Κρήτη: Εκδηλώσεις υπό το φως της πανσελήνου - Αναλυτικό πρόγραμμα

Κρήτη
Κρήτη: Εκδηλώσεις υπό το φως της πανσελήνου - Αναλυτικό πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάδες εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης την Παρασκευή με συντροφιά το ολόγιομο φεγγάρι την Παρασκευή 12 Αυγούστου

Μουσική, θέατρο, χορό και προβολές κάτω από το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής 12 Αυγούστου σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Κρήτης.

Υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού δεκάδες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και αυτή τη χρονιά με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες και με συντροφιά το ολόγιομο φεγγάρι. Οι επιλογές για τους Κρητικούς πολλές, όπως:

* Τζαζ στην Τύλισο

Υπό τους ήχους της τζαζ θα ταξιδέψουν μουσικά “Από τη Γη στη Σελήνη” όσοι βρεθούν την Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, στον αρχαιολογικό χώρο της Τυλίσου. Εκεί θα είναι οι “Hardgroove Quartet”, ένα μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη που θα μεταγγίσει στο κοινό τη δύναμη και την αισιοδοξία όπως μόνον η funk, η soul και η r’n’b μπορούν.

Μια συναυλία μνήμης σε ένα χώρο που κατοικήθηκε 3.000 χρόνια πριν. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Κώστα Κουβίδη και σε όλα τα θύματα των τροχαίων εγκλημάτων. «Θυμόμαστε, ενώνουμε τις φωνές και τις μουσικές μας για να απαιτήσουμε να σταματήσει το πογκρόμ στους δρόμους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

* Νότες και λέξεις στους Αρμένους

Μουσική εκδήλωση, με τίτλο “Φως, νότες και λέξεις μέσα στη νύχτα, σε μουσικές του Αιμίλιου Πολίτη”, διοργανώνει για την πανσέληνο του Αυγούστου η Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8:30 το βράδυ στο Υστερομινωικό ΙΙΙ Νεκροταφείο Αρμένων. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι μουσικοί Μαριλένα Χρυσοχοΐδη (τραγούδι), Γιώργος Περιστέρης (βιολί) και Κύρα Ηλιάδη (πιάνο). Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Στην εκδήλωση θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού.

* Η Ρεμπούτσικα στην αρχαία Ρόκκα

Την ημέρα της πανσελήνου μια ιδιαίτερη έκπληξη περιμένει τους φίλους των Γιορτών Ρόκκας: Η Ευανθία Ρεμπούτσικα επιστρέφει 9 χρόνια μετά! «Η καλλιτέχνις που πρώτη μας εμπιστεύτηκε και μοιράστηκε μαζί μας το όραμα για ένα καλλιτεχνικό γεγονός αλλιώτικο από τα άλλα, που πρώτη γέμισε με τις μελωδίες της τον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας Κισσάμου και σφράγισε με την παρουσία της την αρχή ενός όμορφου ταξιδιού, έρχεται να συναντήσει ξανά τις Γιορτές Ρόκκας στη νέα τους εποχή. Πριν τη συναυλία της αγαπημένης Ευανθίας Ρεμπούτσικα, θα εμφανιστεί στη σκηνή σε ένα σόλο για βιολί ο Γιάννης Μαγειρόπουλος, ένας νέος ταλαντούχος μουσικός από την Κρήτη, που στα 17 του χρόνια έχει προλάβει να διακριθεί για το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

* Βεγγέρα στα Καλέσα

Μουσική... καλοκαιρινή βεγγέρα, με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο, διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Καλεσών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας στα Κάτω Καλέσα, στις 8:30 το βράδυ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Mιχάλης Κανακάκης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

* Τσιτσάνης στη Γόρτυνα

Με ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Βασίλη Τσιτσάνη θα υποδεχτεί την πανσέληνο η Γόρτυνα. Η μουσική εκδήλωση “Το Μινόρε της Αυγής” θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο εντός του περιφραγμένου, επισκέψιμου χώρου της αρχαίας Γόρτυνας, και συγκεκριμένα στον χώρο της αρχαίας αγοράς ανάμεσα στον ναό του Αγίου Τίτου και του Ρωμαϊκού Ωδείου. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ.

* Προβολή στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Τη βιντεοσκοπημένη συναυλία “Ιωνικό: Τραγούδια του έρωτα σε καιρούς προσφυγιάς”, για ντουέτο φωνών, χορωδία και μικρό οργανικό σύνολο, θα παρακολουθήσουν σε ειδική προβολή όσοι βρεθούν το βράδυ της Παρασκευής στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, στις 9 το βράδυ. Η μουσική είναι του Δημήτρη Σφακιανάκη, ενώ ερμηνεύει η καλλιτεχνική ομάδα “Χρόες: Οι μεταπτώσεις του τετράχορδου”.

Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη - Ο Κώστας Μακεδόνας στο μινωικό ανάκτορο των Μαλίων

Ένα μοναδικό “Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη”, με τον μεγάλο ερμηνευτή Κώστα Μακεδόνα, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, έχοντας παράλληλα συντροφιά τους την αυγουστιάτικη πανσέληνο, όσοι βρεθούν αυτή την Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, στο μινωικό ανάκτορο των Μαλίων. Η είσοδος για τους πολίτες θα είναι ελεύθερη.

«Υπάρχουν στη ζωή καταστάσεις που δεν τις χωράει ο λόγος. Και τότε ή παραχωρεί τη θέση του στη σιωπή ή τρελαίνεται και γίνεται στίχος ή ξανατρελαίνεται και γίνεται τραγούδι...». Με αυτήν τη φράση από “Το Μεγάλο μας Τσίρκο” (1974), ο Ιάκωβος Καμπανέλλης εντάσσει και αιτιολογεί τη λειτουργία των τραγουδιών σε μια θεατρική παράσταση. Παρόλο που ασχολήθηκε κυρίως με το θέατρο, μας χάρισε στίχους και τραγούδια που στέκουν και αυτόνομα και τελικά έγιναν όλα μεγάλες επιτυχίες που τραγουδήθηκαν από σπουδαίους καλλιτέχνες και που ακόμα σιγοτραγουδάμε όλοι μας.

Ο Κώστας Μακεδόνας, ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της γενιάς του, σε συνεργασία με τη χορωδία Μαλίων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Αντωνακάκη και εξαμελή ορχήστρα μουσικών, παρουσιάζουν μια επιλογή από αγαπημένα τραγούδια σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μελοποιημένα από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες (Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Σ. Ξαρχάκο), με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Συμμετέχει η χορωδία Μαλίων. Παίζουν οι μουσικοί: Τεό Λαζάρου (επιμέλεια ορχήστρας, ενορχηστρώσεις, κοντραμπάσο), Γιώργος Αναστασόπουλος (πιάνο), Κώστας Ζαριδάκης (μπουζούκι, μαντολίνο), Γιάννης Τόλιος (μπουζούκι, μαντολίνο), Αρετή Κοκκίνου (κιθάρα), Γιώργος Κατσίκας (ντραμς). Στη μουσική διεύθυνση είναι ο Ν. Αντωνακάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News