Οικοδόμοι Ηρακλείου: Δουλειά στοπ στους 38 βαθμούς Κελσίου

Κρήτη
Οικοδόμοι Ηρακλείου: Δουλειά στοπ στους 38 βαθμούς Κελσίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμο και όχι απλές συστάσεις για την εργασία σε καιρό καύσωνα, ζητούν οι εργαζόμενοι

Ας γίνει τώρα, αφού στην Ευρώπη θρηνήσαμε νεκρούς εργάτες-θύματα του καύσωνα, λένε τα συνδικάτα, που καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση διά νόμου να θεσπίσει επιτέλους όριο θερμοκρασίας για εργασία σε εξωτερικούς χώρους. Δύο εργαζόμενοι, μάλιστα, πέθαναν στην Ισπανία πριν από περίπου δύο εβδομάδες εξαιτίας του καύσωνα που πλήττει και τη χώρα αυτή, ενώ μόνο μέσα στον Ιούλιο έχουν χάσει τη ζωή τους από τον καύσωνα στην Ισπανία 500 άτομα.

Είναι τραγικό, αλλά πέρα για πέρα αληθινό, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στη «ΝΚ» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα μόνο σύσταση προβλέπεται για το κρύο και τον καύσωνα. «Εμείς ζητάμε επιτέλους να ψηφιστεί νόμος», λέει χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής!

Στην «καρδιά» του καλοκαιριού, στην Ευρώπη, που ήδη σημαδεύτηκε από δύο περιόδους καύσωνα, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων ζητεί να υιοθετηθεί νόμος που θα θέτει όριο θερμοκρασίας για την εργασία σε εξωτερικούς χώρους στη Γηραιά Ήπειρο.

«Δύο εργαζόμενοι πέθαναν εξαιτίας του καύσωνα στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα. Στη Γαλλία, χώρα όπου δεν έχει θεσπιστεί όριο θερμοκρασίας για την εργασία, 12 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας δυστυχημάτων που συνδέονταν με τη ζέστη το 2020», τονίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων σε ανακοίνωσή της.

Ακραίες συνθήκες

«Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 23% των εργαζομένων εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά το ένα τέταρτο» του χρόνου εργασίας του, ποσοστό που αυξάνεται στο 36% στους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας, και στο 38% σε αυτόν των κατασκευών, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου μελετών Eurofound.

Μολαταύτα, «μόνο μια χούφτα χώρες της Ευρώπης έχει θεσπίσει νομοθεσία προορισμένη να προστατεύει τους εργαζομένους κατά τη διάρκεια κυμάτων καύσωνα» και υπάρχουν «μεγάλες διακυμάνσεις» από το ένα κράτος στο άλλο.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, οι Βέλγοι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε σωματικά απαιτητικές δουλειές δεν πρέπει να εργάζονται όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 22 βαθμούς Κελσίου. Το όριο είναι 5 βαθμοί Κελσίου περισσότεροι για τα ίδια είδη δουλειάς στην Ουγγαρία, ενώ στη Σλοβενία όριο είναι οι 28°C σε όλους τους χώρους εργασίας.

Τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ιδανική θερμοκρασία για την εργασία κυμαίνεται από τους 16 ως τους 24 βαθμούς Κελσίου.

«Οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, χρειάζονται κατάλληλα μέτρα προστασίας», προειδοποιεί ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Κλας-Μίκαελ Σταλ.

«Οι μετεωρολογικές συνθήκες δε σέβονται εθνικά σύνορα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε νομοθεσία σε ευρωπαϊκή κλίμακα για τις ανώτατες θερμοκρασίες εργασίας», προσθέτει κατά την ανακοίνωση.

Οι καύσωνες που έπληξαν τη Δυτική Ευρώπη στα μέσα Ιουλίου προκάλεσαν τον θάνατο 500 και πλέον ανθρώπων στην Ισπανία, ενώ έσπασαν ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Δανία.

Ο πολλαπλασιασμός των κυμάτων καύσωνα είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με επιστήμονες, καθώς οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Πολλές οι παρατυπίες - Στο γιαπί είτε με καύσωνα είτε με κακοκαιρία

«Φανταστείτε ότι πέρυσι το καλοκαίρι σταματήσαμε τη δουλειά σε τέσσερα εργοτάξια που, ενώ ήταν σε εξέλιξη ο καύσωνας, είχαν τους εργάτες τους να δουλεύουν», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.

«Εμείς ζητάμε νόμο που να προβλέπει: Στους 36 βαθμούς να ισχύει το μία ώρα δουλειά και μία ώρα διάλειμμα. Και στους 38 βαθμούς να σταματάει αμέσως η δουλειά και να καταβάλλει ο εργολάβος στους οικοδόμους κανονικά το μεροκάματο. Επίσης, τον χειμώνα, σε βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, να μη δουλεύουν οι εργάτες, αλλά να πληρώνονται κανονικά το μεροκάματό τους, αφού δεν ευθύνονται οι ίδιοι που δεν μπορούν να εργαστούν», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος των οικοδόμων του νομού Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News