Κατώτατος μισθός: Επισπεύδεται η διαδικασία - Από τα 713 ευρώ θα ανέλθει στα 751

Κρήτη
Κατώτατος μισθός: Επισπεύδεται η διαδικασία - Από τα 713 ευρώ θα ανέλθει στα 751

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα 713 ευρώ θα ανέλθει στα 751 ευρώ - Πώς θα συμπαρασύρει και τα επιδόματα ανεργίας, μητρότητας και παιδιών - Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους

Στα προ μνημονίων επίπεδα μετά από 10 ολόκληρα χρόνια αναμένεται να φτάσει ο κατώτατος μισθός το 2023.

Στόχος είναι να φτάσει στα 751 ευρώ προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά των χαμηλόμισθων που πιέζονται από τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος.

Το σχέδιο προβλέπει ότι αντί η πολύμηνη διαδικασία να ξεκινήσει στις αρχές του 2023, ώστε η επόμενη αύξηση να γίνει κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος, να ξεκινήσει από το φθινόπωρο, ώστε από την 1 Ιανουαρίου 2023, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό να δουν νέα αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις προθέσεις από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας θα επιταχύνει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθετημένη διαδικασία (που τελικώς δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα ως προς το χρονοδιάγραμμα), η διαβούλευση για τον νέο μισθό επρόκειτο να ξεκινήσει τέλη Φεβρουαρίου ώστε να ισχύσει ο νέος μισθός από 1η Ιουλίου.

//--> //-->

Στα προ μνημονίων επίπεδα μετά από 10 ολόκληρα χρόνια

Ως προς το ποσοστό της αύξησης, τη δεδομένη χρονική στιγμή κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν δεσμεύεται, καθώς η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού προϋποθέτει μια ολόκληρη διαδικασία που λαμβάνει υπόψη της τη μεταβολή του ΑΕπ, την ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας, τον πληθωρισμό αλλά και τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού η υλοποίηση ενός…ονείρου που κρατά από τις αρχές τις μνημονιακής περιόδου: δηλαδή η επαναφορά του κατώτατου στα προ μνημονίων επίπεδα δηλαδή στα επίπεδα των 750 ευρώ και πάνω.

Για να συμβεί αυτό, μας χωρίζει μια αύξηση της τάξεως του 5-6%. Δεν είναι εξωφρενική αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος πληθωρισμός για το 2022 θα κλείσει πάνω από το 7-8% και ότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τιμών και το 2023. Επίσης, υπάρχει και ο παράγοντας μεταβολή του ΑΕπ καθώς τουλάχιστον για φέτος, υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη συγκριτικά με το +3% που προβλέπεται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News