Navtex του Ισραήλ για στρατιωτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης (βίντεο)

Κρήτη
Navtex του Ισραήλ για στρατιωτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε το Ισραήλ νότια της Κρήτης με άδεια της Αθήνας - Πώς αντέδρασε η Τουρκία

Το Ισραήλ με άδεια της Αθήνας δέσμευσε δύο περιοχές για ναυτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης ενόψει της αναμενόμενης εξόδου του τουρκικού γεωτρύπανου στις 9 Αυγούστου.

Ειδικότερα, η δέσμευση των περιοχών από τις 26 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου έγινε μέσω του ελληνικού σταθμού Navtex του Ηρακλείου, σε μία ευθεία αμφισβήτηση από το Ισραήλ του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Οι δύο περιοχές ασκήσεων του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται εντός του θαλάσσιου χώρου που η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της τουρκικής ΑΟΖ.

Πρόκειται για μία Navtex που δεσμεύει μέσω της Ελλάδας και όχι της Τουρκίας περιοχές από τις οποίες περνάει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η «αντίδραση» της Τουρκίας

Την Τρίτη, 2 Αυγούστου και λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανό για έρευνες, η Άγκυρα δέσμευσε για αεροναυτική άσκηση θαλάσσια περιοχή την οποία είχαν νωρίτερα δεσμεύσει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν άσκηση μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου, από 3 έως και τις 5 Αυγούστου. Πρόκειται για κοινή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με σενάρια προσβολής στόχων και ανταλλαγής εικόνας μεταξύ πλοίων και αεροσκαφών.

Η Τουρκία από την πλευρά της, μέσω Navtex που εκδόθηκε την τελευταία στιγμή από τον σταθμό της Αττάλειας, δέσμευσε θαλάσσια περιοχή στο ίδιο σημείο για δική της αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τις 3 Αυγούστου, αμφισβητώντας για ακόμη μια φορά τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας.

Το μήνυμα της Αθήνας

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έθεσε με ένταση το θέμα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) κατά τη σειρά των συναντήσεων που είχε σήμερα με ομολόγους του στο περιθώριο των εργασιών της 55ης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN) η οποία διεξάγεται στην Καμπότζη.

«Δηλαδή της ανάγκης να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εξασφαλίζεται τόσο η ελεύθερη ναυσιπλοΐα όσο και η ασφάλεια και συνεργασία στο θαλάσσιο περιβάλλον» όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του κατά τη συμμετοχή του στις εργασίες της Συνόδου.

Επίσης, διαπίστωσε ότι το σύνολο των χωρών με τις οποίες συζήτησε σήμερα είχαν πολύ θετική ανταπόκριση στη συγκεκριμένη τοποθέτηση. «Γενικά, φαίνεται ότι στο πλαίσιο που σήμερα υπάρχει και κατ' ακολουθίαν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα καταλαβαίνει όλο και περισσότερο ότι ο αναθεωρητισμός, η αμφισβήτηση των συνόρων και η μη συνυπογραφή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας οδηγεί την ανθρωπότητα σε περιπέτειες και ότι πρέπει να έχουμε μια στάση σταθερή, μια στάση που εξασφαλίζει πρόοδο, σταθερότητα και ευημερία» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News