Ηράκλειο: Πολλά τα αδιέξοδα στην εστίαση - Το 50% των επιχειρήσεων είναι υπερχρεωμένες

Κρήτη
Ηράκλειο: Πολλά τα αδιέξοδα στην εστίαση - Το 50% των επιχειρήσεων είναι υπερχρεωμένες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ποτέ στο παρελθόν δε συσσωρεύτηκαν τόσα πολλά χρέη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη

Για τα αδιέξοδα στην εστίαση μίλησε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη.

Όπως ανέφερε στη ΝΚ, «μετά το πλήγμα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, η πίεση που έχει υποστεί ο κλάδος των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα 1 στις 2 να είναι υπερχρεωμένες και 4 στις 10 να έχουν καθυστερούμενες και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΒΕΕ, που επιβεβαιώνει όσα η εστίαση αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες.

Ποτέ στο παρελθόν δε συσσωρεύτηκαν τόσα πολλά χρέη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και αν κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλάκις αναφέραμε ότι το κλείσιμο μιας επιχείρησης εστίασης είναι το τελευταίο που θα συμβεί, τους τελευταίους μήνες έχουν γεμίσει τα social με αγγελίες πώλησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο κλάδος αντιμετωπίζει μια νέα πραγματικότητα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ρηξικέλευθες προτάσεις και επιλογές που θα δίνουν λύσεις και δε θα μεταβιβάζουν το πρόβλημα στον επόμενο.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) στις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης περιγράφει την ζοφερή πραγματικότητα στον κλάδο.

Η ανάλυση της έρευνας αποκρυσταλλώνει τις πτυχές του προβλήματος για τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου. Υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, χωρίς πρόσβαση στη χρηματοδότηση, εξαρτώμενες σε μεγάλο ποσοστό από τις on line υπηρεσίες, με ανύπαρκτη ρευστότητα και με την ενεργειακή κρίση να δίνει τη χαριστική βολή.

Το εργασιακό και οι κενές θέσεις εργασίας είναι άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 8 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ στο ίδιο ποσοστό, λόγω των ανατιμήσεων, αύξησαν οι επιχειρήσεις τις τιμές τους προκειμένου να επιβιώσουν.

Είναι επιτακτική ανάγκη για τον κλάδο ένα συνεκτικό σχέδιο εξορθολογισμού, ώστε να μπορέσει να παραμείνει σε ένα πλαίσιο πραγματικής βιωσιμότητας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News