ΕΑΣΗ: Έγινε η αρχή για την αναμπέλωση στην Κρήτη - Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις

Κρήτη
ΕΑΣΗ: Έγινε η αρχή για την αναμπέλωση στην Κρήτη - Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης οι αμπελουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να εκριζώσουν το αμπέλι τους και να το αντικαταστήσουν ακόμα και με άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες

«Μπήκε το νερό στ' αυλάκι» για μια νέα αναμπέλωση στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης οι αμπελουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να εκριζώσουν το αμπέλι τους και να το αντικαταστήσουν ακόμα και με άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Το αποτέλεσμα των επαφών του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μύρωνα Χιλετζάκη στην Αθήνα με εκπροσώπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, σηματοδότησε την έναρξη από σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου της δήλωσης ενδιαφέροντος των παραγωγών, με την προϋπόθεση να δηλώνουν αμπέλι στο ΟΣΔΕ, χωρίς να χρειάζονται άλλο κριτήριο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει η χθεσινή ευχάριστη ανακοίνωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, η οποία και αποτελεί τον φορέα για την υλοποίηση της νέας αναμπέλωσης στην Κρήτη: «Ενημερώνουμε τους παραγωγούς του νομού Ηρακλείου που εκμεταλλεύονται αμπελουργικές εκτάσεις και ενδιαφέρονται να τις εντάξουν στο Πρόγραμμα Αναμπέλωσης (Ταμείο Ανάκαμψης), να προσέρχονται στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου, λ. 62 Μαρτύρων 146, και στα Υποκαταστήματά της σε Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Πύργο και Αρχάνες, από την Πέμπτη 28 Ιουλίου έως την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2810/378.180».

Ως υπεύθυνος από την ΕΑΣΗ για τις πληροφορίες στους αμπελουργούς έχει οριστεί ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μύρων Χιλετζάκης, που μίλησε στη «ΝΚ» χθες, τόσο για τις επαφές που είχε στην Αθήνα, όσο και για τις ευχάριστες εξελίξεις που δημιουργούνται, με ένα πρόγραμμα που, βάσει πληροφοριών και εκτιμήσεων, μπορεί να δώσει επιδότηση ανά στρέμμα, ιδιαίτερα ικανοποιητική. Αρχικά οι πληροφορίες έλεγαν ότι δε θα πέφτει κάτω από τα 2.000 με 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, για τους αμπελουργούς εκείνους οι οποίοι θα καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτό. Όμως, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και όλα μπαίνουν πλέον στο «μικροσκόπιο» νέων διερευνήσεων.

«Εμείς μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει τώρα να καταγράψουμε την πραγματική έκταση των επιτραπέζιων σταφυλιών και των σταφιδάμπελων και να καταθέσουμε τα στοιχεία αυτά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουν και οι άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις-μέλη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), που είναι ο φορέας υλοποίησης σε πανελλήνιο επίπεδο», όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

«Για τον σκοπό αυτό, με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Παύλο Σατολιά στην Αθήνα, συναντηθήκαμε με τον αρμόδιο επιστήμονα που ασχολείται με τη μελέτη, τον καθηγητή Γεωπονίας Κωνσταντίνο Τσιμπούκα, με τον οποίο και συμφωνήσαμε: Τις επόμενες δέκα μέρες να γίνει μία καταγραφή για το ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι που θέλουν να κάνουν αναμπέλωση σε όλη την Κρήτη. Και αυτό θα γίνει ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Έτσι θα βγει ένα ερωτηματολόγιο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προς όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας που θέλουν να ασχοληθούν με την αναμπέλωση και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών».

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος αναφέρει ότι «υπάρχει το κομμάτι της αναμπέλωσης, αλλά υπάρχει και το κομμάτι της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, που σου λέει: Έχεις αμπέλι και θες να βάλεις δέντρα; Μπορείς να βάλεις δέντρα. Δηλαδή μπορείς να βγάλεις το αμπέλι και να βάλεις, για παράδειγμα, πορτοκαλιές. Μπορείς να βάλεις αβοκάντο. Μπορείς να βάλεις ρογδιές. Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βάλεις δέντρα με ποικιλίες που βρίσκονται στον εθνικό κατάλογο της χώρας».

Άγνωστο το ύψος της επιδότησης - Ο προϋπολογισμός και η «πίτα» που θα μοιραστεί

Στο μεταξύ, δεν μπορούμε να ξέρουμε το ακριβές ύψος των επιδοτήσεων. «Άλλες ήταν οι τιμές πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και άλλες είναι οι τιμές μετά το ξέσπασμα του πολέμου μέχρι και σήμερα. Άρα, θέλουμε να δούμε τα πραγματικά στρέμματα που έχουμε για αναμπέλωση και για αναδιάρθρωση. Τα λεφτά που έχουμε είναι συγκεκριμένα 166.700.000 ευρώ για όλη την ελληνική επικράτεια. Και από ’κει και πέρα θα δούμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος όλων των παραγωγών, για να δούμε σε πόσους θα μοιραστεί η «πίτα».

Όσο για το μοναδικό κριτήριο που θα πρέπει να πληροί ο ενδιαφερόμενος αμπελουργός; Να έχει ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του στο ΟΣΔΕ του 2022. Να έχει, βέβαια, αμπέλι. Αν είναι ας πούμε ελαιοπαραγωγός και θέλει να βγάλει τις ελιές του και να βάλει άλλα δέντρα, δε θα έχει αυτό το δικαίωμα από τη στιγμή που δε διαθέτει αμπέλι».

Έτσι, από σήμερα ξεκινάει η απλή καταγραφή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος όλων των αμπελουργών που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

«Όλα αυτά θα κατατεθούν στις 8 με 9 Αυγούστου θα κατατεθούν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα που έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Και από ’κει και πέρα, μετά θα καλούμε τους παραγωγούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, για να φτιάξουμε έναν-έναν τον φάκελο του κάθε παραγωγού», όπως διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ.

«Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί μέσα στο 2022. Δηλαδή, εγκρίνεται ο παραγωγός. Θα πάρει τα χρήματα μέσα στο 2022 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Και η μόνη του υποχρέωση θα είναι να κάνει έστω το 10% της δαπάνης μέσα στο 2022 και του αφήνει και περίοδο χάριτος το πρόγραμμα τρία χρόνια, για να υλοποιήσει το έργο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News