ΒΟΑΚ: 16.000 ευρώ αποζημίωση για βιομηχανία 700 τ.μ. - Αναβρασμός για τις απαλλοτριώσεις

Κρήτη
ΒΟΑΚ: 16.000 ευρώ αποζημίωση για βιομηχανία 700 τ.μ. - Αναβρασμός για τις απαλλοτριώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πράματα και θάματα για τις απαλλοτριώσεις του έργου «Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος» του ΒΟΑΚ καταγγέλουν δημοσίως ιδιοκτήτες επιχείρησης, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού

Είναι δυνατόν η αποζημίωση απαλλοτρίωσης για ένα 3ώροφο βιομηχανικό κτήριο, εμβαδού 700 τ.μ., με βοτανικό κήπο, που έχει αποσπάσει μάλιστα παγκόσμια βραβεία, να εκτιμάται σε μόλις 16.000 ευρώ, επειδή μάλιστα το ακίνητο μετρήθηκε εξ αποστάσεως ως ισόγειο βιοτεχνικού κτηρίου, εμβαδού 59 τ.μ., κι ενώ η επιχείρηση εκδιώκεται από τον χώρο στον οποίο λειτουργεί επί μια 15ετία, απαλλοτριωμένη πλήρως στο πλαίσιο του οδικού έργου «Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος» του νέου ΒΟΑΚ; Κι όμως, αυτό καταγγέλλουν δημοσίως ιδιοκτήτες επιχείρησης, εν προκειμένω οι ιδιοκτήτες της Bioaroma Crete Μανούσος και Κάλλια Πεδιαδίτη, οι οποίοι σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας, ξεδιπλώνουν ένα σκηνικό πραγματικά για γέλια και για κλάματα μαζί.

Πρόκειται μάλιστα για μία μόνο από τις 56 συνολικά περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων παραπλεύρως της εθνικής οδού Νεάπολης-Αγίου Νικολάου, που τις προάλλες απευθύνθηκαν στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ζητώντας μάλιστα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (εφόσον κατέβει όντως εδώ, όπως ακούγεται, τώρα στις αρχές Αυγούστου, στο πλαίσιο υπογραφής της σύμβασης για το συγκεκριμένο έργο του ΒΟΑΚ), για να αποκατασταθεί η τάξη γύρω από τα κτηματολογικά και τις απαλλοτριώσεις.

Στην πολυσέλιδη επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό, οι 56 διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες παραθέτουν καρέ-καρέ από τη μεριά τους ένα «γαϊτανάκι» παραλείψεων, αβλεψιών, αστοχιών και κακώς κειμένων ως προς τα τεκταινόμενα γύρω από τα κτηματολογικά και τις απαλλοτριώσεις του έργου, οι οποίες προχωρούν με το ειδικό καθεστώς-εξπρές υποχρεωτικής απαλλοτρίωσης του άρθρου 7Α.

Το περίγραμμα των καταγγελιών αφορά σε εκτιμήσεις άνευ επίσκεψης και αυτοψίας στα ακίνητα, σε τραγελαφικά λάθη ως προς ακόμα-ακόμα τα στοιχεία των ιδιοκτητών, σε σοβαρές αστοχίες και λάθη ως προς το εμβαδόν και τα όρια των επίμαχων ακινήτων, και σε εκτιμήσεις για αποζημιώσεις- «ψίχουλα», τη στιγμή που μάλιστα που πρόκειται να γκρεμιστούν, άρα εκδιώχνονται και σπίτια και επιχειρήσεις.

Μια τέτοια επιχείρηση που εκδιώχνεται, όπως καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες της έναντι πινακίου... φακής, είναι η Bioaroma Crete, κι ενώ μάλιστα είχε λάβει ενημέρωση προ ετών ότι δε θα θιγόταν ιδιαίτερα η περιουσία τους, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δαπανήσουν ένα «σκασμό» χρήματα για να ανακαινίσουν το μόνιμο εκθετήριο της επιχείρησης.

Τα όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι στην επιστολή τους μιλούν πραγματικά από μόνα τους.

Η επιστολή- «κόλαφος»

«Πριν από 15 χρόνια, η σύζυγός μου κι εγώ δημιουργήσαμε τη “Bioaroma”, μια καινοτόμο πρότυπη μονάδα επεξεργασίας αρωματικών φυτών και παραγωγής αιθέριων ελαίων, βιολογικών καλλυντικών και αρωμάτων. Ξεκινήσαμε από το μηδέν με όλες τις νόμιμες κρατικές άδειες και φτάσαμε στο σημείο να βραβευτούμε στις πέντε καλύτερες εταιρείες του είδους μας σε όλη την Ευρώπη, στέλνοντας μοναδικά προϊόντα στα πέρατα του κόσμου, σε όλες τις συσκευασίες των οποίων με υπερηφάνεια αναγράφουμε το όνομα του τόπου μας, Άγιος Νικόλαος Κρήτης!

Σε αυτή την προσπάθεια απασχολούμε 15-20 συμπολίτες μας, που χάρη σε αυτούς φτάσαμε όπου φτάσαμε και τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας!

Πριν από περίπου 6 χρόνια πληροφορηθήκαμε από επίσημες πηγές ότι πίσω από το ιδιόκτητο κτήριο της μονάδας θα περάσει ο νέος ΒΟΑΚ και θα πρέπει να απαλλοτριωθεί ένα μικρό μέρος του οικοπέδου, το οποίο όμως δεν επηρέαζε τη λειτουργία μας. Έτσι, το 2019 προχωρήσαμε σε ριζική ανακαίνιση του επισκέψιμου εκθετηρίου μας, επενδύοντας πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, δημιουργώντας ένα μοναδικό Experience Store, για το οποίο αποσπάσαμε πρώτο παγκόσμιο βραβείο αειφόρου αρχιτεκτονικής και πολλά πανελλήνια. Χιλιάδες κόσμου μας επισκέπτεται ετησίως, μένοντας εντυπωσιασμένοι. Για όλα αυτά με πολλή συγκίνηση ακούγαμε αμέτρητους συμπολίτες μας να μας λένε ότι είναι πολύ περήφανοι που αυτή η μονάδα- “κόσμημα” βρίσκεται στην πόλη μας και ότι τη νιώθουν σαν δικό τους παιδί...

Δυστυχώς όμως, ξαφνικά πέρυσι, παραμονές Χριστουγέννων, πληροφορηθήκαμε ότι θα πρέπει να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση ολόκληρης της μονάδας και του οικοπέδου, γιατί εμποδίζει τη γέφυρα που θα κατασκευαστεί! Όπως καταλαβαίνετε, η στενοχώρια μας που θα χάναμε τους κόπους μιας ζωής ήταν μεγάλη. Όμως προσπαθήσαμε να το αποδεχτούμε, αφού ήταν για χάρη ενός τόσο μεγάλου κοινωφελούς έργου!», αναφέρουν οι Μανούσος & Κάλλια Πεδιαδίτη και συνεχίζουν:

«Μετά από 6 μήνες κι ενώ άδικα περιμέναμε κάποιον επίσημο εκτιμητή του Δημοσίου να περάσει να ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, μάθαμε από τον δικηγόρο μας ότι έγινε εκτίμηση της μονάδας “ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ” (!!!) από ένα ιδιώτη εκτιμητή, κάποιον κ. Φραντζεσκάκη, τον οποίο και είχε ορίσει το κράτος επ’ αμοιβή! Η εκτίμησή του για ένα τριώροφο βιομηχανικό κτήριο 700 τ.μ., με παγκόσμια βραβεία, μαζί με τον καλαίσθητο βοτανικό του κήπο, ήταν η εξής: “Πρόκειται για ισόγειο βιοτεχνικό κτήριο 59 τ.μ., με αξία 16.000 ευρώ” (!!!). Και όπως μάθαμε, ανάλογες εκτιμήσεις έκανε και στα υπόλοιπα σπίτια και επιχειρήσεις από τον Άγιο Νικόλαο ως τη Νεάπολη!

Αυτές τις εκτιμήσεις, οι οποίες έγιναν “στο πόδι”, βάζοντας ό,τι τιμή τους κατέβηκε στο κεφάλι μόνο και μόνο για να προλάβουν τις προθεσμίες της εργολαβίας, τις χαρακτηρίζουμε επιεικώς απαράδεκτες και γελοίες! Τώρα, δυστυχώς, πρέπει να τρέχουμε στα δικαστήρια για να αποδείξουμε ότι δεν... είμαστε ελέφαντες και να επαιτούμε για το αυτονόητο! Να φύγουμε από την περιουσία μας με μια δίκαιη αποζημίωση, ώστε να μπορέσουμε να την ξαναφτιάξουμε!

Πώς όμως θα καταλήξει ο δικαστής σε κάποιες σοβαρές τιμές, όταν ξεκινάει από αυτές τις εξευτελιστικές τιμές του δημόσιου εκτιμητή;».

Απαράδεκτες εκτιμήσεις  - «Δεν τη χωράει ο νους μας πραγματικά τέτοια προχειρότητα»

«Όταν το κράτος κάθε χρόνο θέλει να μας φορολογήσει, ξέρει ακριβώς μέχρι και το τελευταίο μας τετραγωνικό! Όταν είναι να μας αποζημιώσει δεν μπορεί να δώσει αυτές τις απλές πληροφορίες του Κτηματολογίου στον εκτιμητή, ο οποίος, παρόλο που είχε χρονικό περιθώριο 6 μηνών και τα τόσα χρήματα που πήρε, έκανε τέτοιες απαράδεκτες εκτιμήσεις που εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τον ίδιο, αλλά και όλο τον αρμόδιο κρατικό μηχανισμό; Δεν τη χωράει ο νους μας πραγματικά τέτοια προχειρότητα σε ζητήματα τόσο κρίσιμα για τις ζωές άλλων ανθρώπων! Κατά τα άλλα, ισχυρίζονται ότι θέλουν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο...

Εμείς συγκεκριμένα πότε θα αποζημιωθούμε, πότε θα βρούμε άλλο οικόπεδο και πότε θα ξαναφτιάξουμε τη μονάδα, ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά και να μη βγούμε από την αγορά; Και για όλα αυτά δε θα απαιτηθούν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ; Το πώς θα πάμε τώρα από τις 16.000 στις κάμποσες εκατοντάδες, ένας Θεός το ξέρει», σημειώνουν οι ιδιοκτήτες της “Bioaroma Crete” και καταλήγουν:

«Απευθυνόμενοι στον κ. Μητσοτάκη και στους λοιπούς αρμόδιους φορείς, μιλώντας εκ μέρους και των υπόλοιπων δεκάδων αδικημένων συμπολιτών μας, τους γνωστοποιούμε ότι από την πρώτη στιγμή δεχτήκαμε να θυσιάσουμε για το κοινό καλό τον κόπο πολλών ετών, τον ιδρώτα και το αίμα μας. Αυτό όμως δε θα συνεχιστεί με αυτές τις εξευτελιστικές διαδικασίες! Αν δε μας αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια και δε μας αποζημιώσουν δίκαια, δε θα δεχτούμε να φύγουμε με κανένα τρόπο από τις περιουσίες μας. Ούτως ή άλλως, δεν έχουμε κάπου αλλού να πάμε! Και είμαστε σίγουροι ότι όλη η τοπική κοινωνία θα είναι στο πλάι μας, ώστε να στηρίξει το δίκαιο και τίμιο αγώνα μας». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News