Κρήτη: Δάκος και ρυγχίτης απειλούν τις ελιές

Κρήτη
Κρήτη: Δάκος και ρυγχίτης απειλούν τις ελιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» για τις ελαιοκαλλιέργειες στο Ρέθυμνο - Όσα δέντρα γλίτωσαν από τις φωτιές κινδυνεύουν τώρα από έντομα και ασθένειες

Δάκος, ξεροβούλα και ρυγχίτης απειλούν στο Ρέθυμνο να «καταβροχθίσουν» ό,τι δεν πρόφτασε να εξαφανίσει η «γλώσσα» της φωτιάς, που κατέκαψε ελιές, αμπέλια, ποιμνιοστάσια και μελίσσια στα πολύπαθα χωριά του δήμου Αγίου Βασιλείου.

«Μόνο με ένα παρατεταμένο καύσωνα 15 ημερών υπάρχει ελπίδα για μείωση του δακοπληθυσμού», είπε γεωπόνος που εξέτασε δείγματα από ελαιόκαρπο, που του προσκόμισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας. Ήταν αυτός που διαπίστωσε πως ο δάκος ανοίγει τον δρόμο για να αναπτυχθεί η ξεροβούλα, ενώ ήδη ο ρυγχίτης βρίσκεται στα λιόφυτα και ό,τι δεν καταστρέφουν το έντομο και ο μύκητας, πέφτει από το δικό του... ράμφος!

Την ώρα που οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των τεσσάρων νομών της Κρήτης δίνουν μεγάλη μάχη με τον δάκο, φαίνεται πως ο μεγαλύτερος σύμμαχος των ψεκαστών και των υπηρεσιών που τους συντονίζουν και τους στέλνουν στα λιόφυτα δεν μπορεί να είναι άλλος από τον ίδιο τον καύσωνα. Όμως, ο καύσωνας μόλις τις τελευταίες δύο-τρεις ημέρες έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στο νησί μας. Θα κρατήσει; Και πόσο ακόμη; Αν συμπληρωθεί ένα δεκαπενθήμερο υψηλών θερμοκρασιών πάνω από 35 με 37 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο στο νησί μας, τότε - σύμφωνα και με τον γεωπόνο που μίλησε στον Γιώργο Κατσανέβα - θα υπάρχει βάσιμη ελπίδα για τη φετινή δακοκτονία, χωρίς βέβαια να μπορούμε να ξέρουμε από τώρα τι θα γίνει στη διάρκεια του Αυγούστου.

«Ο γεωπόνος πάντως μου ανέφερε πως, λόγω του πολύ μεγάλου δακοπληθυσμού που έχουμε φέτος, με τους δολωματικούς ψεκασμούς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Χρειάζονται ψεκασμοί κάλυψης των ελαιοδέντρων, οι οποίοι όμως απαγορεύονται στις περιοχές με λάδι ΠΟΠ και ΠΓΕ», εξηγεί στη «ΝΚ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου.

«Μου βρήκε από τα δείγματα που του πήγα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του καρπού έχει δάκο. Αλλά, λόγω του δάκου, υπάρχει και ο μύκητας της ξεροβούλας, ενώ υπάρχει και ρυγχίτης. Όλα αυτά τα προβλήματα οφείλονται στις φετινές καιρικές συνθήκες. Αν κάνει δεκαπέντε μέρες καύσωνα και χωρίς βοριαδάκια, θα έχουμε μείωση του δακοπληθυσμού, χωρίς να ξέρουμε όμως τι θα γίνει από τις 15 Αυγούστου και μετά που αρχίζουν τα μελτέμια», είπε ο Γιώργος Κατσανέβας.

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής υπενθύμισε την πανωλεθρία που έπαθε η Κρήτη τη χρονιά του 2019.

«Διεκδικούσαμε στο νησί μας 100 εκατομμύρια ευρώ, που δε μας τα έδωσαν ποτέ. Και αυτό έγινε επειδή αποδείχτηκε ότι το γλοιοσπόριο ήταν και αυτό μια συνέπεια της μεγάλης δακοπροσβολής. Και ο δάκος δεν αποζημιώνεται, δυστυχώς», τόνισε με αγανάκτηση ο Γιώργος Κατσανέβας.

«Δακοχρονιά» η φετινή

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής υπενθύμισε ότι η φετινή χρονιά εξελίσσεται ως... δακοχρονιά, για τους εξής λόγους: Μετά τη βαρυχειμωνιά με τα χιόνια και το τσουχτερό κρύο, οπότε και υπήρχαν προσδοκίες για θανάτωση του δάκου λόγω και των καυσώνων του περυσινού καλοκαιριού, ακολούθησε μία άνοιξη με πολλές και παρατεταμένες υγρασίες, αλλά και συνεχείς βροχοπτώσεις στο νησί μας. Ήδη, από τα αμάζευτα λιόφυτα, ο ελαιόκαρπος που βρισκόταν πάνω στα δέντρα ή και που ήταν πεσμένος κάτω στο χώμα λειτουργούσε ως το... καλύτερο καταφύγιο του δάκου. Έτσι, αυτές οι καιρικές συνθήκες τον βοήθησαν να προετοιμαστεί για το... “μεγάλο πάρτι” του καλοκαιριού... Ακολούθησε ένα καλοκαίρι με πολύ ήπιες θερμοκρασίες, μελτέμια και υγρασίες. Έτσι, οι δακοπληθυσμοί αυξήθηκαν γρήγορα και δραματικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσανέβα, «φέτος η παραγωγή στο Ρέθυμνο είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Αλλά όλα θα κριθούν από το κρίσιμο χρονικό διάστημα από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα δούμε αν θα καταπολεμηθεί ο δάκος με τη βοήθεια και των καιρικών συνθηκών».

Ο συνδικαλιστής καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να επισκέπτονται τα λιόφυτά τους και να ελέγχουν οι ίδιοι την πορεία των ψεκασμών. «Πέρυσι η Κρήτη έβγαλε γύρω στους 80.000 τόνους ελαιολάδου και η Ελλάδα γύρω στους 220.000 με 230.000 τόνους. Φέτος περιμένουμε μεγάλη αύξηση της παραγωγής, αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Κοιμόμαστε μέσα στο καλοκαίρι στα ορεινά χωριά με κουβέρτα, όταν πέρυσι τέτοια εποχή δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε χωρίς κλιματισμό. Είναι η κλιματική αλλαγή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πάθουμε καταστροφές», κατέληξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου.

Δακοκτονία - Συνεχίζονται οι ψεκασμοί στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωστοποιεί ότι, με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών, ξεκίνησε ο δεύτερος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων και στον Άγιο Βασίλειο, όπως επίσης, ξεκίνησε και ο δεύτερος γενικός δολωματικός ψεκασμός για τις περιοχές του δήμου Ηρακλείου στις Βούτες και στις Δαφνές. Σήμερα θα ξεκινήσει ο δεύτερος γενικός δολωματικός ψεκασμός στις Πάνω Αρχάνες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News