Σχολεία: Πώς θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα στο Ηράκλειο (βίντεο)

Κρήτη
Σχολεία: Πώς θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα στο Ηράκλειο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τα ολοήμερα σχολεία και στο Ηράκλειο, ενώ παράλληλα αυξημένο είναι το ποσοστό στην πρόταση της Α/θμιας Εκπαίδευσης

 

  • Ανοίγει ο δρόμος για τα ολοήμερα σχολεία και στο Ηράκλειο
  • Αυξημένο ποσοστό για ολοήμερα σχολεία στην πρόταση της Α/θμιας Εκπαίδευσης
  • Έρχονται σημαντικές αλλαγές για τα ολοήμερα σχολεία

Την ώρα που ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας, κάνει λόγο για ένταξη του 50% των σχολικών μονάδων στο νέο πλαίσιο των διευρυμένων ολοήμερων τμημάτων, το αυξημένο ποσοστό μαθητών, που ήδη φοιτούν σε ολοήμερο σχολείο στο Ηράκλειο είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον το 70% των ολοήμερων σχολείων του νομού να προταθεί από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να ηχεί κουδούνι στις 5:30 το απόγευμα, αντί για τις 4:00.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης στο neakriti.gr: «Υποθέσαμε ότι θα υπάρχει η πρόθεση και η ζήτηση από τους γονείς να παραμείνουν οι μαθητές, έως τις 5:30, υπήρχαν και σχολεία τα οποία σχολούσαν οι μαθητές στις 3:00 το απόγευμα, όταν δεν είχαμε, δηλαδή την τελευταία ζώνη. Σε αυτά τα σχολεία ήταν λογικό ότι δεν θα υπάρχει επιθυμία των γονέων να μην μείνουν και περισσότερο, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έμεναν μέχρι τις 4 το απόγευμα».

Την ίδια ώρα 206 νέοι εκπαιδευτικοί αναμένεται να προσληφθούν για ενίσχυση των διευρυμένων ολοήμερων στο νομό Ηρακλείου με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να εκτιμά πως ο σχεδιασμός επαρκεί για την στήριξη του νέου προγράμματος, τουλάχιστον όσον αφορά το ζήτημα της στελέχωσης.

Αναφορικά με τις κτηριακές υποδομές και στο αν τίθεται θέμα… χώρου ο κ. Μπελαδάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι κτιριακές υποδομές δεν είναι δουλειά δική μας, είναι δουλειά του εκάστοτε τοπικής αυτοδιοίκησης να της βελτιώσεις. Ωστόσο πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν ήδη και λειτουργούν τα ολοήμερα σχολεία, τα ολοήμερα τμήματα σε υφιστάμενα κτήρια, στις κτηριακές υποδομές που υπάρχουν».  

Με την νέα χρονιά θα λειτουργήσουν 191 σχολεία ως ολοήμερα στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα:

Εκτός από το διάβασμα και την προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, το διευρυμένο ωράριο θα περιλαμβάνει νέα γνωστικά αντικείμενα, όπως οι εικαστικές δημιουργίες και ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, αλλά και ψυχαγωγία για τους μαθητές του προγράμματος.

Τράπεζα Θεμάτων

Υπενθυμίζεται πως χρονιά που πέρασε, εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις της Α' και Β' τάξης όλων των τύπων Λυκείου. Φέτος θα προστεθεί και στη Γ’ Λυκείου για τις απολυτήριες εξετάσεις.

«Εφαρμόσαμε με απόλυτη επιτυχία την Τράπεζα Θεμάτων, για την Α΄ και Β΄ τάξη Λυκείου ως μία δεξαμενή γνώσης, εμπειρίας, διδακτικών πρακτικών και ανατροφοδότησης εκπαιδευτικών και μαθητών», όπως έχει επισημάνει σε δηλώσεις του μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Η Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας αποτελεί βάση πληροφοριών από την οποία επιλέγεται με κλήρωση το 50% των θεμάτων, ενώ το υπόλοιπο 50% επιλέγεται από τον διδάσκοντα κάθε μαθήματος. Με απόφαση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής καθορίζεται σε ποια μαθήματα, κατά τη διενέργεια της κλήρωσης, επιλέγονται θέματα και σε ποια μαθήματα επιλέγεται ενότητα θεμάτων.

Ελληνική Pisa

Στις εν λόγω εξετάσεις πέρσι συμμετείχαν 6.000 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και της Γ’ τάξης Γυμνασίου από 600 σχολεία της χώρας, 300 Δημοτικά και 300 Γυμνάσια στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Φέτος η εφαρμογή θα είναι καθολική, πάντα στην τελευταία τάξη του Δημοτικού και του Γυμνασίου, καθότι σκοπός είναι να αποτυπωθούν οι βασικές γνώσεις που οι μαθητές πρέπει να έχουν κατακτήσει στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, «με στόχο να αξιολογήσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να διαμορφώσουμε συνθήκες βελτίωσής του», τονίζει ο κ. Κόπτσης.

Νέα Προγράμματα Σπουδών

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023, η πιλοτική εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών θα συνεχιστεί σε όλα τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία της χώρας. Το 2023-2024, τα Νέα Προγράμματα Σπουδών θα εφαρμοστούν καθολικά, με την ταυτόχρονη έναρξη της εφαρμογής του «πολλαπλού βιβλίου» πλην της Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Στη Β΄ Λυκείου θα εφαρμοστεί το σχολικό έτος 2024-2025 και στη Γ΄ Λυκείου το 2025-2026.

«Τα 116 Νέα Προγράμματα Σπουδών, 123 που εκπονήθηκαν εκ νέου και 43 επικαιροποιημένα, εκφράζουν μία νέα, διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης της γνώσης, διαφοροποιώντας το πώς και το γιατί της μάθησης», σημειώνει ο κ. Κόπτσης και προσθέτει: «Διπλασιάσαμε τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία και εφαρμόζουμε σε αυτά τα Νέα Προγράμματα Σπουδών με σκοπό να διαχυθούν οι καλές αυτές πρακτικές στη συνέχεια σε όλα τα σχολεία της χώρας».

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Παράλληλα, συνεχίζονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, που εφαρμόστηκαν πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2021 στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων.

Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, «η ενίσχυση των εγκάρσιων δεξιοτήτων και βασικών ικανοτήτων των μαθητών, μεταξύ των οποίων οι ψηφιακές ικανότητες, η κριτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η ικανότητα για μάθηση», μέσω της εισαγωγής νέων θεματικών όπως ρομποτική, επιχειρηματικότητα, οδική ασφάλεια, σεξουαλική αγωγή, οικολογική συνείδηση, κ.ά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News