Τουρισμός: Πάνω από 200 ξενοδοχεία προς πώληση - Πόσα από αυτά βρίσκονται στην Κρήτη

Κρήτη
Τουρισμός: Πάνω από 200 ξενοδοχεία προς πώληση - Πόσα από αυτά βρίσκονται στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη διαθεσιμότητα, σύμφωνα με έρευνα, καταγράφεται κυρίως σε ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στα ξενοδοχεία της Κρήτης, με πολλά εξ αυτών να βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και να μπαίνουν κυριολεκτικά «μέσα», με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να αναγκάζονται να βάζουν πωλητήριο και να ενδίδουν στο δέλεαρ εκατομμυρίων ευρώ που προσφέρουν οι επενδυτές.

Τα ξενοδοχεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από διάφορες χώρες, οι οποίες αποβλέπουν σε επενδυτικά οφέλη και στοχεύουν κυρίως σε ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.

Σύμφωνα με έρευνα του Δικτύου, τα περισσότερα ξενοδοχεία προς πώληση είναι μικρότερης κατηγορίας με το πολύ 30 δωμάτια.

«Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών, είτε ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, είτε μικρότερες οικογενειακές μονάδες, αλλά «δύσκολα» θα βρίσκαμε τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα. Η αυξημένη διαθεσιμότητα καταγράφει μια τάση στον συγκεκριμένο κλάδο που μεταφράζεται σε μεγαλύτερα νούμερα διαθεσιμότητας διότι ένα μεγάλο μέρος ξενοδοχειακών μονάδων που διατίθενται προς πώληση δεν αναρτώνται σε ιστοσελίδες αγγελιών για ευνόητους λόγους», αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates.

Ξένα funds κυρίως οι αγοραστές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων

Προ ημερών, εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων δημοσίευσε ότι αναμένεται να δεχθεί δεσμευτικές προσφορές από τα ενδιαφερόμενα σχήματα για την απόκτηση των 69 ξενοδοχείων που έχει βγάλει προς πώληση η εταιρεία. Προσφορές κυρίως από ξένα funds, tour operators, αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες. Πρόκειται για το πρώτο πακέτο ξενοδοχείων που βγαίνει προς πώληση και καθώς ο ελληνικός τουρισμός έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο.

«Θεωρούμε ότι η διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών μονάδων και ιδιαίτερα μικρών-οικογενειακών μονάδων που θα διατίθενται προς πώληση θα αυξηθεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν, και σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά αποτελέσματα από τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι, καθώς και τις οικονομικές εκκρεμότητες του εκάστοτε επιχειρηματία είτε λόγω της επιστρεπτέας προκαταβολής, των δανείων, τις λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, το ενεργειακό κόστος που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα συρρικνώνουν τα εισοδήματα και αυξάνουν τα έξοδα», προσθέτει ο πρόεδρος του E-Real Estates.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του iefimerida.gr, τα νέα funds που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας στοχεύουν στην κτηματαγορά τόσο μέσω αγορών ακινήτων από ιδιώτες αλλά και μέσω απόκτησης ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων μέσω «ροζ» δανείων. Δηλαδή, επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου-ξενοδοχειακές μονάδες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται στο όριο πλέον να γίνουν «κόκκινες». Τα funds διαπραγματεύονται είτε την εξαγορά του δανείου και των υποθηκών μέσω «haircut» των απαιτήσεων μεταφέροντας πλέον την οφειλή-απαιτήσεις στο δικό τους χαρτοφυλάκιο, όπου ο δανειολήπτης πλέον θα είναι υπόχρεος σε αυτούς για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, είτε μέσω επαναχρηματοδότησης των εταιρειών με εγγύηση τις μετοχές και τα περιουσιακά τους στοιχεία ή/και μέσω συνδυασμού, εξαγορά δανείου μέσω «haircut» των απαιτήσεων και ταυτόχρονη επαναχρηματοδότηση.

Γιατί επιλέγουν τα «ροζ» δάνεια

Την επιλογή της επαναχρηματοδότησης ή και την εξαγορά του δανείου σε fund επιλέγουν πλέον αρκετοί ξενοδόχοι μεγάλων μονάδων σε top τουριστικούς προορισμούς λόγω των οικονομικών προβλημάτων που άφησε η πανδημική κρίση, η επιστρεπτέα προκαταβολή, των δανείων, τις λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, το ενεργειακό κόστος που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα, συρρικνώνουν τα εισοδήματα και αυξάνουν τα έξοδα.

Όπως εξηγεί ο Θεμιστοκλής Μπάκας, ο λόγος που επιλέγουν «ροζ» δάνεια είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν το συγκεκριμένο δάνειο με τις εξασφαλίσεις που το διέπουν, καθώς και τη μελλοντική ανάπτυξη της επιχείρησης ή και τη μελλοντική αύξηση των αξιών των assets που διαθέτει. Παράλληλα, ένας βασικός παράγοντας είναι ότι γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων του παρελθόντος αφορά επιχειρήσεις -στεγαστικά δάνεια που «έσκασαν» εν μέσω μνημονιακών χρόνων, επιχειρήσεις ή και στεγαστικά δάνεια ακινήτων που σε μεγάλο ποσοστό ήταν υπερκοστολογημένα και παράλληλα υπερδανειοδοτημένα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα ιδιωτικά δάνεια με εξασφαλίσεις που είναι «ροζ», είναι λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού και η ενεργειακή κρίση.

Ο πλειστηριασμός «χτύπησε την πόρτα» σε ξενοδοχεία που αποτελέσαν εμβληματικά κτήρια τόσο σε νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα.

 

(φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News