Ηράκλειο: Επί τάπητος τα κυκλοφοριακά - Πώς θα «μεταμορφωθεί» το κέντρο της πόλης

Κρήτη
Ηράκλειο: Επί τάπητος τα κυκλοφοριακά - Πώς θα «μεταμορφωθεί» το κέντρο της πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως προς το γενικό της πνεύμα, η προωθούμενη αναθεωρημένη κυκλοφοριακή μελέτη για την παλιά πόλη του Ηρακλείου στοχεύει στην κατεύθυνση ενός κυκλοφοριακού σκηνικού στο κέντρο της πόλης, που θα περιορίζει ακόμα πιο δραστικά την κυκλοφορία των Ι.Χ., προς όφελος των πεζών αλλά και των μέσων μαζικής μεταφοράς

Τα κυκλοφοριακά δεσπόζουν στην ατζέντα της σημερινής ημέρας για το Ηράκλειο, καθώς το πρωί της Παρασκευής 5 Αυγούστου, έχει προγραμματιστεί στη Λότζια εκδήλωση παρουσίασης-ανοιχτής συζήτησης γύρω από την αναθεωρημένη κυκλοφοριακή μελέτη της παλιάς πόλης.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η οποία μάλιστα έχει πάρει παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι της μελετητικής ομάδας και στελέχη του Δήμου θα απαντήσουν σε ερωτήσεις και θα επιχειρήσουν να «φωτίσουν» τις πτυχές του προωθούμενου κυκλοφοριακού σχεδιασμού για το εντός τειχών Ηράκλειο. Σχεδιασμού που, μεταξύ άλλων, προβλέπει εκτεταμένες πεζοδρομήσεις με σημείο αναφοράς τον πεζοδρομημένο, χωρίς διέλευση οχημάτων, άξονα Δικαιοσύνης -Ίδης- Καλοκαιρινού, έως το ύψος της Καζάνη, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, αντιδρομήσεις, νέους κόμβους, αλλά και κατάργηση υφιστάμενων κόμβων, όπως στην περίπτωση της πλατείας 18 Άγγλων.

Η εκδήλωση

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου, «ανοιχτή συζήτηση για την αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης της παλιάς πόλης του Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα) στη Λότζια. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του Α’ σταδίου της αναθεώρησης της κυκλοφοριακής μελέτης παλιάς πόλης του Δήμου Ηρακλείου η οποία είναι σε εξέλιξη, την προσεχή Παρασκευή, στις 10 π.μ., στην αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Λότζια, πρόκειται να διεξαχθεί συζήτηση επί του θέματος.

Επίσης θα παρουσιαστούν και οι βασικές προτάσεις του πρώτου σταδίου της κυκλοφοριακής μελέτης από τον εκπρόσωπο της αναδόχου μελετητικής ομάδας κ. Απόστολο Πρόιο».

Παράταση μέχρι 10 Σεπτεμβρίου

Εντωμεταξύ, σε συνεδρίασή της τις προάλλες, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα την παράταση της δημόσιας διαβούλευσης, γύρω από την αναθεωρημένη κυκλοφοριακή μελέτη, έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση δόθηκε ώστε να καταστεί δυνατή μια νέα παρουσίαση των προτάσεων του Α’ σταδίου της κυκλοφοριακής μελέτης παλιάς πόλης και να προβούν σε νέα συζήτηση πριν τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι αρμόδιοι φορείς της πόλης του Ηρακλείου. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «σας γνωρίζουμε ότι, με την αριθ. 83/2022 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για 20 ημέρες η παρουσίαση των προτάσεων του Α’ σταδίου της μελέτης «Αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης παλιάς πόλης Ηρακλείου». Με την ίδια απόφαση ορίστηκε ο συντονισμός μιας νέας συζήτησης πριν τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τους αρμόδιους φορείς. Επειδή μέχρι και σήμερα δεν κατέστη δυνατή η οργάνωση αυτής της συζήτησης, εισηγούμαστε την παράταση της δημόσιας διαβούλευσης ώστε να καταστεί δυνατή μια νέα παρουσίαση των προτάσεων του Α’ σταδίου της κυκλοφοριακής μελέτης παλιάς πόλης».

Το περίγραμμα της μελέτης

Ως προς το γενικό της πνεύμα, η προωθούμενη αναθεωρημένη κυκλοφοριακή μελέτη για την παλιά πόλη του Ηρακλείου στοχεύει στην κατεύθυνση ενός κυκλοφοριακού σκηνικού στο κέντρο της πόλης, που θα περιορίζει ακόμα πιο δραστικά την κυκλοφορία των Ι.Χ., προς όφελος των πεζών αλλά και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στα πλαίσια της προσπάθειας δραστικής μείωσης της διαμπερούς κυκλοφορίας από το εσωτερικό της παλιάς πόλης Ηρακλείου, προτείνεται η πεζοδρόμηση του άξονα Δικαιοσύνης, στο τμήμα από την οδό Ιδομενέως, την Ίδης και τη λεωφόρο Καλοκαιρινού μέχρι την οδό Καζάνη.

Με την προτεινόμενη πεζοδρόμηση διευρύνεται ο κοινόχρηστος χώρος των δύο πλατειών Ελευθερίας και Ανεμογιάννη, ενοποιείται με το ήδη πεζοδρομημένο δίκτυο στο εσωτερικό της παλιάς πόλης (25ης Αυγούστου, 1886) και συνδέεται το Αρχαιολογικό Μουσείο με τις πλατείες Ελευθερίας και Δασκαλογιάννη και το πάρκο Γεωργιάδη με το Δικαστικό Μέγαρο, με τη δημοτική βιβλιοθήκη, με το Δημαρχείο και με το εσωτερικό του εμπορικού κέντρου της παλιάς πόλης.

Στα πλαίσια της αποφόρτισης της περιοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου από τα Ι.Χ. και της αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής, προτείνεται η πεζοδρόμηση της οδού Ιδομενέως, στο τμήμα από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι την οδό Μεραμπέλου.

Παράλληλα, για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας προτείνεται η αντιδρόμηση του τμήματος της οδού Μεραμπέλου από την οδό Ξανθουδίδου μέχρι την οδό Ιδομενέως και από την αρχή της οδού μέχρι την οδό Υγείας, ώστε να ακολουθεί τη φορά της κυκλοφορίας του υπόλοιπου τμήματος της οδού.

Στα πλαίσια των επεμβάσεων της περιοχής, προτείνεται και η αντιδρόμηση της οδού Ιδομενέως και της Μαλικούτη από τη Μεραμπέλου μέχρι την Αριάδνης.

Έπειτα από το αίτημα των καταστηματαρχών, καθώς και από την πρόταση της μελέτης του open mall, διαφαίνεται ότι ωριμάζουν οι συνθήκες για την άμεση πεζοδρόμηση των οδών-τμημάτων Έβανς (μικρή Έβανς), Σμύρνης και των καθέτων σε αυτές, Γιαννιτσών, Τζαγκαράκη, Ρούσσου Χούρδου και Κοζύρη.

Πεζοδρομήσεις στην Αγία Τριάδα

Σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας το σύνηθες είναι να εισέρχονται τα οχήματα στα στενά και στη συνέχεια να παραμένουν παρκαρισμένα, κλείνοντας και διακόπτοντας για οποιονδήποτε την κυκλοφορία. Προτείνεται η άμεση έναρξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής της Αγίας Τριάδας της παλιάς πόλης, που προβλέπει την πεζοδρόμηση μιας σειράς οδών: Δελημάρκου, Ντεντηδάκηδων, Νικ. Πλάτωνα, Παπαδοπούλου Μάρκου, Περατσάκη Αντωνίου, 1131, Βουρδουμπάδων, Ιωάννη Μακράκη, Κισσάμου, Κοκκινίδη, Κούρτικα, Δαιμονάκηδων, Παλμέτη, Δίκτης, Σκρα, Σαββαθιανών, Σητείας, Βαλέστρα, Σαμουήλ Χάουζ, Σακουλιέρηδων, Αντ. Συμιακού και Δοϊράνης.

Οι βασικές κυκλοφοριακές αλλαγές

  • Πεζοδρομείται πλήρως ο άξονας Δικαιοσύνης -Ίδης- Καλοκαιρινού, στο κομμάτι μέχρι την οδό Καζάνη.
  • Η Καλοκαιρινού από τη συμβολή της με την Αγίου Μηνά έως τη Χανιώπορτα παραμένει προσωρινά δρόμος διπλής κυκλοφορίας - θα γίνει ειδική μελέτη για μονοδρόμηση.
  • Πεζοδρομούνται οι οδοί Έβανς και Σμύρνης και οι κάθετες σε αυτές οδοί Γιαννιτσών, Τζαγκαράκη, Ρούσσου Χούρδου και Κοζύρη.
  • Οι δρόμοι Άλμπερ και Βιάννου γίνονται δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και η Βιάννου αντιδρομείται.
  • Πεζοδρομείται η Ιδομενέως από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι την Μεραμπέλου. Το κομμάτι της Ιδομενέως από τη Μεραμπέλου έως τη Μαλικούτη θα κυκλοφορείται με αντίθετη φορά, δηλαδή από Νότο προς Βορρά.
  • Θα επιτρέπεται η εγκάρσια κίνηση στον πεζόδρομο της 25ης Αυγούστου.
  • Στο παραλιακό μέτωπο, η οδός Μητσοτάκη διατηρείται ως μονής κυκλοφορίας με τη σημερινή κατεύθυνση, αλλά με δύο λωρίδες κυκλοφορίας.
  • Στην πλατεία 18 Άγγλων καταργείται η κυκλική πορεία και θα διαμορφωθούν δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με διαχωριστική νησίδα.

Δημιουργούνται νέοι κόμβοι:

- Στη συμβολή Δημοκρατίας-Γερωνυμάκη.

- Στη συμβολή Ικάρου-Δουκός Μποφόρ.

- Στην Πύλη Ιησού, όπου θα καταργηθούν τα φανάρια και η αριστερή στροφή από Έβανς προς Πλαστήρα.

 (φωτογραφία αρχείου shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News