ΒΟΑΚ: «Απαράδεκτη» η μελέτη για τις απαλλοτριώσεις στο τμήμα Άγιος Νικόλαος - Νεάπολη

Κρήτη
ΒΟΑΚ: «Απαράδεκτη» η μελέτη για τις απαλλοτριώσεις στο τμήμα Άγιος Νικόλαος - Νεάπολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληθαίνουν τα παράπονα με φόντο τη μελέτη για τις απαλλοτριώσεις στο τμήμα «Άγιος Νικόλαος – Νεάπολη» του ΒΟΑΚ - Διορθώσεις λαθών με κόστος χιλιάδων ευρώ

Επιστολή προς τους αρμοδίους που συνέταξαν τους κτηματολογικούς πίνακες για την απαλλοτρίωση του ΒΟΑΚ στο τμήμα «Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος» κοινοποιήθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό την αποτύπωση των προβλημάτων που προέκυψαν από τους πίνακες. Γίνεται σαφές πως οι συντάκτες των πινάκων λειτούργησαν με προχειρότητα και σε καμία περίπτωση η απαλλοτρίωση των όποιων εκτάσεων δε δείχνει σοβαρότητα. Απεναντίας, υπάρχουν συσσωρευμένα λάθη. Γι’ αυτόν τον λόγο, κρίνεται ορθό από τη συντάκτρια η συγκεκριμένη μελέτη να ακυρωθεί και να συγκροτηθεί μια καινούργια μελέτη.

Αρχικά, η επιστολή αναφέρεται στον μη αξιόπιστο χαρακτήρα της συγκεκριμένης μελέτης, τονίζοντας :«Μετά από μεγάλη κωλυσιεργία και αφού παρήλθε διάστημα πλέον του ενός μηνός, ο Δήμος Αγίου Νικολάου ανάρτησε επιτέλους τους κτηματολογικούς πίνακες για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του ΒΟΑΚ «Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος», τους οποίους έλαβε από το υπεύθυνο μελετητικό γραφείο και τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Είναι να απορεί κανείς διαβάζοντας τους πίνακες αυτούς, έστω και καθυστερημένα, εάν η μελέτη συντάχθηκε από επιστήμονες ή από μαθητευόμενους μάγους. Πρωτοετείς φοιτητές θα ήταν πιο αποτελεσματικοί και θα είχαν φέρει εις πέρας μια μελέτη αξιόπιστη και σοβαρή, που θα αποτυπώνονται ορθά οι ιδιοκτησίες και τα στοιχεία περί αυτών, με σεβασμό στις ιδιοκτησίες που εν πολλοίς έχουν με κόπο αποκτηθεί.

Μελετώντας την περί ης ο λόγος μελέτη, μια είναι η διαπίστωση: Ο ευτελισμός και η ασέβεια πρώτα στον άνθρωπο και ακολούθως στην ιδιοκτησία του. Είναι τουλάχιστον το αποκορύφωμα της προχειρότητας, μη θέλοντας να σκεφτούμε λόγους σκοπιμότητας.

Βρίθει ανεπίτρεπτων λαθών ακόμη και σε στοιχεία που είναι διαθέσιμα και εύκολα προσβάσιμα».

Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Πώς να βγάλει συμπέρασμα ένας ιδιοκτήτης για την περιουσία του που απαλλοτριώνεται όταν, πέρα από τα λάθη στα ονόματα, τα πατρώνυμα, τα μητρώνυμα, υπάρχουν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη: ΚΑΕΚ δεν αντιστοιχούν στο ακίνητο ή στο ονοματεπώνυμο, ΚΑΔΕ του ακινήτου είναι σε λάθος όνομα, καταγράφονται ιδιοκτήτες σε ακίνητα που δεν τους ανήκουν και ανήκουν σε άλλο ιδιοκτήτη, και άλλα πολύ σοβαρά λάθη. Ένα απίστευτο μπάχαλο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα να ψάχνεις να βρεις ποιο είναι το ακίνητο που αναφέρεται το όνομά σου στους κτηματολογικούς πίνακες και στο τέλος, μετά από πολλές διασταυρώσεις, να διαπιστώσεις ότι αυτό το ακίνητο δε σου ανήκει και ανήκει σε άλλο ιδιοκτήτη.

Όσον δε αφορά στην καταγραφή των προς απαλλοτρίωση χώρων, είναι να προβληματίζεται κανείς εάν οι συντάκτες της μελέτης είχαν επίγνωση για τη σοβαρότητα της εργασίας που επιτελούσαν, καθώς και για το επίπεδο σεβασμού στον κάθε ιδιοκτήτη που προσφέρει την περιουσία του προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου».

Η επιστολή συνεχίζει: «Οικόπεδα αναφέρονται ως χέρσα, τα επικείμενα επί του χώρου της απαλλοτρίωσης είτε δεν εμφανίζονται καθόλου, είτε είναι ελλιπή ή είναι άλλα αντί άλλων.

Αυτά είναι μόνο μερικά ενδεικτικά στοιχεία μιας απαράδεκτης μελέτης, που επιεικώς είναι γραμμένη στο γόνυ, και για την οποία ο Έλληνας φορολογούμενος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη του.

Και πώς να καταλάβει και να διορθώσει ο κάθε ιδιοκτήτης αυτά τα συσσωρευμένα λάθη; Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει; Να διορθώσει τα ΚΑΕΚ, τις ΚΑΔΕ, τις λάθος ιδιοκτησίες, τα λάθη στα επικείμενα των προς απαλλοτρίωση χώρων; Είναι όλα αυτά στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη ή όφειλαν οι συντάκτες της μελέτης, για την οποία αμείβονται παχυλά, να έχουν συλλέξει σωστά τα στοιχεία, να έχουν κάνει τις ανάλογες διασταυρώσεις και να παραδώσουν μια μελέτη αξιόπιστη για τον κάθε ενδιαφερόμενο;».

«Κάνουμε τη δουλειά... τους»  - Διορθώσεις λαθών με κόστος χιλιάδων ευρώ

Τέλος, η επιστολή καταλήγει: «Τη δουλειά τους όμως την πέταξαν στους θιγόμενους από την απαλλοτρίωση να τρέχουν σε μηχανικούς και δικηγόρους να καταρτίζουν τεχνικές μελέτες και να διορθώνουν τα δικά τους λάθη, πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε, χωρίς ελπίδα ότι θα μπορέσουν να κάνουν απόσβεση με τα λιγοστά έως καθόλου χρήματα που θα λάβουν μετά από δικαστικούς αγώνες για την απαλλοτρίωση της περιουσίας τους.

Γιατί αυτό είναι επίσης ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, όταν ολόκληρες επιχειρήσεις εξαϋλώνονται έναντι πινακίου φακής, κατοικίες καταστρέφονται, ελαιώνες με δέντρα 50 ετών και άνω θα ξεριζωθούν για λίγα ψίχουλα, για ένα έργο που η περιοχή έχει ανάγκη, αλλά που, όπως προβλέπει η μελέτη, έχει ξεφύγει από τις πραγματικές ανάγκες του τόπου μας και αγγίζει τα όρια της υπερβολής.

Όλοι συμφωνούμε να γίνει ένας ασφαλής αυτοκινητόδρομος, αλλά με την προϋπόθεση της μικρότερης όχλησης στις περιουσίες των συμπολιτών μας.

Όχι ένα έργο “βιτρίνα”, αλλά ένα έργο ουσιαστικό που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η παρούσα μελέτη είναι ανάγκη να ακυρωθεί και να καταρτιστεί μία νέα μελέτη αξιόπιστη και σοβαρή, που θα τιμά τους συντάκτες της και θα σέβεται την περιουσία των συμπολιτών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News