Ηλεκτρονικές απάτες: Επιχειρηματίας του Ηρακλείου εξηγεί στο neakriti.gr πώς έχασε 12.000 ευρώ

Κρήτη
Ηλεκτρονικές απάτες: Επιχειρηματίας του Ηρακλείου εξηγεί στο neakriti.gr πώς έχασε 12.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 59χρονος, εξηγεί στο neakriti.gr πώς έχασε από τη μια στιγμή στην άλλη, το ποσό των 12.000 ευρώ - Τρία περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης μέσα σε λίγα 24ωρα στην Κρήτη

Σε καθημερινό φαινόμενο τείνουν να μετατραπούν τα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης στην Κρήτη, όπου επιτήδειοι καταφέρνουν με διάφορα «τεχνάσματα» να αποσπούν μέσα σε λίγα λεπτά, χιλιάδες  χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών.

Οι καταγγελίες στα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα πληθαίνουν επικίνδυνα, καθώς μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, έχουν καταγραφεί στο νησί τρία περιστατικά απάτης, με την συνολική λεία των δραστών να ξεπερνά τις 35.000 ευρώ και τα ανυποψίαστα θύματα να χάνουν με το πάτημα ενός κουμπιού, τους «καρπούς» των κόπων τους.

Ανάμεσά στους πολίτες που έπεσαν στην παγίδα των επίδοξων απατεώνων είναι και ένας 59χρονος που διατηρεί επιχείρηση με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στο Ηράκλειο. Ο επιχειρηματίας, εξηγεί στο neakriti.gr  πώς έχασε από την μια στιγμή στην άλλη, το ποσό των 12.000 ευρώ.

«Επικοινώνησε με το γραφείο μας ένας κύριος από την Ολλανδία, για να καταβάλλει μια προκαταβολή. Ισχυρίστηκε ότι ήθελε λίγη βοήθεια για να πραγματοποιήσει την συναλλαγή, λέγοντας ότι για να έρθουν άμεσα τα χρήματα στον λογαριασμό θα έστελνε το ποσό μέσα από μια εφαρμογή που υπάρχει», δήλωσε αρχικά ο 59χρονος.

«Ο απατεώνας μετά ισχυρίστηκε ότι ‘’κάτι δεν πήγε καλά στην συναλλαγή’’, καθώς η εφαρμογή του κράτησε τα χρήματα και έπρεπε με κάποιον άλλο τρόπο να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μου είπε στην συνέχεια ότι, θα μου έστελνε ένα Link στο οποίο έπρεπε να συμπληρώσω κάποιους κωδικούς για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή» αναφέρει ο επιχειρηματίας.

«Μου έστειλε ένα link, το οποίο ήταν οικείο και παρέπεμπε σε τράπεζα, ωστόσο ήταν μια πλασματική πλατφόρμα. Αφηρημένος, έβαλα τα στοιχεία μου στην πλατφόρμα, η οποία εκ των προτέρων δε σε πονηρεύει», όπως εξηγεί και συνεχίζει λέγοντας ότι: «Έπειτα, ζήτησε να του τα πω ένα τετραψήφιο κωδικό που στάλθηκε στο κινητό μου, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία». Με αυτό τον τρόπο, ο επιχειρηματίας του Ηρακλείου, άθελά του έδωσε πρόσβαση για την τράπεζα του και  έχασε 12.000 ευρώ.

«Ήταν ιδιαίτερα φιλικός, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη μου»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο 59χρονος, η απάτη προέκυψε με «συνεργασία», καθώς ο απατεώνας φαίνεται ότι δεν έδρασε μόνο του: «Είχε συνεργάτη που χρησιμοποιούσε τους κωδικούς παράλληλα. Με συνεργασία προέκυψε η απάτη εις βάρος μου».

Ο δράστης, εξηγεί ο επιχειρηματίας μιλώντας στο neakriti.gr, ήταν ιδιαίτερα φιλικός, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του και κατάφερε έτσι, να «αδειάσει» τον τραπεζικό του λογαριασμό. «Ήταν πολύ φιλικός και με έκανε να τον εμπιστευτώ.  Με κρατούσε καθ΄ όλη τη διάρκεια απασχολημένο με τη συζήτηση, ώστε να μην σκέφτομαι τι κάνω. Μου πήραν όλα τα λεφτά της τράπεζας, τα οποία μάζεψα με μήνες σκληρής δουλειάς και μέσα σε αυτά ήταν και χρήματα του κεφαλαίου κίνησης», ανέφερε.

Ο 59χρονος, συνειδητοποίησε, δυστυχώς εκ των υστέρων, την προσοχή που απαιτούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς οι παγίδες που «καραδοκούν» εκεί έξω, όλο και πληθαίνουν. «Μετά από αυτό το μάθημα, που ήταν «ακριβό» για εμένα, συμβουλεύω να μην ρίχνουμε τα αντανακλαστικά μας όταν πρόκειται να μας καταθέσουν χρήματα, πρέπει να κάνουμε απόλυτη ταυτοποίηση  των στοιχείων αυτού που μιλάμε, και δεν δίνουμε με τίποτα τους κωδικούς μας» τονίζει.

Τρία περιστατικά μέσα σε λίγα 24ωρα στην Κρήτη

Οι ηλεκτρονικές απάτες δεν έχουν τέλος στο νησί, καθώς σε σχεδόν καθημερινή βάση καταγγέλλονται νέα περιστατικά, από πολίτες – θύματα των επιτήδειων. Οι απατεώνες, όπως όλα δείχνουν, έχουν απλώσει τα «δίχτυα» τους σε όλο το νησί, γεγονός που εφιστά την προσοχή όλων μας. Εκτός απο το περιστατικό με θύμα τον 59χρονο επιχειρηματία, δύο ακόμη απάτες απασχολούν τις αρχές του νησιού.

Φτερά έκαναν 8.200 ευρώ από τον λογαριασμό 40χρονης

Πριν λίγες ημέρες μια 40χρονη γυναίκα στο Ηράκλειο κατήγγειλε πως έπεσε θύμα απάτης, χάνοντας 8.200 ευρώ. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στο Αστυνομικό Τμήμα, άγνωστος μέχρι στιγμής δράστης κάλεσε στην εταιρία όπου εργάζεται η 40χρονη και κατάφερε με διάφορα τεχνάσματα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της, με την ανυποψίαστη γυναίκα να δίνει τους κωδικούς του τραπεζικού της λογαριασμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο δράστης να μεταφέρει 8.200 ευρώ σε άγνωστο λογαριασμό. Στη συνέχεια όμως, ο επιτήδειος επιχείρησε με τον ίδιο τρόπο να πείσει την 40χρονη να δώσει τους κωδικούς και για άλλον λογαριασμό που είχε στην κατοχή της.

Η 40χρονη τότε αντιλήφθηκε την απάτη που στήθηκε σε βάρος της, ενώ έκανε καταγγελία για το περιστατικό, το οποίο διερευνάται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Πώς επιτήδειοι απέσπασαν 15.000 ευρώ

Παράλληλα, θύμα απάτης έπεσε και ένας συμπολίτης μας στο Ρέθυμνο, με 15.000 ευρώ να κάνουν «φτερά» από τον λογαριασμό του. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στο Αστυνομικό Τμήμα, ο άνδρας την Τετάρτη 3 Αυγούστου αναζήτησε μέσω της μηχανής αναζήτησης Google την ιστοσελίδα της τράπεζας του, προκειμένου να μπει στο e-banking του.

Ο 52χρονος, επέλεξε ένα σύνδεσμο, που όπως αποδείχτηκε την πορεία δεν αντιστοιχούσε στην πραγματική ιστοσελίδα της τράπεζας, καθώς ήταν απλά μια προσομοίωση που δημιουργήθηκε από επιτήδειους δράστες. Ο ανυποψίαστος άνδρας έβαλε τους κωδικούς του στο πλασματικό e-banking, επιχειρώντας να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή, κάτι που όμως δεν κατάφερε να κάνει και βγήκε από την σελίδα.

Ο άτυχος άνδρας, την επόμενη μέρα επιχείρησε να ξαναπροσπαθήσει να συνδεθεί στον λογαριασμό του, αναζητώντας ξανά την τράπεζα του στο Google. Αυτή τη φορά όμως μπήκε στην πραγματική σελίδα, όπου εκεί για κακή του τύχη, είδε ότι έλειπαν από τον λογαριασμό του 15.000 ευρώ. Ο άνδρας κατήγγειλε το περιστατικό, το οποίο ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου.

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News