Κρήτη: Ανάγκη για πολεοδομική τάξη στα Βιοτεχνικά και Βιομηχανικά Πάρκα

Κρήτη
Κρήτη: Ανάγκη για πολεοδομική τάξη στα Βιοτεχνικά και Βιομηχανικά Πάρκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση από το ΤΕΕ/ΤΑΚ στον υπουργό Περιβάλλοντος, με έναυσμα τις παθογένειες που ανέδειξε η πρόσφατη πυρκαγιά στη Φοινικιά

Την ανάγκη να μπει πολεοδομική τάξη στα Βιοτεχνικά και Βιομηχανικά Πάρκα ή και σε χώρους που έχουν ατύπως συγκεντρωθεί κάποιες επιχειρήσεις, στην ανατολική Κρήτη, επισημαίνει στην κυβέρνηση το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ορμώμενο από τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούνιο στη Φοινικιά.

Όπως αναφέρει η διοίκηση του Παραρτήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τα τεκταινόμενα στην πρόσφατη φωτιά στη Φοινικιά, με τον εγκλωβισμό οχημάτων πυρόσβεσης και τον κίνδυνο που διέτρεξαν εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αλλά και οι ίδιοι οι πυροσβέστες, ανέδειξε ανάγλυφα τις παθογένειες, αδυναμίες και τα κακώς κείμενα σε επίπεδο πολιτικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας που καταγράφονται στα βιοτεχνικά πάρκα λόγω ακριβώς της έλλειψης οργανωμένης πολεοδόμησης.

Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ορθώνεται επιτακτική η ανάγκη να πολεοδομηθούν τα χαρακτηρισμένα ΒΙΟ.ΠΑ. και ΒΙ.ΠΕ. στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ προτείνει να δοθεί η δυνατότητα να συστηθούν εταιρείες διαχείρισης μέσω Περιφέρειας και Δήμων.

Η επιστολή στον υπουργό

«Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο Βιοτεχνικό Πάρκο της Φοινικιάς, στις 21/06/2022, όπου κατά την προσπάθεια κατάσβεσής της τα οχήματα πυρόσβεσης εγκλωβίστηκαν σε αδιέξοδες οδούς, πλάτους μικρότερων των 4 μέτρων, και εκτέθηκαν σε κίνδυνο ζωής τόσο οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, όσο και το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ξαναέφερε για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια την ανάγκη για άμεση πολεοδόμηση τόσο των θεσμοθετημένων Βιοτεχνικών Πάρκων, όσο και των άτυπων συγκεντρώσεων επιχειρήσεων βιομηχανικού-βιοτεχνικού χαρακτήρα και των κάθε λογής υποδοχέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Αν επικεντρωθούμε αποκλειστικά και μόνο στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου παραλιακού μετώπου του νομού Ηρακλείου, συναντάμε διάσπαρτο πλήθος περιοχών παρόμοιων χρήσεων, που είτε προβλέπονται από τα ισχύοντα ΓΠΣ και την 16/ΕΣΧΠ/1981 (Βιομηχανικό Πάρκο Φοινικιάς, ΒΙΟ.ΠΑ. Τυλίσου, προβλεπόμενη χρήση στην περιοχή Βαθιώτη, και τη ΒΙΠΕΗ), είτε προέκυψαν από την ανάγκη εξυπηρέτησης της ζήτησης παρόμοιων χώρων (επαρχιακές οδοί Γαζίου-Κρουσώνα και Ηρακλείου-Μαλάδων, εθνική οδός Χερσονήσου-Καστελίου κ.ά.), από τις οποίες μόνο η ΒΙΠΕΗ πληροί τις προϋποθέσεις σωστής πολεοδομικής οργάνωσης και λειτουργίας», αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης και σημειώνει: «Οι οργανωμένοι υποδοχείς δραστηριοτήτων στη μορφή των ΒΙ.ΠΕ. και ΒΙΟ.ΠΑ. αποτελούν βασικό μέσο άσκησης περιφερειακής οικονομικής και χωροταξικής πολιτικής. Η πολεοδόμηση αυτών των περιοχών εξασφαλίζει:

- Κατά κανόνα ασφαλή (για επιχειρηματική δραστηριότητα με χαρακτηριστικά οχλουσών ή μη χρήσεων), άμεσα διαθέσιμα και τακτοποιημένα ακίνητα, ενταγμένα όσο πιο αρμονικά γίνεται σε μία ευρύτερη περιοχή.

- Επαρκές, ικανοποιητικό και ασφαλές εσωτερικό οδικό δίκτυο, το οποίο συνδέεται επίσης κατά κανόνα άμεσα με το επαρχιακό ή εθνικό οδικό δίκτυο και τις βασικές πύλες εισόδου της ευρύτερης περιφέρειας.

- Πλήρη δίκτυα ύδρευση, άρδευσης και υποδομές διαχείρισης αποβλήτων.

- Φορέα διαχείρισης του χώρου».

«Όσο λοιπόν απουσιάζουν οργανωμένοι υποδοχείς, τόσο η ανάγκη εξεύρεσης “στέγης” των επιχειρήσεων θα εκτονώνεται σε περιοχές που δε θα πληρούν τις προδιαγραφές και πολύ απλά θα αποτελούν “μελλοντικά προβλήματα προς επίλυση”.

Είναι άξιο απορίας το πόσο γρήγορα προωθούνται πολεοδομικά σχέδια (με τη μορφή ΤΧΣ ή ΕΧΣ), με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζεται με υπηρεσίες φιλοξενίας επισκεπτών, προώθησης αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων, την οργάνωση ιδιωτικών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών πάρκων, ενώ για τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δη οι τοπικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες που στηρίζουν το αγροδιατροφικό μοντέλο και τη μεταποίηση προϊόντων, αφήνεται ο σχεδιασμός στο περιθώριο και ανακαλύπτονται κάθε λογής αιτιάσεις (ορθές και μη) για την εξωφρενική καθυστέρησή τους.

Ειδικότερα, από το 2003 που εντάχθηκε στο ΓΠΣ το ΒΙΟ.ΠΑ. της Φοινικιάς ως ζώνη ειδικών χρήσεων, έκτοτε δεν έχει γίνει καμία κίνηση που να επιτρέπει τη δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, καμία διάνοιξη οδών, ενώ η κυκλοφοριακή σύνδεση της περιοχής με το βασικό οδικό δίκτυο της πόλης είναι εξαιρετικά επισφαλής και απουσιάζει η σύνδεσή της με το εθνικό οδικό δίκτυο (ΒΟΑΚ). Τα ανωτέρω οδηγούν σε παρακμή τις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις και αποτρέπουν την εγκατάσταση νέων στην περιοχή, ενώ εκθέτουν σε μεγάλη επικινδυνότητα όσους παραμένουν στον τόπο με τα όσα προβλήματα παρουσιάζονται», συνεχίζει η επιστολή και καταλήγει:

«Ως Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ θεωρούμε σκόπιμο να ξεκινήσει η διαδικασία και να πολεοδομηθούν τόσο τα χαρακτηρισμένα ΒΙΟ.ΠΑ. και ΒΙ.ΠΕ. στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου, όσο και να εξυγιανθούν οι άτυπες βιομηχανικές-βιοτεχνικές και επιχειρηματικές συγκεντρώσεις. Προτείνουμε την απεμπλοκή των ιδιοκτητών ακινήτων από τη δημιουργία και λειτουργία του φορέα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ΟΤΑ (πιθανά στην Περιφέρεια, καθόσον οι ζώνες αυτές λειτουργούν “υπερτοπικά”) να συστήσουν εταιρείες ανάπτυξης-διαχείρισης, οι οποίες θα αναλάβουν την υλοποίηση και λειτουργία των πάρκων, όπως έκανε και η ΕΤΕΒΑ στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News