Κρήτη: Σε φθίνουσα πορεία η πτηνοτροφία - Πώς καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού

Κρήτη
Κρήτη: Σε φθίνουσα πορεία η πτηνοτροφία - Πώς καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ποιο τρόπο καλύπτεται η ζήτηση σε κοτόπουλο και αβγά στην Κρήτη - Δε γίνονται επενδύσεις στον πτηνοτροφικό κλάδο, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί και στο νησί μας, σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη

Τα μαύρα της τα χάλια έχει σήμερα η Κρήτη στην αυτάρκεια σε κοτόπουλο και κυρίως σε αβγό, ενώ σε επίπεδο Ελλάδας ο πτηνοτροφικός κλάδος εξακολουθεί - παρά τα τεράστια προβλήματα - να κρατάει «ζωντανή» την αυτάρκεια της χώρας, με την κυβέρνηση, διά στόματος του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμου Κεδίκογλου, να υπόσχεται στήριξη, μέσα από διάφορα οικονομικά μέτρα που διεκδικεί η Ένωση Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (ΕΠΚΕΝΕ).

Δύο πτηνοσφαγεία στον νομό Ηρακλείου, δύο πτηνοσφαγεία στον νομό Ρεθύμνου και «ειδικού τύπου» εκτροφές για «εκλεκτές» προτιμήσεις καταναλωτών σε ποιοτικό κρέας κόκορα και κοτόπουλου είναι μόνο μερικές από τις ενδείξεις που επικαλείται προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, για να τονίσει τη θέση του πως «είναι ένας κλάδος που έχει μέλλον λαμπρό!».

Ενώ δηλαδή η ζήτηση σε κοτόπουλο και αβγά στην Κρήτη καλύπτεται κυρίως από την υπόλοιπη χώρα, αλλά και από εισαγωγές που γίνονται από άλλες χώρες, όπως την Ιταλία, εντούτοις δε γίνονται επενδύσεις στον πτηνοτροφικό κλάδο, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί και στο νησί μας, σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη.

«Η κυβέρνηση θα στηρίξει»

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου ενημερώθηκε από την αντιπροσωπία του Δ.Σ. της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (ΕΠΚΕΝΕ), για σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν την πτηνοτροφία.

Ενδεικτικά, αναλύθηκε η ολοκλήρωση των πληρωμών μέσω της κρατικής ενίσχυσης 2%, η επιδότηση κόστους θέρμανσης πτηνοτροφικών μονάδων για τους επικείμενους χειμερινούς μήνες, η αδειοδότηση υφιστάμενων και νέων πτηνοτροφείων και η διαφορά συντελεστή πώλησης ζώντων πουλερικών 13% έναντι αγοράς των ζωοτροφών με 6%.

«Υποχρέωσή μου είναι, εκ της θέσης μου, να στηρίξω την πτηνοτροφία, που είναι ο μόνος κλάδος που πετυχαίνει μια σχετική αυτάρκεια της Ελλάδας, δηλαδή το 90% των αναγκών μας σε κοτόπουλο», τόνισε και αναφέρθηκε στο θέμα της επάρκεια.

«Το δίδαγμα που έχει βγει από τις αλλεπάλληλες κρίσεις είναι να ισχύσουμε την αυτάρκειά μας, ενεργειακή και διατροφική, και στην παραγωγή ζωοτροφών», είπε και υπογράμμισε ότι θα εξασφαλίσει επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία για την επίλυση των θεμάτων.

Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε, επίσης, και στα συνεταιριστικά σχήματα που ισχυροποιούν τους παραγωγούς και στο φορολογικό πλαίσιο που δίνει κίνητρα στους αγρότες να οργανωθούν σε συλλογικά σχήματα.

«Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων του κλάδου σας και του υπουργείου θα παραμείνουν ανοιχτοί», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το άμεσο μέλλον.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών, Σπύρος Ντουντουνάκης.

Στο μεταξύ, στην Κρήτη η κατάσταση της πτηνοτροφίας μας δεν είναι καλή, αφού η πορεία είναι φθίνουσα, παρά τις προοπτικές που υπάρχουν. Μιλώντας στη «ΝΚ», ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, ήταν κατηγορηματικός: «Ασφαλώς και είναι υποχρέωση και του υπουργείου να υποστηρίξει τον κλάδο της πτηνοτροφίας, ο οποίος παλεύει και διατηρεί τη χώρα μας σε αυτάρκεια και επιμένει να είναι βιώσιμος. Ας ελπίσουμε ότι θα βγει “ζωντανός” απ’ αυτή την κρίση με την αύξηση όλων των εισροών από τη λειτουργία του. Αλλά μιλάμε για αυτάρκεια σε επίπεδο Ελλάδας.

Από ’κει και πέρα, ο κλάδος αυτή τη στιγμή συμπιέζεται από ανταγωνιστικές πιέσεις που γίνονται στο εξωτερικό, επειδή μειώνονται οι δραστηριότητες, άρα δημιουργείται ένα πλεόνασμα μέχρι να καταναλωθεί. Άρα περιμένουμε σημαντικές ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα. Και φοβάμαι ότι θα υπάρξουν και πολύ μεγάλες ελλείψεις και σε κοτόπουλο και σε αβγά. Στα αβγά ήδη αρχίζει να εμφανίζεται εφιαλτική έλλειψη σε πανελλήνιο επίπεδο, για να μη σας πω και σε πανευρωπαϊκό».

Η κατάσταση στην Κρήτη - «Μπορούμε να κάνουμε “χρυσές” δουλειές, αν το αποφασίσουμε»

Αναφορικά με την Κρήτη, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει: «Είχαμε καταφέρει με δύο μεγάλες και τρεις-τέσσερις μεσαίες επιχειρήσεις αβγοπαραγωγής, μαζί με την οικόσιτη εκτροφή ορνίθων αβγοπαραγωγής στα χωριά μας, να έχουμε την αυτάρκειά μας ως Κρήτη. Δυστυχώς, τα τελευταία 1,5 με 2 χρόνια, με την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και άλλες αιτίες, που δεν μπορώ να ανακαλύψω, διαπιστώνεται μια αρκετά σημαντική υποχώρηση της οικόσιτης εκτροφής ορνίθων αβγοπαραγωγής και κρεατόπουλων. Και αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Σημαίνει και εγκατάλειψη της ενδοχώρας. Σημαίνει και την άφεσή μας ή την επιμονή μας σε εύκολες λύσεις. Και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας».

Αυτά για τα αβγά. Αλλά και για το κρέας του κοτόπουλου, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει ότι «η κρεατοπαραγωγός αυτάρκεια στην Κρήτη βρίσκεται σε μαύρα χάλια. Ευτυχώς, δηλαδή, που έχουμε από την Άρτα και τα Γιάννενα, και αρκετά κοτόπουλα από την Ιταλία. Έρχεται απίστευτος αριθμός κοτόπουλων από την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ιταλία, δηλαδή, αφού πια η αυτάρκειά μας στην Κρήτη δεν υπερβαίνει το 10% με 15%. Μέχρι πριν από δύο χρόνια, στο κοτόπουλο μαζί με τα οικόσιτα ανεβαίναμε γύρω στο 40%».

Κι όμως. Υπάρχει ένα φαινόμενο, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, που δείχνει ότι έχει λαμπρό μέλλον η πτηνοτροφία στην Κρήτη. «Έχουν αναπτυχθεί στο νησί μας ειδικού τύπου εκτροφές, που παράγουν εκπληκτικής ποιότητας κοτόπουλα, τα οποία “ταξιδεύουν” και τροφοδοτούν καταστήματα ποιοτικών τροφίμων στην Αθήνα. Η Κρήτη είναι μεγάλος τροφοδότης καταστημάτων ντελικατέσεν με ειδικά κοτόπουλα ελευθέρας εκτροφής, όπως και πετεινών για την Αθήνα. Πωλούνται και εδώ, αλλά φεύγουν κυρίως για την Αθήνα. Και είναι ένας κλάδος που έχει τεράστιες προοπτικές γιατί το στήσιμο και η ανάπτυξη αυτών των ειδικού τύπου εκτροφών, ακόμα και βιολογικών, είναι πανεύκολα σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που ζούμε και ασφαλώς θα μπορούσαμε άνετα να εξασφαλίσουμε έναν τέτοιο χώρο για μια τέτοια μονάδα».

Και συνεχίζει λέγοντας πως σε τέτοιου είδους εκτροφές «υπάρχει περιορισμός. Δεν μπορεί να γίνουν τεράστιες εγκαταστάσεις, άρα δημιουργούνται πάρα πολύ εύκολα. Φτάνει να αποφασίσουμε να δουλέψουμε».

Καταλήγοντας λέει: «Ακόμα και η κοπριά είναι περιζήτητη στην Κρήτη λόγω της φυτικής παραγωγής. Και επίσης θα μπορούσαμε να διαφοροποιηθούμε από τη βιομηχανική παραγωγή κοτόπουλου. Λόγω κλιματολογικών συνθηκών, μπορούμε να στήσουμε και να αναπτύξουμε τις ειδικού τύπου εκτροφές. Σήμερα η Κρήτη έχει και τα πτηνοσφαγεία που καλύπτουν τις ανάγκες αυτές. Άρα, για όσους θέλουν να δουλέψουν και να ζήσουν και αγαπούν αυτόν τον τόπο... πεδίον δόξης λαμπρό. Και έχουμε αναπτύξει και την αναγκαία τεχνογνωσία για τέτοιου τύπου εκτροφές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News