Κρήτη: Δύσκολη φέτος η μάχη με τον δάκο - Σύμμαχος του εντόμου ο καιρός

Κρήτη
Κρήτη: Δύσκολη φέτος η μάχη με τον δάκο - Σύμμαχος του εντόμου ο καιρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φέτος η καταπολέμηση του δάκου θεωρείται δύσκολη λόγω των αυξημένων πληθυσμών της διαχειμάζουσας γενεάς και αφετέρου λόγω των εξαιρετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την ανάπτυξή του εντόμου - Σε επαγρύπνηση καλεί τους παραγωγούς η Περιφέρεια

Δύσκολη λόγω των αυξημένων πληθυσμών χαρακτηρίζεται φέτος η καταπολέμηση του δάκου, με τον καιρό να αποδεικνύεται «σύμμαχος» για την ανάπτυξη του εντόμου.

Αναλυτικότερα, η πρόοδος του προγράμματος δακοκτονίας αποτέλεσε αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε χθες η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, της αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή, του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χανίων Νίκου Καλογερή, του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη και του εντεταλμένου περιφερειακού σύμβουλου σε θέματα Πρωτογενούς Τομέα Γ. Τζιφετάκη.

Κατά τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με την ενεργή συμμετοχή εκπροσώπων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε θέματα φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης και των υπεύθυνων δακοκτονίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης με δολωματικούς ψεκασμούς συνεχίζεται κανονικά σε ολόκληρη την Κρήτη, με τη φετινή χρονιά να χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά καρποφορίας της ελιάς για τις περισσότερες περιοχές.

Οι ψεκασμοί

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο δεύτερος ψεκασμός σε επίπεδο Κρήτης και αρχίζει η εφαρμογή του τρίτου. Διευκρινίστηκε ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας για το έτος 2022 διαθέτει ένα σκεύασμα για τη διενέργεια των δολωματικών ψεκασμών, καθώς συνιστά το μοναδικό εγκεκριμένο και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό για τα δεδομένα της Κρήτης, με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που συλλέγονται και υποστηρίζουν το πρόγραμμα. Δραστικές ουσίες που κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν, δεν εφαρμόζονται είτε λόγω προβλημάτων διαπιστωμένης υψηλής ανθεκτικότητας του εντόμου σε αυτά (ομάδα πυρεθρινών), είτε λόγω λήξης της έγκρισης χρήσης για δολωματικούς ψεκασμούς (ομάδα οργανοφωσφορικών).

Δύσκολη μάχη

Η καταπολέμηση του δάκου κατά τη φετινή περίοδο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη αφενός λόγω των αυξημένων πληθυσμών της διαχειμάζουσας γενεάς και αφετέρου λόγω των εξαιρετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την ανάπτυξή του εντόμου, με αποτέλεσμα να καταγράφονται υψηλοί δακοπληθυσμοί σε ορισμένα τμήματα του νησιού, παρά το γεγονός ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.

Λόγω των παραπάνω, συνιστάται στους παραγωγούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να επισκέπτονται τακτικά τα ελαιόφυτά τους για πιθανές δακοπροσβολές και να είναι σε επαφή με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες για συμπληρωματικές δράσεις αντιμετώπισης του εντόμου, στην περίπτωση που χρειαστεί.

Επισημαίνεται ότι οι εκτός προγράμματος ψεκασμοί κάλυψης, στους οποίους αρκετοί ελαιοπαραγωγοί καταφεύγουν αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο εφόσον διαπιστωθεί έντονη δακοπροσβολή, αποκλειστικά με τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν αναφορές ανθεκτικότητας, και να διασφαλίζεται η τήρηση των ελάχιστων χρονικών ορίων από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή, για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. Υπενθυμίζεται ότι ψεκασμοί κάλυψης δεν εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας, ενώ δε θα πρέπει να εκτελούνται από παραγωγούς σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών.

Εναλλακτικές πρακτικές

Σημειώνεται πως ανάμεσα στις εναλλακτικές προληπτικές πρακτικές που έχουν στη διάθεσή τους οι ελαιοπαραγωγοί για την αντιμετώπιση του δάκου συμπεριλαμβάνονται:

α) Η τοποθέτηση πυκνού δικτύου μαζικής παγίδευσης,

β) Η εφαρμογή εγκεκριμένων ορυκτών σκευασμάτων και

γ) Η διενέργεια συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών.

Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή περιττών και υπερβολικών αρδεύσεων των ελαιοδέντρων, καθώς συντελούν σε περαιτέρω αύξηση των δακοπληθυσμών.

Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», εκδίδει σε εβδομαδιαία βάση δελτία άρδευσης, στα οποία παρέχονται πληροφορίες για τις αρδευτικές ανάγκες της ελιάς σε αντιπροσωπευτικές περιοχές σε όλη την Κρήτη.

Για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας οι παραγωγοί μπορούν να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News