Φοιτητική στέγη: «Ξεκρέμαστοι» οι φοιτητές με την έναρξη της τουριστικής σεζόν (βίντεο)

Κρήτη
Φοιτητική στέγη: «Ξεκρέμαστοι» οι φοιτητές με την έναρξη της τουριστικής σεζόν (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γολγοθάς της αναζήτησης στέγης και ενός βιώσιμου ενοικίου έχει ξεκινήσει για τους περισσότερους αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων - Το Airbnb ωστόσο δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, που σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργεί υπό όρους ασυδοσίας
  • Εξίσωση για δυνατούς λύτες η εύρεση φοιτητικής στέγης
  • Αυξημένη η ζήτηση, μειωμένη η προσφορά κατοικιών
  • Η βραχυχρόνια μίσθωση εκτόξευσε τις τιμές των ενοικίων
  • «Βροχή» αιτήσεων για εξασφάλιση θέσης στην φοιτητική εστία
  • Θα δώσουν «ανάσα» σε χιλιάδες οικογένειες

Εξίσωση για δυνατούς λύτες αποτελεί και φέτος η ανεύρεση φοιτητικές στέγης, καθώς η αύξηση των ενοικίων, ο μειωμένος αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών και η μεγάλη ζήτηση ακινήτων προβληματίζουν σημαντικά τους ενδιαφερόμενους.

Ο Γολγοθάς της αναζήτησης στέγης και ενός βιώσιμου ενοικίου έχει ξεκινήσει για τους περισσότερους αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Με το Airbnb ωστόσο να δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, που σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργεί υπό όρους ασυδοσίας.

Λύση απελπισίας χαρακτηρίζεται από μερίδα επαγγελματιών του μεσιτικού κλάδου η βραχυχρόνια μίσθωση φοιτητικών σπιτιών έτσι ώστε και κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν να αξιοποιηθούν ως Airbnb προς όφελος των επισκεπτών, αφήνοντας ουσιαστικά δίχως «κεραμίδι» τους φοιτητές εν μέσω εξεταστικής.

Της… μόδας η συγκατοίκηση

Την ίδια ώρα η συγκατοίκηση φαίνεται ότι θα γίνει της μόδας και πάλι αφού τα στοιχεία για την φετινή αναζήτηση φοιτητικής στέγης αποτυπώνουν τη δύσκολη πραγματικότητα.  

Ειδικότερα και σύμφωνα με την μεσίτρια Άρτεμις Μαυράκη, η οποία μίλησε στο neakriti.gr: «Από τα διαμερίσματα που προοριζόταν για φοιτητική στέγη, περίπου τα μισά έχουν αποσυρθεί και έχουν γίνει Airbnb. Αυτό είναι μία λύση απελπισίας για τον φοιτητή θα έλεγα. Διότι υπάρχουν όντως οι ιδιοκτήτες που έχουν τα διαμερίσματά τους σε βραχυχρόνια μίσθωση και τα διαθέτουν για φοιτητές από 1η Οκτωβρίου μέχρι τον Μάιο στο μεσοδιάστημα, μέχρι την λήξη του συμβολαίου τους ψάχνουν μήπως βρουν κάτι να νοικιάσουν. Φέτος βλέπουμε ότι αναβιώνει το φαινόμενο της συγκατοίκησης».

Αυτό που ζητούν όπως διευκρινίζει η ίδια δύο με τρεις φοιτητές μαζί να βρουν ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα προκειμένου να μοιραστούν και μίσθωμα και τα έξοδα.

Την ίδια ώρα όνειρο θερινής νυκτός φαντάζει η εξασφάλιση φοιτητικής εστίας, αφού η ζήτηση σε σχέση με την προσφορά ξεπερνά κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι δικαιούχοι στέγασης για Ρέθυμνο και Ηράκλειο φτάνουν τους 440, την στιγμή που ο αριθμός των αιτούνται ξεπερνά τους 800.

Λύση στο πρόβλημα από το Πανεπιστήμιο

Σολομώντεια λύση αποτελεί η δημιουργία χιλιάδων εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης με το «πράσινο» φως για την χρηματοδότηση να έχει δοθεί και το χρονοδιάγραμμα να φτάνει μέχρι το 2026, οπότε και θα μπορούν να φιλοξενηθούν πέντε χιλιάδες φοιτητές σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο δίνοντας έτσι «ανάσα» στην αγορά, αλλά και την πονεμένη τσέπη των ελληνικών οικογενειών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο neakriti.gr ο πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης τονίζει: «Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουμε αντιληφθεί την σημασία της στέγης αρκετά νωρίς και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να βρισκόμαστε στην τελική φάση της έναρξης ενός μεγάλου έργου, το οποίο αφορά την κατασκευή περίπου τριών χιλιάδων κατοικιών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, αυτό σημαίνει ότι μέχρι και 5 χιλιάδες φοιτητές να μείνουν στις εστίες. Ωστόσο αυτό θα το δούμε να ολοκληρώνεται μέχρι και το 2026».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News