Ηράκλειο: Παρουσίαση βιβλίου του Στέφανου Τανιμανίδη «Πόντος δεν ξεχνώ»

Κρήτη
Ηράκλειο: Παρουσίαση βιβλίου του Στέφανου Τανιμανίδη «Πόντος δεν ξεχνώ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο προλόγισε η Γενική Γραμματέας του Ποντιακού Συλλόγου και Αγιογράφος, που έκανε αναφορά στις δραστηριότητες του Συλλόγου, καθώς και την σημασία της καταγραφής της Ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού του Πόντου και την ανάδειξη τους

Με τη συμμετοχή 100 και πλέον Ποντίων, φίλων Ποντίων και βιβλιόφιλων, παρουσιάστηκε από την «Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Ηρακλείου» και τις εκδόσεις Σταμούλη, στην αίθουσα του πολιτιστικού Συλλόγου Αρτεμησία στο Ηράκλειο της Κρήτης, το βιβλίο του συγγραφέα και Επίτιμου Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων «Π.Ο.Π.Σ.» Στέφανου Τανιμανίδη «Πόντος, δεν ξεχνώ», την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022.

Το βιβλίο προλόγισε η Γενική Γραμματέας του Ποντιακού Συλλόγου και Αγιογράφος κ. Αντωνία Τσαγκαράκη που έκανε αναφορά στις δραστηριότητες του Συλλόγου, καθώς και την σημασία της καταγραφής της Ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού του Πόντου και την ανάδειξη τους, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, κάτι που επιχειρεί συστηματικά και τεκμηριωμένα, όπως τόνισε, το βιβλίο που κ. Τανιμανίδη.

Ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος έκανε ιστορική αναδρομή στον Ελληνισμό του Πόντου και στις ιστορικές μεταναστεύσεις Ποντίων στην Κρήτη. Επίσης αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο και την προσφορά των Ποντίων στην μητροπολιτική Ελλάδα. Επιπλέον εξήρε την πολύχρονη αγωνιστική πορεία του συγγραφέα στην διεκδίκηση σειράς αιτημάτων του ποντιακού Ελληνισμού.

Αναφορά στο βιβλίο και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης, κ, Γιάννης Λεπτοκαρίδης και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκης.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος έκανε ιστορική αναδρομή στον Ποντιακό Ελληνισμό, στον θετικό ρόλο του οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για την επαναλειτουργία της ιστορικής Μονής της

Παναγίας Σουμελά, ενώ αναφέρθηκε και στον μακαριστό μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο, καθώς και στην σημαντική συμβολή του συγγραφέα στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δημάρχου Ηρακλείου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αλικαρνασσού, Δημοτικοί και περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και η Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΡΤΕΜΗΣΙΑ Ιατρός κ.

Ελένη Ασπετάκη.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον λυράρη Στέλιο Γεωργιάδη και στο Νταουλι τον κ. Ζουρνατζίδη, ενώ στους καλεσμένους προσφέρθηκαν Ποντιακά και Κρητικά εδέσματα που ετοίμασαν οι κύριες του Συλλόγου,

καθώς και πίτσες, προσφορά του εργαστηρίου του ένθερμου Πόντιου πατριώτη Χρήστου Ζουρνατζίδη.

Το βιβλίο του Στέφανου Τανιμανίδη «Πόντος, δεν ξεχνώ» 

Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο 600 σελίδων για την Ιστορία, τα Έθιμα και τον Πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού. Το βιβλίο περιέχει αναλυτικές αναφορές στην ιστορία του Πόντου ανά τους αιώνες μέσα από γεγονότα και πρόσωπα, στην μυθολογία και την γεωγραφία της περιοχής.

Ο συγγραφέας Στέφανος Π. Τανιμανίδης πραγματοποίησε πολύχρονη έρευνα για τον Πόντο και μελέτη ανάλογων εργασιών εξαίρετων επιστημόνων και ερευνητών. Επιπλέον οι μαρτυρίες από Ποντίους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, αλλά και η εξηντάχρονη, προσωπική εμπλοκή του με τα δρώμενα στις ποντιακές κοινωνίες και πολιτιστικές οργανώσεις, τον οδήγησαν στη σύνταξη αυτού του βιβλίου. Στόχος του είναι να παρουσιάσει και να αναδείξει με σεβασμό και αγάπη την τρισχιλιόχρονη ιστορική, δημιουργική όσο και τραγική διαδρομή του Πόντου, αλλά και να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές την εθνική ταυτότητα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μερικά από τα πραγματικά πλούσια περιεχόμενα είναι η ποντιακή κοινωνική ιστορία, η διάλεκτος, η λογοτεχνία, η ποίηση, η μουσική, τα μουσικά όργανα, το θέατρο και ο χορός, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις, ενώ εξετάζεται και ο ποντιακός ελληνισμός του σήμερα.

Στο βιβλίο διανθίζεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό με 300 ανέκδοτες φωτογραφίες. Ανάμεσά τους υπάρχουν γκραβούρες, χάρτες, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες από περιοχές, οικισμούς, οικίες, αλλά και πρόσωπα που έζησαν στα μέρη του Πόντου, που κάποτε έσφυζαν από ελληνισμό. Οι πληροφορίες και η ιστορία με τον τρόπο αυτόν αποτυπώνονται δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα ακόμα και στον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Βιογραφικό του Στέφανου Τανιμανίδη 

Ο Στέφανος Π. Τανιμανίδης γεννήθηκε το 1950 στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του Παναγιώτης και Κασσιανή, γεννημένοι στην Ίμερα και το ΑκΝταγ Μα(ν)τέν του ιστορικού Πόντου, ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα το 1923. Είναι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας και Ιστορίας του Ελληνικού Πολιτισμού, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία. Επί σειρά ετών έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης σε υπουργεία, αλλά και πρόεδρος διάφορων Ποντιακών Ενώσεων και Σωματείων με πλούσια και ενεργή δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τις θέσεις του αυτές με τις προτάσεις και τις ενέργειές του ανέπτυξε πολυποίκιλη δράση για τα ζητήματα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σήμερα, τον Απρίλιο του 2022, με την ιδιότητα του Επίτιμου Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.) και της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών (Ε.Λ.Ε.Π.) συνεχίζει να δραστηριοποιείται για την ανάδειξη, προβολή και επίλυση θεμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού. Ιδιαίτερα για την προώθηση του αιτήματος Διεθνούς αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, υποστήριξης των νεοπροσφύγων Ελλήνων από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., των ποντιόφωνων Μουσουλμάνων της Τουρκίας, για την αναστήλωση και επαναλειτουργία ελληνικών μνημείων στον ιστορικό Πόντο.

Την τοποθέτηση και ανάδειξη των κειμηλίων της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που διασώθηκαν από κλοπές και λεηλασίες μετά την καταστροφή της, μέσα στους ανακαινισμένους χώρους της που λειτουργούν ως Μουσείο. Για τη δημιουργία site, Μουσείου και βιβλιοθήκης του Ποντιακού Ελληνισμού και την ολοκλήρωση ταινίας μεγάλου μήκους με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία, ενώ παράλληλα συνεχίζει το συγγραφικό του έργο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News