default-image

Τρανταλλίδειο: Σε καλό δρόμο προς τη συμφωνία - Κλασική περίπτωση “win-win”

Κρήτη
Τρανταλλίδειο: Σε καλό δρόμο προς τη συμφωνία - Κλασική περίπτωση “win-win”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προσφορά του Δήμου Ηρακλείου αφορά συγκεκριμένα στο κτήριο το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μιλάτου και Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο

Σε καλό δρόμο προς μια αμοιβαία συμφέρουσα συμφωνία γύρω από το πολυσυζητημένο Τρανταλλίδειο φαίνεται ότι βρίσκονται πλέον ο Δήμος Ηρακλείου και το νομικό πρόσωπο «Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου», που είναι ο ιδιοκτήτης του ετοιμόρροπου διατηρητέου στη συμβολή των οδών Μιλάτου και Αγίου Τίτου στο κέντρο του Ηρακλείου.

Οι σχετικές διεργασίες και επαφές προχωρούν σε θετικό κλίμα, ενώ την Πέμπτη 4 Αυγούστου, βρέθηκαν μάλιστα στο Ρέθυμνο και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του «Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης και ο αρμόδιος μελετητής από πλευράς Δήμου, παρουσιάζοντας διά ζώσης την πρόταση που έχει υποβάλει ο Δήμος Ηρακλείου για να πάρει στα χέρια του, μέσω μακρόχρονης μίσθωσης, το ιστορικό κτίσμα και να το αναστηλώσει σε έναν πολυχώρο πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση-παρουσίαση της Πέμπτης, έγινε σε καλό κλίμα, με το Δ.Σ. του ΝΠΔΔ, που διαχειρίζεται το Τρανταλλίδειο κληροδότημα, να ζητά από τον αντιδήμαρχο να αποστείλει προσεχώς ένα συμπληρωματικό υπόμνημα, με μια πιο εκλαϊκευμένη ανάλυση της πρότασης που κατέθεσε η Λότζια στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Οκτωβρίου 2021 είχε προκηρυχθεί από το «Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου» διαγωνισμός για τα δύο Τρανταλλίδεια, δηλαδή τα δύο διατηρητέα στο κέντρο του Ηρακλείου, που κληροδότησε ο αείμνηστος γιατρός Τρανταλλίδης στον Δήμο Ρεθύμνου, με σκοπό τότε τη δημιουργία δημοτικού νοσοκομείου Ρεθύμνου, ένα σχέδιο βεβαίως που δεν προχώρησε ποτέ.

Στις 25 Οκτωβρίου, συγκεκριμένα, το αρμόδιο ίδρυμα που διαχειρίζεται το κληροδότημα Τρανταλλίδη, εν προκειμένω το ΝΠΔΔ «Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου», είχε βγάλει δημόσια πρόσκληση για την υποβολή τεκμηριωμένης πρότασης εκμετάλλευσης, από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, των δύο αστικών ακινήτων ιδιοκτησίας του (α. Μιλάτου και Αγίου Τίτου, έκτασης 820 τ.μ., και β. Ιδομενέως 17, έκτασης 942 τ.μ.) στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη διαδικασία της μακροχρόνιας μίσθωσης, έναντι υποχρέωσης ανακατασκευής τους, σύμφωνα με το άρθρο 42 του Ν. 4182/2013 «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις». Ο διαγωνισμός ήταν να παραμείνει αναρτημένος για 5 μήνες. Ωστόσο, δόθηκε παράταση, κατόπιν μάλιστα και σχετικού αιτήματος που είχε καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου, προκειμένου να προλάβει να ετοιμάσει την οικονομοτεχνική μελέτη που χρειάζεται για να υποβάλει την προσφορά του.

Ο διαγωνισμός, που είχε προκηρύξει το νομικό πρόσωπο, έληξε στις 30 Ιουνίου, μετά την παράταση που είχε δοθεί και ο Δήμος Ηρακλείου ήταν τελικά ο μοναδικός ενδιαφερόμενος που κατέθεσε σχετική προσφορά.

Η προσφορά του Δήμου Ηρακλείου αφορά συγκεκριμένα στο κτήριο το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μιλάτου και Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο.

Ο φάκελος της πρότασης κατατέθηκε συνδυαστικά από τις Αντιδημαρχίες Δημόσιας Περιουσίας, Πολιτισμού και Τεχνικών Έργων, με τη στενή συνεργασία των αντιδημάρχων Μανόλη Βασιλάκη, Αριστέας Πλεύρη και Γιάννη Αναστασάκη, και αφορά στην παραχώρηση του χώρου για 50 χρόνια, με μηνιαίο μίσθωμα, και στην αναστήλωση-ανακατασκευή του σημερινού ετοιμόρροπου κτίσματος, ώστε να γίνει ένα πολιτιστικό “στολίδι” στην “καρδιά” του Ηρακλείου, φιλοξενώντας διάφορες πολιτιστικές δράσεις, εκθέσεις και σεμινάρια...

Κερδισμένοι και οι δύο - Κλασική περίπτωση “win-win”

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό που προκήρυξε το ίδρυμα «Δημοτικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου», οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, είτε ο Δήμος Ηρακλείου, είτε και κάποιος ιδιώτης ενδεχομένως, θα πρέπει, και για τα δύο ακίνητα, να υποβάλει ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση εκμετάλλευσης που να περιλαμβάνει λεπτομερή και αναλυτική τεχνική περιγραφή των προτεινόμενων επισκευών εκάστου διαμερίσματος και αρχιτεκτονική λύση (επισκευή, συντήρηση, διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, προϋπολογισμό έργου, μηνιαίο μίσθωμα, χρήση κ.λπ.). Οι δαπάνες ανακατασκευής και όλων εν γένει των απαιτούμενων επισκευαστικών εργασιών θα γίνουν με επιμέλεια και ευθύνη, φροντίδα και δαπάνη του μελλοντικού αναδόχου-μισθωτή. Επίσης, οι πάσης φύσεως δαπάνες του έργου διαμόρφωσης και ανακατασκευής που θα καταβληθούν θα παραμείνουν προς όφελος των ακινήτων.

Εδώ μιλάμε, δηλαδή, για μια κλασική περίπτωση “win-win”, όπου, εφόσον προχωρήσει μια συμφωνία μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και ιδρύματος του κληροδοτήματος Τρανταλλίδη, θα βγουν κερδισμένοι και οι δύο. Το ίδρυμα λοιπόν του «Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου» θα έχει όφελος, πέραν του μισθώματος που θα εισπράττει για 50 χρόνια, ότι μετά τη λήξη της εκμίσθωσης θα έχει ένα πλήρως αποκαταστημένο κτήριο, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου - και η πόλη - θα έχει ένα διασωθέν, αξιοποιημένο διατηρητέο στη θέση του σημερινού ετοιμόρροπου που απειλεί τη δημόσια ασφάλεια και τα κεφάλια ανυποψίαστων περαστικών, αποτελώντας συνάμα και μια άσχημη εικόνα για το κέντρο της πόλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News