Ιεράπετρα: Κηρύχθηκε η έναρξη των πεντάστερων Φεστιβάλ σε μια μαγική βραδιά στην κατάμεστη παραλιακή Πλατεία

Κρήτη
Ιεράπετρα: Κηρύχθηκε η έναρξη των πεντάστερων Φεστιβάλ σε μια μαγική βραδιά στην κατάμεστη παραλιακή Πλατεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής" και το 3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ανατολικής Κρήτης

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, η οραματίστρια και δημιουργός του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards», του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards», του «Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής» και του «Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ανατολικής Κρήτης», Ελένη Βλάσση, κήρυξε επί σκηνής την έναρξη των πεντάστερων Φεστιβάλ, σε μια μαγική βραδιά το Σάββατο 6 Αυγούστου στην κατάμεστη παραλιακή Πλατεία Ιεράπετρας.

Μαζί της ως guest star, ο 10χρονος σολίστ-θαύμα, η μουσική ιδιοφυία Στέλιος Κερασίδης, που άνοιξε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μια μοναδική εκτέλεση του εμβληματικού Οσκαρικού έργου του Βαγγέλη Παπαθανασίου «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», καθώς και ένα πλήθος πολιτιστικών πρεσβευτών από όλον τον κόσμο και επίσημων προσκεκλημένων, ανάμεσά τους ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιάννης Σακαρίδης και ο διακεκριμένος πολεμικός ανταποκριτής Δημήτρης Μεσσίνης.

Το εντυπωσιακό πλούσιο πρόγραμμα της Τελετής Έναρξης, αφιερωμένη φέτος στα "100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή", αλλά και στον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, συνεχίστηκε με τον μάγο της λύρας, Αλέξανδρο Lyra, σε ένα δραματουργικό διαδραστικό δρώμενο με video-projections πάνω στην επική σύνθεση «Μυθωδία» του Βαγγέλη Παπαθανασίου για την αποστολή της ΝΑSA στον Άρη το 2001, χορευτικές συνθέσεις από τον Δημήτρη Καπαράκη για το ζεϊμπέκικο αλλά και τον χασάπικο χορό - αναδεικνύοντας τη σύνδεσή του με την ομαδική κίνηση των στρατιωτών του Μεγαλέξανδρου, ταλαντούχους ερμηνευτές που γεφύρωσαν τη Δύση με την Ανατολή μέσα από ποικιλόμορφα μουσικά ακούσματα - ανάμεσά τους η εκρηκτική Ελεάννα Καρανδεινού σε μια μαγευτική σκηνική εμφάνιση, μικρασιατικούς χορούς με κουτάλια από μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου, αλλά και με ένα πλήθος ταλαντούχων καλλιτεχνών σε πρωτότυπες ερμηνείες και εκτελέσεις.

Η λαμπερή βραδιά έκλεισε με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας πάνω στον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικρασίας «Γη της Πονεμένης Παναγιάς» της Ελένης Βλάσση.

Στις 7 Αυγούστου, πραγματοποιείται το «3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής», που προσφέρει βήμα σε νέους και καταξιωμένους μουσικούς και ερμηνευτές του τόπου μας, στους σπουδαστές του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου, αλλά και σε διεθνούς απήχησης καλλιτέχνες, σε μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν επί σκηνής τα έργα τους. Την ίδια μέρα, το «3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ανατολικής Κρήτης», ταξιδεύει το κοινό σε μια πανδαισία γεύσεων από εστιατόρια της Ιεράπετρας, διακεκριμένους σεφ της Κρήτης, ντόπιες νοικοκυρές και πολιτιστικούς συλλόγους.

Σπουδαίες συνεργασίες

Αυτή τη χρονιά υλοποιείται μία σπουδαία διεθνή συνεργασία με το Φεστιβάλ Καννών και το Τμήμα Best for Fests του Bruno Chatelin, ενώ συνεχίζεται και φέτος το Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού και ο Διαγωνισμός Ποιητικών Συλλογών.

Στα πλαίσια της «9ης Ακαδημίας Κινηματογράφου» 12 με 17 Αυγούστου, τα φώτα στρέφονται σε νέα ταλέντα από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα με ταινίες από μαθητές σχολείων από όλη την Κρήτη καθώς και από το «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Νέους Κινηματογραφιστές» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, 8 έως 11 Αυγούστου, στο Στέκι Νεολαίας Ιεράπετρας, θα παρουσιαστεί Έκθεση Φωτογραφίας του Δημήτρη Μεσσίνη, με θέμα την Πολιορκία του Σαράγεβο, αλλά και ένα Masterclass από τον ίδιο με θέμα την street photography.

Από 7 έως 20 Αυγούστου, 265 ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας από 60 χώρες θα προβληθούν ζωντανά στα Διαγωνιστικά Τμήματα, στα Αφιερώματα και στο Πανόραμα. Ταυτόχρονα, όλες οι ταινίες των Τμημάτων θα προβάλλονται online 24 ώρες το 24ωρο στην "ψηφιακή πλατεία" των Φεστιβάλ, καθώς και όλες οι ζωντανές εκδηλώσεις μέσω live streaming, από την επίσημη ιστοσελίδα www.festivalierapetra.gr.

Η Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στην Παραλιακή Πλατεία Ιεράπετρας, με πλούσια μουσικοχορευτικά δρώμενα και με ένα αφιέρωμα στην "Κακοποιημένη Γυναίκα" με προβολή του ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση «Μένουμε Ζωντανές».

• Είσοδος Ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις, Πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.

• Για περισσότερες πληροφορίες, το Πρόγραμμα των Προβολών και όλων των Εκδηλώσεων, τις συνθέσεις των Κριτικών Επιτροπών, αλλά και τα credits όλων των διαγωνιζόμενων ταινιών, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  www.festivalierapetra.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News