επιστροφή των εκδρομέων, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την ΕΛ.ΑΣ., έχει ήδη εκπονηθεί ειδικός σχεδιασμός, προκειμένου η μετακίνηση των πολιτών από τους τόπους κατοικίας τους προς τους προορισμούς των διακοπών τους (και αντίστροφα) να λάβει χώρα με ασφάλεια και να μη θρηνήσουμε θύματα. Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο Κρήτης έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο, εντός του 2022, συνολικά 35 συνάνθρωποί μας.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση, συντονισμό και εποπτεία όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου».

Στα μέτρα που θα λάβουν χώρα οι Αρχές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, αλλά και αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Εξάλλου, εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης θα έχουμε στις εισόδους και τις εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων του νησιού, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης οχημάτων, ενώ ειδικές δράσεις των Αρχών θα λάβουν χώρα και εντός των πόλεων.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα τροχαίας θα έχουμε και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών, όπως είναι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια του νησιού.

Ας σημειωθεί ότι θα συγκροτηθούν από την Αστυνομία συνεργεία γενικών αλλά και ειδικών τροχονομικών ελέγχων. Όπως έγινε γνωστό, η προσοχή των αρμοδίων θα εστιαστεί στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που, βάσει στατιστικών στοιχείων, ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων: Ως τέτοια θεωρούνται η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, το αντικανονικό προσπέρασμα, η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, αλλά και η μη χρήση προστατευτικού κράνους.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται ότι θα έχουμε τον φετινό Δεκαπενταύγουστο «έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους φορείς-Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται».

Εξάλλου, σημειώνεται ότι η Αστυνομία θα ενημερώνει τους πολίτες «μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων».

«Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσυκλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας», αναφέρεται επιπρόσθετα στην ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Επισημαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, όπως αναφέρονται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Προσοχή στους δρόμους, σεβασμός στις οδικές σημάνσεις

Ενόψει της μαζικής εξόδου των εκδρομέων για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, οι Αρχές ζητούν από τους οδηγούς:

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσυκλέτες.
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News