Χανιά: 15 εκατ. ευρώ για αστική ανάπλαση και ποδηλατοδρόμιο (βίντεο)

Κρήτη
Χανιά: 15 εκατ. ευρώ για αστική ανάπλαση και ποδηλατοδρόμιο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έργο «Αστική Ανάπλαση Οικιστικού Κέντρου Χανίων» αφορά σε τριάντα οικοδομικά τετράγωνα - περίπου 34.700 τετραγωνικά μέτρα - Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση και λειτουργία του ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά Ακρωτηρίου

Τη χρηματοδότηση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που έχει ποτέ υλοποιηθεί στα Χανιά και της αποκατάστασης του διεθνών προδιαγραφών ποδηλατοδρομίου των Καθιανών, πέτυχε ο δήμος της πόλης που εξασφάλισε 15 εκατ. ευρώ για τα δύο έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης που εξασφαλίζεται σε επίπεδο χώρας μετά από αυτό που εγκρίθηκε για τον δήμο Θεσσαλονίκης. 

Το έργο «Αστική Ανάπλαση Οικιστικού Κέντρου Χανίων» αφορά σε τριάντα οικοδομικά τετράγωνα - περίπου 34.700 τετραγωνικά μέτρα - που οριοθετούνται δυτικά της οδού Κισάμου, ανατολικά της Καραϊσκάκη, βόρεια της Κυδωνίας και νότια της οδού Μάρκου Μπότσαρη. Πρόκειται σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη για μια «εκτεταμένη ανάπλαση που προβλέπει υπογειοποίηση όλων των δικτύων, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, εκτεταμένες φυτεύσεις, προσθήκη αστικού εξοπλισμού και ότι χρειάζεται για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο τοπίο». Το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται όταν ήδη θα είναι σε εξέλιξη οι μεγάλες εργολαβίες για την ανάπλαση της Χατζημιχάλη Γιάνναρη ,της Σκαλίδη καθώς και της Πλατείας 1866.

Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση και λειτουργία του Ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά Ακρωτηρίου, για την οποία θα διατεθούν τα 8 από τα συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. «Είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες, να βρούμε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης ώστε να αποκτήσει η Κρήτη ένα από τα καλύτερα ποδηλατοδρόμια, αν όχι το καλύτερο στη χώρα» σχολίασε ο δήμαρχος Χανίων για το ολυμπιακών προδιαγραφών έργο ,που ρήμαξε χωρίς ποτέ να λειτουργήσει.

Ο Προϊστάμενος Τεχνικών Έργων του Δήμου κ. Γιώργος Ευθυμίου εξήγησε πως «με την στρατηγική ανάπλαση, αρχικού προϋπολογισμού οκτώ εκατομμυρίων ευρώ το ποδηλατοδρόμιο θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά και να είναι αντάξιο μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων διεθνών προδιαγραφών». Το δεύτερο ποδηλατοδρόμιο της χώρας ,μετά το εθνικό του ΟΑΚΑ στην Αθήνα, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται το 2003 και στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο 3,6 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα έχει υποστεί σημαντικές φθορές και βανδαλισμούς, με την εικόνα του να προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση. Υπενθυμίζεται ότι η  υπόθεση του Ποδηλατοδρομίου Χανίων είχε φτάσει στις δικαστικές αίθουσες με τον πρώην Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά για απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Ο δήμος Χανίων ήταν μεταξύ των 16 δήμων της χώρας, που μπήκαν στην πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ κατάφερε να εξασφαλίσει το σύνολο που ποσού για το οποίο είχε υποβάλλει προτάσεις. Ο χρόνος έναρξης κατασκευής των δύο εμβληματικών για τα Χανιά έργων προσδιορίζεται στις αρχές του 2023 ενώ άμεσα αναμένεται να τρέξουν οι διαδικασίες της δημοπράτησης.

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News