Κρήτη: Επιτέλους τον Σεπτέμβριο η διαβούλευση με τον ΕΛΓΑ

Κρήτη
Κρήτη: Επιτέλους τον Σεπτέμβριο η διαβούλευση με τον ΕΛΓΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ζητούν οι παραγωγοί της Κρήτης - Πιο δύσκολη κατάσταση στην αμπελουργία

Με «ανοιχτές αγκάλες» περιμένουν οι αγροτικοί φορείς της Κρήτης τη διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που εδώ και χρόνια όλο “έρχεται” και ποτέ δεν “έρχεται”, αλλά τώρα, διά στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά, φαίνεται πως θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

«Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει επίσημα η διαβούλευση για την επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Πρέπει τολμηρά όλοι να σταθούμε απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται, καθώς τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει» σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις φυτικές ζημιές από τη νεκρωτική ίωση του καπνού.

Εκτός όμως από το βαμβάκι και τον καπνό, όπως προφανώς θα γνωρίζει ο αρμόδιος υπουργός, υπάρχουν πολύ πιο σπουδαίες καλλιέργειες στη χώρα, αφού προσφέρουν τρόφιμα για τις ανάγκες του λαού μας, όπως είναι τα αμπέλια και οι ελιές, αλλά έχουμε και την κτηνοτροφία και τα θερμοκήπια. Πάρα πολλά και διαχρονικά είναι τα παράπονα των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, για την αντιμετώπιση που έχουν αυτές οι καλλιέργειες, όπως και η ζωική παραγωγή, ως προς την ασφαλιστική τους κάλυψη και την ανταποδοτικότητα του ΕΛΓΑ βάσει της ασφαλιστικής επιβάρυνσης των εν λόγω κλάδων.

Η «ΝΚ» απευθύνθηκε χθες στον παλαίμαχο αγροτοσυνδικαλιστή της Κρήτης Στάθη Φραγκιαδάκη, ο οποίος έδωσε σημαντικά στοιχεία για τα ουσιώδη ζητήματα, αλλά και τα κύρια και χρονίζοντα αιτήματα της Κρήτης απέναντι στον ΕΛΓΑ.

Ο Στάθης Φραγκιαδάκης, που επί σειρά ετών υπηρέτησε με δυναμικό τρόπο τον κλάδο των αποσταγματοποιών τσικουδιάς και όχι μόνο, εκπροσωπούσε και την πάλαι ποτέ ΓΕΣΑΣΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ κατά την περίοδο από το 1996 μέχρι και το 2003. Στις “καλές εποχές” δηλαδή, καθώς σε πολλές και σοβαρές καταστροφές της κρητικής παραγωγής έβγαινε μπροστά το κράτος με πολιτικές αποφάσεις και μοίραζε ως αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ εκατομμύρια δραχμές, με τα όποια προβλήματα βέβαια, που είχαν ως συνέπεια την τεράστια “μαύρη τρύπα” του ΕΛΓΑ ύψος άνω των 5,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, τα οποία και διεγράφησαν πάλι με πολιτική απόφαση όταν άλλαξε ο νόμος της γεωργικής ασφάλισης.

Στην ελαιοκομία

Ο κλάδος της ελαιοκομίας στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη, ουδέποτε μέχρι σήμερα έλαβε ουσιαστικές αποζημιώσεις.

«Θα θυμάστε τι είχε γίνει στην Πεδιάδα το 2004, που είχε πάει ο Κατσαρός τότε ως πρόεδρος του ΕΛΓΑ και είχε χαρακτηρίσει τις παγεόπληκτες ελιές ως κρανίου τόπο... Ούτε τότε πήραν οι πληγέντες παραγωγοί τίποτα. Απολύτως τίποτα. Δηλαδή τον χιονιά ποιος τον προκάλεσε; Ο παραγωγός; “Κάηκαν” οι ελιές από τον παγετό. Και έμειναν για χρόνια πίσω οι ελαιοκαλλιέργειες εκεί, μέχρι να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία», υπενθυμίζει ο συνδικαλιστής.

Συγκεκριμένα, ο Στάθης Φραγκιαδάκης τονίζει την ανάγκη ο νέος κανονισμός να αφουγκράζεται τις σύγχρονες ανάγκες. «Σήμερα έχει προχωρήσει η ηλεκτρονική τεχνολογία και θα μπορούσε να αποδίδει άμεσα κάποιες εκτιμήσεις ο νέος κανονισμός. Που να ξέρει και ο παραγωγός τι έγινε. Αλλά να αποτυπώνονται και ηλεκτρονικά, για να βλέπουμε στη συνέχεια το πραγματικό ποσοστό της ζημιάς», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

«Όπως ακριβώς υπάρχει στις ιδιωτικές εταιρείες, έτσι και στον ΕΛΓΑ να υπάρχει μία οριζόντια ασφάλιση τόσο στις ελιές όσο και συνολικά στο φυτικό κεφάλαιο. Και να υπάρχουν κάποια αίτια τα οποία να είναι προαιρετικά. Ο καθένας ξέρει ποια κομμάτια τον αφορούν. Δηλαδή, στις ελιές θα μπορούσε η σχινοκαρπία να είχε αποζημιωθεί εάν είχαμε τότε το 2011 μια οριζόντια κάλυψη που να έλεγε ότι, όταν φτάσουμε στην ανθοφορία και από τις καιρικές συνθήκες δε “δέσουν” οι ελιές, να έχουμε και ένα μικρό ασφάλιστρο προαιρετικό ή και υποχρεωτικό για την περίπτωση αυτή»...

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα μπορούσε να υπάρχει στις ελιές ακόμα και η έξαρση των εντόμων του δάκου ή και άλλων, έστω και προαιρετικά. Κι επειδή τη δακοκτονία την κάνει το κράτος, θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη να καλύψει τη ζημιά αν η δακοκτονία δεν πάει καλά».

Στο σημείο αυτό, επαναφέρει το πάγιο αίτημα των αγροτικών φορέων: «Να μου δίνει το δικαίωμα ο ΕΛΓΑ, αν κάτι δεν πάει καλά στην ανθοφορία, να μπορώ να ζητήσω αποζημίωση πληρώνοντας προαιρετικά το αντίστοιχο ασφάλιστρο. Μάλιστα, σήμερα με την τεχνολογία που υπάρχει, θα μπορούν να βγουν αμέσως οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ να αποτυπώσουν με τα τηλέφωνά τους την εικόνα της ανθοφορίας. Και να αποτυπωθεί το ποσοστό της ανθοφορίας. Και να δούμε και μετά τη λήξη της ανθοφορίας τι έγινε. Και αν το κομμάτι της ζημιάς είναι τεράστιο, όπως έγινε πρόπερσι, να έχει αποτυπωθεί και να αποδειχτεί ότι δεν ευθύνεται ο ελαιοπαραγωγός για τη ζημιά αυτή».

Ο καρπός περνάει δύσκολες φάσεις - Πιο δύσκολη κατάσταση στην αμπελουργία

Σχετικά με την αμπελουργία, ο Στάθης Φραγκιαδάκης λέει ότι εδώ η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. «Το αμπέλι είναι πολύ πιο ευαίσθητο από την ελιά. Ο καρπός περνάει πιο πολλές δύσκολες φάσεις. Γι’ αυτό θα έπρεπε, όπως γίνεται με τις γεωργικές προειδοποιήσεις που μας στέλνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, να κάνει το ίδιο και ο ΕΛΓΑ. Να βγάζει ανακοινώσεις και να λέει “σε αυτή τη φάση είναι το αμπέλι σου. Έχουμε αυτές τις υποχρεωτικές καλύψεις και αυτή την υποχρεωτική”... Δε γίνεται αλλιώς».

Στα θερμοκήπια

Για τα θερμοκήπια είπε: «Εδώ η καλλιέργεια είναι πολύ ελεγχόμενη. Γι’ αυτό θα έπρεπε ο ΕΛΓΑ να τους υποχρεώνει με ένα μικρό ασφάλιστρο και να τους καλύπτει την παραγωγή αν συμβεί μία μεγάλη καταστροφή».

Στο ζωικό κεφάλαιο

«Στα αιγοπρόβατα», καταλήγει ο Στάθης Φραγκιαδάκης, «οι αποζημιώσεις δίνονται έγκαιρα, γιατί τα ζώα πρέπει να εκτιμηθούν μέσα σε δύο μέρες. Αλλά οι αποζημιώσεις είναι πολύ μικρές. Αν αναλογιστούμε ότι για να ξαναφτιάξεις ένα κοπάδι χρειάζεται το λιγότερο δύο χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι οι αποζημιώσεις είναι πολύ μικρές και θα πρέπει να αυξηθεί η αποζημίωση κατά κεφάλι ζώου»...

Τέλος, ο Στάθης Φραγκιαδάκης τάσσεται υπέρ της διατήρησης του υποχρεωτικού χαρακτήρα της ασφάλισης της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής στον ΕΛΓΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News