Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Μεσαρά: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα είναι στο πλευρό των αγροτών»

Κρήτη
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Μεσαρά: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα είναι στο πλευρό των αγροτών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ατζέντα που αφορά στον αγροτικό τομέα είναι πολύ ψηλά για το ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι ένας κρίσιμος τομέας και οικονομικά, αλλά και δημογραφικά για να αναγεννήσουμε την ελληνική περιφέρεια» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης - Η συζήτηση με το δήμαρχο Φαιστού - Τι ανέφερε για την απόπειρα να παγιδευτεί το τηλέφωνό του

Συνάντηση με αγροτικούς φορείς και τον δήμαρχο Φαιστού πραγματοποιεί από το πρωί της Παρασκευής 29 Ιουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο κ. Ανδρουλάκης βρέθηκε στον αγροτικό συνεταιρισμό Τυμπακίου, προκειμένου να ενημερωθεί από τους αγρότες της περιοχής για τα προβλήματα του κλάδου.

Ο κ. Ανδρουλάκης διαβεβαίωσε τους φορείς της περιοχής ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα είναι στο πλευρό των αγροτών. «Πιστεύω ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος που μας τροφοδοτεί με προτάσεις και με θέσεις. Εμείς δείχνουμε ότι η ατζέντα που αφορά στον αγροτικό τομέα είναι πολύ ψηλά για το ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι ένας κρίσιμος τομέας και οικονομικά, αλλά και δημογραφικά για να αναγεννήσουμε την ελληνική περιφέρεια, κάτι που το έχουμε πολύ μεγάλη εθνική ανάγκη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.

Αναφερόμενος στις ανατιμήσεις και την ενεργειακή κρίση, ο κ. Ανδρουλάκης παρυσίασε τέσσερις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, για τη στήριξη της πρωτογεννούς παραγωγής:

  • Πρέπει να μπει πλαφόν στην λιανική τιμή, καθώς είναι η δικαιότερη πολιτική επιλογή σε σχέση με το ενεργειακό κόστος. Πρόκεται για πολιτική επιλογή διαφάνειας, σύμφωνα με την οποία καταμερίζεται δίκαια το κόστος ηλεκτροπαραγωγού, κράτους και πολίτη
  • Να καλυφθεί από το κράτος ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές
  • Μακροπρόθεσμα να υπάρξουν εκατοντάδες ενεργειακές κοινότητες αγροτών και κτηνοτρόφων, επιχειρηματιών και δη Συνεταιρισμών, ώστε να θωρακιστεί η παραγωγή από ενεργειακές κρίσεις.Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν πρέπει να είναι μία επιχειρηματική επιλογή λίγων εταιρειών στη χώρα.
  • Να εξεταστεί ο ειδικός φόρος που υπάρχει στο πετρέλαιο, ώστε να έρθει επιστροφή βάσει της παραγωγής και της κατανάλωσης που έχει κάνει ο κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε τα εμπόδια που προκύπτουν στην αγροτική παραγωγή, εξαιτίας της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Όπως είπε, «Κάναμε μία μεγάλη συζήτηση για τους εργάτες, υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες, αλλά αυτό είναι ευρύτερο ζήτημα της εθνικής οικονομίας που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα. Χρειαζόμαστε εργατικά χέρια και αυτό αφορά και στην κτηνοτροφία και στον αγροτικό τομέα και στον τομέα του τουρισμού.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση της μείωσης των υδάτινων πόρων, σημειώνοντας πως «σήμερα συζητάμε για την ενέργεια. Σε μερικά χρόνια όμως θα συζητάμε για τους υδάτινους πόρους, καθώς δεν υπάρχουν οι υποδομές, ώστε η χώρα μας να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ μεγάλη πρόκληση, η οποία βέβαια κλιμακώνεται από την κλιματική αλλαγή.

Οδικός Άξονας Μεσαρά-Ηράκλειο

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναφέρθηκε στον οδικό άξονα Ηρακλείου-Μεσσράς: «Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να κόψει κορδέλες το 2019 και η Νέα Δημοκρατία δεν αποκαθιστά γρήγορα το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον οδικό άξονα Μεσαράς-Ηρακλείου και πρέπει να είναι προτεραιότητα, γιατί ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες και κάτοικοι της περιοχής. Επίσης το πρόβλημα συνιστά κι ένα πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων προς το Ηράκλειο και την Αθήνα».

Η συνάντηση με τον Νικολιδάκη

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης μετέβη στο Δημαρχείο του Δήμου Φαιστού στις Μοίρες, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο, Γρηγόρη Νικολιδάκη και αγροτικούς φορείς, παρουσία του Περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη. «Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο, τους αντιδημάρχους κι όλους τους αυτοδιοικητικούς και τον περιφερειάρχη μας, βέβαια, που ήρθε στη συζήτηση που κάναμε με τους παραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι μας είπαν για τα προβλήματά τους, στην εποχή των ανατιμήσεων της ενεργειακής κρίσης και τα θέματα που αφορούν στους εργάτες γης. Υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη φέτος στην ελληνική οικονομία, σε πάρα πολλούς τομείς και στον  αγροτικό τομέα και χρειάζεται βούληση μαζί με σχέδιο, το στρατηγικό σχέδιο μακροπρόθεσμα. Είναι αποφάσεις που πήραν άλλα ευρωπαϊκά κράτη για να θωρακίσουν την παραγωγή τους», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Αναφερόμενος στη νέα συνθήκη που καλείται να διαχειριστεί η αυτοδιοίκηση, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υλοποίησης ενός μακρόπνοου σχεδιασμού σε παραγματικό και όχι, όπως είπε, λαϊκίστικο πλαίσιο: « Συζητήσαμε τις προκλήσεις που αφορούν και την αυτοδιοίκηση, ότι με τον τελευταίο νόμο τον αυτοδιοικητικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα. Ο νόμος που ήρθε από τη Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να επιλύσει κάποια, δεν επιλύει όμως. Το σημαντικότερο όμως είναι η χρηματοδότηση και η δυνατότητα της αυτοδιοίκησης να αγκαλιάζει τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας και να έχει τα εργαλεία ώστε να μπορεί να παράξει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες», σημείωσε.

Αναφορικά με τη θωράκιση των υδάτινων πόρων, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε πως «η Κρήτη έχει τους ορεινούς όγκους και έχει τη βροχόπτωση που αν κάνουμε πολλά μικρά φράγματα θα μπορούμε να θωρακίσουμε την παραγωγή μας, ώστε η κλιματική κρίση, που πολλοί τη χρησιμοποιούν ως άλλοθι και για τις φυσικές καταστροφές και για άλλες παρενέργειες, ενώ είναι μία πραγματικότητα, να μας στείλει ένα μήνυμα, ώστε εμείς να πάρουμε τις αποφάσεις για τα αναγκαία έργα και ιδιαίτερα η σημερινή κυβέρνηση, ώστε να μην κάνει τον Πόντιο Πιλάτο και μέσα από ένα πλαίσιο πολλών μικρών φραγμάτων, να λύσουμε το θέμα της διαχείρισης των υδάτων που είναι πολύ κρίσιμο στην ανταγωνιστικότητα της παραγωγής στη Μεσσαρά τα επόμενα χρόνια».

Νικολιδάκης: Είμαι χαρούμενος που ένας συντοπίτης μας, ένας άνθρωπος δικός μας, είναι στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φαιστού ευχαρίστησε τον κ. Ανδρουλάκη για τη συζήτηση, εκφράζοντας την πεποίθηση οτι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα βοηθήσει σημαντικά στην επίλυση των προβλήματων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και αυτοδιοικητικός κόσμος της Μεσαράς. Όπως είπε, «θέσαμε τα θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία θεωρώ ότι και εσείς θα γνωρίζετε και φυσικά κανείς δεν μπορεί να ξέρει καλύτερα από  εσάς τα προβλήματα της περιοχής μας από τη στιγμή που είστε άνθρωπος δικός μας, είστε συντοπίτης μας. Άρα πιστεύω ότι όλα αυτά που συζητήσαμε θα μπορέσετε από το θεσμικό ρόλο που έχετε να τα προωθήσετε, γιατί πραγματικά πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Είπαμε προηγουμένως ότι οι περιφερειακοί δήμοι δεν έχουν καμία σχέση με τους δήμους του κέντρου. Πρέπει να αρχίσουμε να τους βλέπουμε με άλλο μάτι», υπογράμμισε. 

Ο κ. Νικολιδάκης εξέφρασε τη χαρά του «που ένας συντοπίτης μας, ένας άνθρωπος δικός μας είναι στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ, που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα». Ανταπαντώντας ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως από τη μεριά του «θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ξαναγίνει η Κρήτη το πράσινο νησί πολιτικά, που ήταν για πάρα πολλές δεκαετίες το προπύργιο των αγώνων του Ανδρέα Παπανδρέου και της παράταξής μας. 

Εστιάζουμε στο δημογραφικό

Τέλο, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο δημογραφικό, το οποίο όπως είπε μπορεί να λυθεί μέσα από τη στήριξη της αγροδιατροφής, των κτηνοτρόφων, των αγροτών των μεταποιητών της ελληνικής περιφέρειας. «Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να μαραζώσει δημογραφικά, όπως αποδείχθηκε στα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Είναι εθνική προτεραιότητα και για αυτό θα αγωνιστούμε με το πρόγραμμά μας, ώστε να το αντιμετωπίσουμε. Και με πολλές καλές υπηρεσίες που πρέπει οι δήμοι να πρωταγωνιστούν, όπως είναι η προσχολική εκπαίδευση και σίγουρα με την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας που είναι πολύ κρίσιμη για τους περιφερειακούς δήμους και σίγουρα με την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα που θα ανοίξει πολλές καλές θέσεις εργασίας. Για μένα, τα παιδιά μας αν μείνουν εδώ στον τόπο μας, να παράξουν, να κάνουν οικογένειες και να αυξηθεί η δημογραφία του τόπου», σημείωσε.

«Οι παρακολουθήσεις είναι θέμα Δημοκρατίας και σεβασμού της πατρίδας»

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι έγινε απόπειρα να παγιδευτεί το τηλέφωνό του, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως πρόκειται για ένα θέμα που τον έχει σοκάρει, γιατί όπως είπε «δεν περίμενα ποτέ ότι σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πράγματα που έζησαν οι προηγούμενες γενιές, να τα βιώσω προσωπικά. Κι είναι θλιβερό το ότι βλέπω από διάφορους δημοσιογράφους είτε μέλη άλλων κομμάτων, βουλευτές, να προσπαθούν να υποβαθμίσουν ένα ζήτημα το οποίο είναι πρωτοφανές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχουν ελεγχθεί τα κινητά περίπου 250 ευρωβουλευτών, δεκάδων συνεργατών, δεν έχει βρεθεί κάτι παρόμοιο, μια τέτοια απόπειρα παγίδευσης ενός ευρωβουλευτή που τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. 

«Δυστυχώς βλέπω την κυβέρνηση να κάνει μια αγωνιώδη προσπάθεια να το υποβαθμίσει. Εγώ τι περιμένω από την Επιτροπή που θα συγκληθεί. Δεν πληρώνουμε τις μυστικές υπηρεσίες ούτε για να μας παρακολουθούν ούτε για να μας πουν ότι δεν μας παρακολουθούν. Τις πληρώνουμε για να μας πουν ποιοι είναι αυτοί που υπονομεύουν τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Διότι αυτός που επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό μου με ένα τόσο σύγχρονο λογισμικό, ώστε να το ρομποτοποιήσει και να ανοίγει η κάμερα και το μικρόφωνο όποτε θέλει, ακόμη και όταν είναι κλειστό, είχε συγκεκριμένη σκοπιμότητα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι αυτό που περιμένει από την ελληνική δικαιοσύνη και τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι η αλήθεια. «Ποιος είχε το θράσος να πάρει αυτή την πρωτοβουλία, υπονομεύοντας τη διαφάνεια, υπονομεύοντας την ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Και οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης ή άλλων κομμάτων να το υποβαθμίσουν, για μένα είναι καταδικαστέα και αποδεικνύει ότι κάποιοι άνθρωποι στη χώρα δεν καταλαβαίνουν ότι η ποιότητα της δημοκρατίας δεν είναι ένα δεύτερο θέμα, είναι πρωτεύον θέμα για τον λαό μας, για ένα λαό που έχει δώσει τεράστιους αγώνες για να έχουμε ελευθερία και δημοκρατία στον τόπο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο στόχος είναι διττός: «Σας είπα ότι είναι και η υπόθεση του κ. Κουκάκη, ο οποίος μη έχοντας τη δική μου εκπαίδευση από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δεν άνοιξε απλά το μήνυμα όπως το άνοιξα εγώ, πάτησε και το λήμμα, με αποτέλεσμα να παγιδευτεί. Είναι λοιπόν το δεύτερο περιστατικό. Και μάλιστα στην εξεταστική επιτροπή που υπάρχει Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχω μάθει ότι ήδη συζητήθηκε η υπόθεση Κουκάκη και θα πάει βέβαια και η δική μου υπόθεση, διότι αν κάποιοι στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνουν ότι αυτά και μιλώ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι αυτά τα λογισμικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο ζήτημα, εγώ το είπα και σε μία τηλεοπτική μου συνέντευξη, έχω διττό στόχο: Να αποκαλυφθεί η αλήθεια στη χώρα μας και να υπάρξει νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα βάλει ρήτρες σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τέτοια λογισμικά, όπως υπάρχει και στην Αμερική.

Πρέπει λοιπόν να κανονικοποιήσουμε. Οι δημοκρατίες μας θα είναι ευάλωτες σε αυτή την νέα εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης αν δεν υπάρχουν νομοθεσίες, οι οποίες περιφρουρούν την ομαλή λειτουργία των πολιτικών συστημάτων. Τυχαία το κινητό μου πήγε σε αυτή την υπηρεσία για να ελεγχθεί. Δεν είχα κάποια όχληση, δεν νόμιζα ότι κάτι συμβαίνει για αυτό και καθυστέρησα. Δηλαδή, ξεκίνησε η επιτροπή να λειτουργεί νομίζω τον Απρίλιο κι εγώ πήγα το κινητό τον Ιούνιο. Αυτό που θέλω να σας πω είναι, γιατί δεν μου αρέσουν συνωμοσιολογίες, ούτε θέλω να ρίχνω ευθύνες. Δεν ξέρω τι έχει συμβεί, θα το μάθουμε, ελπίζω να το μάθουμε. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν θα δεχτώ οποιαδήποτε υποβάθμιση. Και αυτό δεν είναι προσωπικό ζήτημα, είναι δημοκρατικό μου καθήκον, να παλέψω ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας, ώστε η δημοκρατία μας να μην απειλείται από κανέναν είτε είναι ολιγάρχης είτε είναι άλλοι παράγοντες. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας και είναι δημοκρατικό μου καθήκον να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ώστε να μη φοβάται ούτε ένας δημοσιογράφος όπως ο κ. Κουκάκης ούτε οποιοσδήποτε πολίτης ότι κάποιοι ισχυροί στον τόπο μας ή κάποιοι άνθρωποι που κινούνται στο σκοτεινό παρασκήνιο μπορούν να εκβιάζουν ή να παγιδεύουν το πολιτικό σύστημα ή τους πολίτες. Για αυτό λοιπόν θα δείτε ότι αυτό το θέμα θα το πάω μέχρι τέλους. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον, δεν είναι προσωπικό ζήτημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News