Χανιά: Προβληματισμός για τον θάνατο κρατούμενου στο κατάστημα κράτησης Αγιάς (βίντεο)

Κρήτη
Χανιά: Προβληματισμός για τον θάνατο κρατούμενου στο κατάστημα κράτησης Αγιάς (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο επίκεντρο παραμένει, η συνολική λειτουργία του καταστήματος κράτησης, για τη διερεύνηση της οποίας έχει ζητηθεί να παρέμβει ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών

Τον προβληματισμό του για τον θάνατο ενός 40χρονου κρατούμενου χθες Τρίτη 2 Αυγούστου 2022 το μεσημέρι, στο κατάστημα κράτησης στην Αγιά Χανίων, εξέφρασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων .

Σε δήλωση του ο πρόεδρος του Συλλόγου, καταδίκασε κάθε πράξη που μπορεί να προκάλεσε τον θάνατο του 40χρονου, ζητώντας πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα στο επίκεντρο παραμένει, η συνολική λειτουργία του καταστήματος κράτησης, για τη διερεύνηση της οποίας έχει ζητηθεί να παρέμβει ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών.

Ο θάνατος 40χρονου κρατούμενου του καταστήματος κράτησης, επαναφέρει στο προσκήνιο τα σοβαρά ζητήματα λειτουργίας της φυλακής που έχουν τεθεί υπό τη μορφή καταγγελιών τους τελευταίους μήνες.

«Εμείς δεν γνωρίζουμε τους λόγους και τις αιτίες κι από πού προήλθε ο συγκεκριμένος θάνατος όμως ζητούμε πλήρη διαλεύκανση κι αν υπάρχουν ένοχοι να αποδοθούν οι ευθύνες.  Θεωρούμε ότι αυτά τα πράγματα που οδηγούν στη στέρηση του πλέον έννομου αγαθού που είναι η ζωή του ανθρώπου θα πρέπει να αποφεύγονται. Καταδικάζουμε κάθε πράξη και ενέργεια που είναι δυνατόν να έχει συντελέσει στο συγκεκριμένο θάνατο», τόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης. 

Ο κρατούμενος, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο για χρήση εξαρτισιογόνων ουσιών, ωστόσο τα ακριβή αίτια θανάτου του θα δείξει η νεκροψία.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για τον 3ο θάνατο κρατούμενου στο Κατάστημα Κράτησης, από την αρχή του χρόνου.

Στα τέλη Ιουνίου, ένας 26χρονος Αλγερινός που κρατείτο στο Πειθαρχείο, έβαλε φωτιά στα προσωπικά του αντικείμενα με αποτέλεσμα να υποστεί βαριά εγκαύματα και λίγο αργότερα να εκπνεύσει. 

Για τη συνολική λειτουργία της φυλακής με αφορμή καταγγελίες που έρχονται στο φως, ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει ζητήσει παρέμβαση του Εισαγγελέα. 

«Εμείς είχαμε ζητήσει πριν από τρεις μήνες και επανήλθαμε από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Χανίων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις συγκεκριμένες φυλακές να διερευνήσει τα πάσης φύσεως θέματα που ανάγονται στη λειτουργία αυτών των φυλακών και μάλιστα είχαμε ζητήσει να επισκεφτούμε μαζί τις φυλακές» πρόσθεσε ο κ. Πραματευτάκης.

Σε μια επιστολή – φωτιά με ημερομηνία 1 Απριλίου 2022, το Σωματείο Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων, έκανε λόγο για παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της φυλακής, του σωφρονιστικού κώδικα και του κανονισμού ασφαλείας.

Επίσης, γίνεται αναφορά σε μεροληπτική συμπεριφορά της διοίκησης σε κρατουμένους και για τιμωρητική σε κάποιους άλλους, επισημαίνονται σοβαρές παραβάσεις και παρατυπίες σε σχέση με τους χώρους στους οποίους επιτρέπεται η πρόσβαση, καταγγέλλεται η δημιουργία ολόκληρου γυμναστηρίου με πάσης φύσης όργανα γυμναστικής αλλά και η έξοδος ασυνόδευτων κρατουμένων στον εξωτερικό χώρο για εργασίες!

Στην ίδια επιστολή, η οποία έχει κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα, στη διεύθυνση και στον αρχιφύλακα του καταστήματος κράτησης , καταγγέλλονταν ότι υπάρχουν περί τα 25 κενά κρεβάτια, επειδή υπάρχουν κρατούμενοι που απαιτούν να είναι μόνοι τους. Την ίδια στιγμή παραμένουν τα σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης του καταστήματος κράτησης με ότι αυτό συνεπάγεται για τη φύλαξη αλλά και για την ασφάλεια των κρατουμένων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News