Με τη βούλα του ΥΠΕΝ τα νέα μερίδια στη κοινοπραξία για τους Κρητικούς υδρογονάνθρακες

Κρήτη
Με τη βούλα του ΥΠΕΝ τα νέα μερίδια στη κοινοπραξία για τους Κρητικούς υδρογονάνθρακες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ελληνικός και ο Αμερικανικός όμιλος είχαν συμφωνήσει προ ημερών στη μεταξύ τους μοιρασιά του ποσοστού 40% που κατείχαν οι Γάλλοι και έμεινε «ορφανό» μετά την αποχώρηση τους

Στο 70% για την Αμερικανική Exxonmobil και στο 30% για τα Ελληνικά Πετρέλαια, διαμορφώνονται και με τη βούλα πλέον τα ποσοστά συμμετοχής των δυο εναπομεινασών (μετά τη φυγή της Γαλλικής Total) εταιρειών στις δυο συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας - αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα δυο μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο ελληνικός και ο Αμερικανικός όμιλος είχαν συμφωνήσει προ ημερών στη μεταξύ τους μοιρασιά του ποσοστού 40% που κατείχαν οι Γάλλοι και έμεινε «ορφανό» μετά την αποχώρηση τους.

Εκκρεμούσε ωστόσο η έγκριση-επικύρωση από το Υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος...

Αυτό έγινε για το ένα εκ των δυο θαλάσσιων οικοπέδων, εν προκειμένω το δυτικό θαλάσσιο οικόπεδο, καθώς εκδόθηκαν από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα οι δυο σχετικές αποφάσεις.

Με την πρώτη υπουργική απόφαση παρέχεται η συναίνεση για τη μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής 75% εκ του συνολικού ποσοστού 40% της TotalEnergies E&P Greece B.V. στη συμμισθώτρια εταιρεία ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V., σύμφωνα με την από 27.06.2019 Σύμβαση Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης», έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της τελευταίας στη Σύμβαση Μίσθωσης να ανέλθει στο 70%.

Με τη δεύτερη απόφαση παρέχεται αντίστοιχα η συναίνεση για τη μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής 25% εκ του συνολικού ποσοστού 40% της TotalEnergies E&P Greece B.V. στη Συμμισθώτρια εταιρεία «ΕΛΠΕ Δυτικά Κρήτης Α.Ε.» έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της τελευταίας στη Σύμβαση Μίσθωσης να ανέλθει στο 30%.

Σημειώνεται, ότι οι δύο όμιλοι θα πρέπει έως τις 22 Αυγούστου να υποβάλλουν στην ΕΔΕΥ τα απαραίτητα έγγραφα (επικυρωμένο αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης της μεταβίβασης, τροποποιημένη Τραπεζική Εγγύηση κ.α.).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News