Ρέθυμνο: Έρχεται «ζεστό» χρήμα για τους πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς

Κρήτη
Ρέθυμνο: Έρχεται «ζεστό» χρήμα για τους πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Σεπτέμβριο η πρώτη δόση για τα καμένα στον Δήμο Αγίου Βασιλείου - Εν μέρει ικανοποιημένοι οι παραγωγοί, που είδαν τις ελιές του να γίνονται στάχτη

Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα δοθεί στους πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς των 6 καμένων χωριών του δήμου Αγίου Βασιλείου η πρώτη δόση για τη διαδικασία της αποκατάστασης των ελαιοδέντρων, που καταστράφηκαν από τις πρόσφατες φωτιές, με συνέπεια να μείνουν χωρίς εισόδημα οι οικογένειές τους, με κάποιες από αυτές να μην έχουν του χρόνου λάδι ούτε για τη σαλάτα τους.

Τη διαβεβαίωση αυτή απέσπασαν από τη συνάντησή τους με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, ο βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης. Το νέο αυτό αποκάλυψε χθες, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, δηλώνοντας πάντως «εν μέρει ικανοποιημένος» από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

«Όπως με διαβεβαίωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης μετά τη συνάντηση με τον Τριαντόπουλο, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είναι με το μέρος των πυρόπληκτων. Διότι είναι οι συγκυρίες δύσκολες. Οι άνθρωποι δε θα έχουν λάδι να φάνε. Είναι ηλικιωμένοι. Τα παιδιά τους λείπουνε και είναι μόνοι. Πρέπει να τους βοηθήσει η κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου.

Όσο για τα χρήματα που θα δοθούν. «"Ισχύουν τα 100 ευρώ ανά δέντρο;". Αυτό ρώτησα τον κ. Κεφαλογιάννη. Και μου απάντησε θετικά. Αλλά μου ξεκαθάρισε πως τα 100 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τα 50 ευρώ για τους ετεροεπαγγελματίες είναι χρήματα που δίνονται για να γίνει η αναφύτευση των καμένων ελαιοδέντρων σε βάθος εξαετίας. Και μου είπε επίσης ο κ. Κεφαλογιάννης πως, σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισε ο Τριαντόπουλος, οι πληγέντες μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα έχουν λάβει την πρώτη δόση. Δηλαδή, τα 50 ευρώ οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τα 25 οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες».

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, για να γίνει η πληρωμή της πρώτης δόσης, ήδη μικτά συνεργεία των αρμόδιων υπηρεσιών, με τη συμμετοχή και τη βοήθεια και του Δήμου Αγίου Βασιλείου, συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών στα χωριά, όπου η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε την Παρασκευή 15 Ιουλίου και είχε και συνέχεια... Ο λόγος για τα χωριά Μέλαμπες, Κρύα Βρύση, Ορνέ, Σαχτούρια, Ροδάκινο και Αγία Γαλήνη, που κηρύχτηκαν και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Οι αυτοψίες γίνονται από την πρώτη στιγμή, αλλά επειδή τις αποζημιώσεις δε θα τις δώσει ο ΕΛΓΑ αλλά το κράτος, συμμετέχει ενεργά και ο Δήμος, ώστε οι διαδικασίες να τελειώσουν σύντομα. Αξίζει να πούμε ότι, για να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις, πάρθηκε πολιτική απόφαση, προκειμένου να μην μπλέξουμε σε ΠΣΕΑ και σε διαδικασίες γραφειοκρατικές και αργές», επισήμανε ο συνδικαλιστής.

Ο Γιώργος Κατσανέβας είπε στο σημείο αυτό ότι δίνεται ένα περιθώριο έξι χρόνων για να αποπληρωθεί το σύνολο της ενίσχυσης.

«Αυτό γίνεται για να ελεγχθεί ο πυρόπληκτος αγρότης ως προς την αποκατάσταση των καμένων ελαιοδέντρων του. Είναι πολύ πιθανόν μετά τα μισά της προκαταβολής, τα υπόλοιπα να μη δοθούν σε μία δόση αλλά σε περισσότερες. Διότι, το κράτος θα ζητήσει πίσω τα λεφτά αν διαπιστώσει σε κάποιους παραγωγούς ότι δε θα έχουν προχωρήσει στην αναφύτευση των ελαιώνων τους».

Ζημιές στα ελαιόδεντρα - Όσα δεν έκαψε η φωτιά, θα τα φάει... ο δάκος

Την ίδια ώρα, όσες ελιές δεν τις έκαψε η φωτιά, είναι αντιμέτωπες με τον δάκο, που φέτος στο νησί μας “κάνει πάρτι”... Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσανέβα, ήδη οι χονδρολιές του Ρεθύμνου εμφανίζουν ζημιά σε ποσοστό άνω του 60%!

«Το καλό είναι ότι, με τον καύσωνα αυτό που είναι σε εξέλιξη, ο δάκος δεν έχει κάνει ακόμα ζημιά ούτε στην κορονέικη ποικιλία, ούτε στην τσουνάτη. Και αν ο καύσωνας κρατήσει ακόμα μερικές μέρες και δεν έχουμε και βροχές τον Σεπτέμβρη, με τη δύναμη του Θεού θα τα καταφέρουμε», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου, που υπενθυμίζει ότι στο Ρέθυμνο, εξαιτίας του δάκου, υπάρχουν ήδη φαινόμενα ξεροβούλας και πυρηνοτρήτη.

«Η πορεία της δακοκτονίας θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό από τον καιρό. Αυτό μας λένε οι γεωπόνοι», κατέληξε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News