Έκθεση «Διά χειρός» Κ.Φ. Σταυρακάκη στα Ανώγεια

Κρήτη
Έκθεση «Διά χειρός» Κ.Φ. Σταυρακάκη στα Ανώγεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση
Δευτέρα,01 Αυγ 2022, 19:00
Πλατεία Αρμί στα Ανώγεια
Έκθεση ιστορικής μνήμης, με έργα «διά χειρός» του Ανωγειανού ζωγράφου και αγωνιστή Κωνσταντίνου Φαν. Σταυρακάκη

Έκθεση ιστορικής μνήμης, με έργα «διά χειρός» του Ανωγειανού ζωγράφου και αγωνιστή Κωνσταντίνου Φαν. Σταυρακάκη (1848-1908), θα φιλοξενηθεί τον Αύγουστο στην πλατεία Αρμί στα Ανώγεια. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το πρώτο ολοκαύτωμα των Ανωγείων το 1822 από τους Τούρκους, και διοργανώνεται από τον Δήμο Ανωγείων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων του Σταυρακείου Γυμνασίου-Λυκείου Ανωγείων και τη σύμπραξη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες, που αποτελούν τα πορτρέτα των Ανωγειανών οπλαρχηγών που εκτίθενται μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αλλά και πίνακες που βρίσκονται σε σπίτια Ανωγειανών και εικόνες που φιλοξενούνται στις μονές Αρκαδίου, Βωσάκου και Χαλέπας, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στ’ Ανώγεια, καθώς και στο εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις Γωνιές Μαλεβιζίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Αρμί, στην αίθουσα κάτω από το Δημαρχείο Ανωγείων. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει οι Μήτσος Σταυρακάκης και Όλγα Καλλέργη, ενώ ο σχεδιασμός είναι του Ιωάννη Οικονομάκη. Η έκθεση θα μείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Ημερίδα

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα την κοινωνική, πολιτική και αγωνιστική δράση, αλλά και το εικαστικό έργο του Κωνσταντίνου Φαν. Σταυρακάκη. Θα μιλήσουν οι:

  • Νίκος Γιγουρτάκης, αρχαιολόγος, φιλόλογος, επίτιμος διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου με θέμα “Το εικαστικό έργο του Κωνσταντίνου Σταυρακάκη εξ Ανωγείων”.
  • Γεώργιος Σκουλάς του Μιλτιαδαντρέα, συγγραφέας-ερευνητής, με θέμα “Ο Κωνσταντίνος Φαν. Σταυρακάκης. Η πολιτική και αγωνιστική του δράση”.
  • Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, δρ. ιστορικός της τέχνης με θέμα “Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Σταυρακάκης”.

Το πρώτο ολοκαύτωμα

Διακόσια χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το πρώτο ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Τούρκους. Τ’ Ανώγεια, λόγω της θέσης τους, στις απόκρημνες πλαγιές του Ψηλορείτη, και του αδούλωτου φρονήματος των κατοίκων τους, βρέθηκαν πάντοτε στην πρώτη γραμμή των απελευθερωτικών αγώνων των Κρητικών απέναντι σε οποιονδήποτε κατακτητή.

Κατακτήθηκαν από τους Τούρκους το 1648 και στη συνέχεια ήταν βακουφικό (μοναστηριακό) χωριό, αφιερωμένο στα τζαμιά της Βαλιδέ Σουλτάνας, ενώ παράλληλα αποτέλεσαν σημαντικό επαναστατικό κέντρο.

Τον Μάιο του 1822, στη θέση Σκλαβόκαμπος Μαλεβιζίου, οι Ανωγειανοί νίκησαν τους Τούρκους, με αρχηγό τους τον Βασίλη Σμπώκο. Το γεγονός αυτό έγινε η αφορμή και στις 14 Ιουλίου του 1822 ο Σερίφ Πασάς, που βρήκε το χωριό ερημωμένο από τους κατοίκους του, οι οποίοι πολεμούσαν στη Μεσαρά, το λεηλάτησε και το έκαψε. Αυτό ήταν το πρώτο ολοκαύτωμα των Ανωγείων και έμελλε να ακολουθήσουν άλλα δύο, το 1867 από τον Ομέρ πασά και το 1944 από τον Γερμανό κατακτητή.

Χορηγός της εκδήλωσης είναι η “Super Creta Gas - Κουμουλάς Α.Ε.”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News