Κορωνοϊός: Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα στην Κρήτη

Κρήτη
Κορωνοϊός: Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών σηκώνει για ακόμη μια μέρα το ΠΑΓΝΗ, με το Βενιζέλειο να ακολουθεί

Σε σταθερά επίπεδα, βρίσκονται οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης, σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου, συγκριτικά με τα στοιχεία της Τρίτης 9 Αυγούστου. Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη νοσηλεύονται συνολικά 105 ασθενείς και χθες Τρίτη 102.

Από τους 105 ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 97 βρίσκονται σε κλινική Covid και οι 8 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 6 είναι διασωληνωμένοι. Το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών σηκώνει για ακόμη μια μέρα το ΠΑΓΝΗ, με το Βενιζέλειο να ακολουθεί.

Η «εικόνα» των νοσηλειών ανά νοσοκομείο

  • ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 44 ασθενείς 40 σε κλινική Covid, 4 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.
  • Βενιζέλειο: Συνολικά 19 ασθενείς, 18 σε κλινική Covid και 1 σε ΜΕΘ.
  • Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 15 ασθενείς, 12 σε κλινική Covid, 3 σε ΜΕΘ και 2 διασωληνωμένοι.
  • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 8 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 8 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Σητείας: 6 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 2 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Νεάπολης: 3 ασθενείς σε κλινική Covid.

Με 314 θανάτους «μπήκε» ο Αύγουστος

Σε πτωτική πορεία κινήθηκαν για μία ακόμη εβδομάδα τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, την ίδια ώρα που ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από COVID παραμένει σταθερά υψηλός. Συγκεκριμένα, το διάστημα από 1 έως 7 Αυγούστου σημειώθηκαν 314 θάνατοι από κορωνοϊό, που σε απλά λόγια μεταφράζεται σε περίπου 45 νεκρούς την ημέρα!

Οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού ξεπέρασαν για μία ακόμη εβδομάδα τις 100.000, ήταν ωστόσο αρκετά μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα καταγραφής. Υπενθυμίζεται πως το διάστημα 25 με 31 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 122.230 κρούσματα, ενώ χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 100.421 (σ.σ. στο -19% η εβδομαδιαία μεταβολή), από τα οποία τα 6.505 εντοπίστηκαν στην Κρήτη. Εξίσου σημαντικό είναι πως το 21% των νέων κρουσμάτων - δηλαδή πάνω από 1 στα 5 - είναι επαναλοιμώξεις!

Οι ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι τριπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς, όπως τονίζουν, έχουν μειωθεί - εξαιτίας και του καλοκαιριού - τα διαγνωστικά τεστ.

Η εικόνα στην Κρήτη

Σε πτωτική τροχιά για μία ακόμη εβδομάδα ήταν οι νέες μολύνσεις και στην Κρήτη. Για το διάστημα 1 με 7 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.505 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 7.620. Αναλυτικότερα, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εντοπίστηκαν 3.046 κρούσματα, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου 762, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 867 και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 1.830.

Πού γίνονται rapid

Στο μεταξύ, σε κεντρικά σημεία της Κρήτης θα βρίσκονται και σήμερα Τετάρτη Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, οι ΚΟΜΥ θα βρίσκονται:

  • Στο Ηράκλειο: Στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στο Isobox του προαυλίου της 7ης Υ.ΠΕ. από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.
  • Στο Λασίθι: Στο παλιό δημαρχείο Αγίου Νικολάου, από 9:30 π.μ. έως 4 μ.μ., και στη δημοτική αίθουσα Σητείας, στην πλατεία Σιντριβανιού, από 12 μ. έως 2 μ.μ.
  • Στο Ρέθυμνο: Στον Δημοτικό Κήπο, στην Ηγουμένου Γαβριήλ, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.
  • Στα Χανιά: Στο αίθριο του Δημαρχείου της πόλης, στην οδό Κυδωνίας 29, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στον αύλειο χώρο του 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων (λεωφόρος Καραμανλή 99), από 9 π.μ. έως 12 μ., και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ταυρωνίτη από 9:30 π.μ. έως 2 μ.μ.

Τα νεότερα για τα εμβόλια

Ο EMA ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση επικαιροποιημένου εμβολίου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση προσαρμοσμένου στις παραλλαγές της COVID-19 εμβολίου των Pfizer και BioNTech. Το διδύναμο (ή δισθενές) εμβόλιο στοχεύει δύο στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19, το αρχικό στέλεχος που εντοπίστηκε στην Κίνα και τα υποστελέχη της “Όμικρον” BA.4/5, τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες περιπτώσεις εκδήλωσης της νόσου. Κυλιόμενη αξιολόγηση σημαίνει ότι ο EMA εξετάζει τα στοιχεία μόλις γίνονται διαθέσιμα και η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι τη συγκέντρωση επαρκών δεδομένων για την επίσημη κυκλοφορία του εμβολίου.

Ενώ τα υπάρχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν ικανή προστασία κατά της νοσηλείας και του θανάτου, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 έχει μειωθεί καθώς ο ιός εξελίσσεται.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν τη χρησιμοποίηση δισθενών εμβολίων κατά τη φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία, καθώς τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη τώρα συνδέονται με την παραλλαγή BA.5.

Ο EMA αναμένει ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα εγκριθούν τον Σεπτέμβριο, αλλά έχει αναφέρει ότι είναι ανοικτός στη χρήση των εμβολίων που προορίζονται για την παλαιότερη παραλλαγή BA.1 κατά τη φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία, με το δεδομένο ότι τα εμβόλια κατά των νεότερων παραλλαγών BA.4 και BA.5 βρίσκονται πίσω στην κλινική τους ανάπτυξη.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News