default-image

Δασικοί χάρτες: 5 ημέρες προθεσμία - 37.876 αντιρρήσεις στην Κρήτη - Η διαδικασία και τα sos για ιδιοκτήτες και αγρότες

Κρήτη
Δασικοί χάρτες: 5 ημέρες προθεσμία - 37.876 αντιρρήσεις στην Κρήτη - Η διαδικασία και τα sos για ιδιοκτήτες και αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην εκπνοή της βαδίζει η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων και προδήλων για τους δασικούς χάρτες - Να σπεύσουν άμεσα, ώστε να κάνουν τις διαδικασίες που απαιτούνται καλεί τους ενδιαφερόμενους η Δασική Υπηρεσία - Νέα τρίμηνη παράταση ζητά η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων και προδήλων για τους δασικούς χάρτες στις 31 Ιουλίου, φαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι εκμεταλλευτήκαν την τελευταία παράταση και προχώρησαν τις διαδικασίες που επί της ουσίας θα τους διασφαλίσουν την ικανότητα χρήσεων γης στις περιουσίες τους που αυτή την ώρα αποτυπώνονται ως δασικές.

Ενώ μέχρι και πριν από ένα μήνα περίπου η εικόνα της συμμετοχής ήταν περιορισμένη πλέον σε επίπεδο Κρήτης οι αντιρρήσεις είναι 37.876 και τα πρόδηλα 9.119. Από αυτά 14.725 αντιρρήσεις και 7.714 είναι στα Χανιά, 9.860 αντιρρήσεις και 3.192 πρόδηλα στο Λασίθι, 7.676 αντιρρήσεις και 1.178 πρόδηλα στο Ρέθυμνο και 5.615 αντιρρήσεις και 1.035 πρόδηλα στο Ηράκλειο.

Στην πορεία ολοκλήρωσης της διαδικασίας σημαντικό παράγοντα έπαιξε και το οικονομικό κόστος, στον πολυτεμαχισμένο και σε γενικές γραμμές μικρό κλήρο των ιδιοκτητών γης στο νησί καθώς το τέλος αντίρρησης σε περιπτώσεις ιδιοκτητών με πολλές και μικρές ιδιοκτησίες ανέβαινε σημαντικά σε κόστος.

  • Για αντιρρήσεις έως 100 τετραγωνικά μέτρα το τέλος κοστίζει 5 ευρώ.
  • Από 100 τετραγωνικά έως ένα στρέμμα 20 ευρώ
  • Από ένα έως πέντε στρέμματα 45 ευρώ
  • και από πέντε έως 10 στρέμματα 90 ευρώ, όχι όμως αθροιστικά για την περιουσία, αλλά για κάθε ιδιοκτησία γης διαφορετικά.

Τσουχτερά θα είναι τα ποσά για ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων κυρίως στα νότια του Λασιθίου, καθώς εκεί παρατηρείται ότι από κακό χειρισμό δεν είχαν λάβει όταν ήταν να οικοδομήσουν τα απαραίτητα έγγραφα από τις δασικές υπηρεσίες, οπότε ολόκληρες ξενοδοχειακές μονάδες που καταλαμβάνουν εκατοντάδες στρέμματα γης, εμφανίζονται δασικές και αυτή την ώρα επιβάλλεται οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε αντιρρήσεις.

Να σπεύσουν άμεσα και να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση των αντιρρήσεων και να προσκομίσουν τον φάκελό τους στην δασική υπηρεσία, καλεί τους ενδιαφερόμενους που δεν το έχουν πράξει ακόμη, ο προϊστάμενος της δασικής υπηρεσίας, εξηγώντας ότι με το πέρας της προθεσμίας, όσοι δεν υποβάλουν αντιρρήσεις θα δουν τις περιουσίες τους να δεσμεύονται ως προς τη δυνατότητα χρήσης, καθώς οι εκτάσεις στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί θα πιστωθούν ως οριστικά δασικές και στα σημεία αυτά θα είναι περιορισμένες οι χρήσεις γης.

https://www.youtube.com/watch?v=GlTEGKx6ERo?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Νέα τρίμηνη παράταση ζητά η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Νέα παράταση, τριών μηνών αυτή τη φορά, στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής. Με έγγραφο του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εξηγεί ότι η προηγούμενη προθεσμία που δόθηκε και εκπνέει στις 31 Ιουλίου, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και επέτρεψε σε σημαντικό ποσοστό ιδιοκτητών να υποβάλλουν δήλωση αντίρρησης ή πρόδηλου σφάλματος. Σημειώνει όμως ότι εξ αιτίας του όγκου εργασίας με τον οποίο έχουν επιφορτιστεί οι επαγγελματίες που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των διαδικασιών αυτών, αλλά και λόγο της επικείμενης αύξησης του ενδιαφέροντος τον Αύγουστο, απαιτείται επιπλέον χρονικό περιθώριο.

Ο κ. Νίκος Καλογερής επισημαίνει στον αρμόδιο Υπουργό και στον υφυπουργό, ότι «η δυσκολία που υπάρχει στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για την υποβολή των αντιρρήσεων συνεχίζει να υπάρχει λόγω και της παράλληλης υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας του Κτηματολογίου». Μάλιστα θέτει και την παράμετρο της αναμενόμενης υποβολής μεγάλου αριθμού αντιρρήσεων το μήνα Αύγουστο , από τους ενδιαφερόμενους, κρητικής καταγωγής επισκέπτες - ιδιοκτήτες γης, που όπως τονίζει ο κ. Καλογερής «θα διαπιστώσουν ερχόμενοι στο νησί για τις διακοπές τους, ότι παράλληλα με την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, θα έπρεπε να υποβάλλουν και αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη. Κάτι που θα κάνουν, εφόσον δοθεί παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων στο δασικό χάρτη».

Στην επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο χιλιάδες πολίτες να υποστούν τα αντίστοιχα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη υποβολή αντίρρησης, τα οποία για να αντιμετωπιστούν θα απαιτηθούν δύσκολες και δαπανηρές νομικές διαδικασίες. Εκτιμά δε ότι αν δεν δοθεί παράταση, ο αριθμός των ιδιοκτήτων που δεν θα υποβάλλει δήλωση αντίρρησης ή πρόδηλου σφάλματος κατά των δασικών χαρτών θα ανέλθει σε δεκάδες χιλιάδες για τα Χανιά.

Υπενθυμίζεται από τις αρχές του καλοκαιριού η Αντιπεριφέρεια Χανίων και η Διεύθυνση Δασών σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης, σε μια προσπάθεια να καθοδηγήσουν και να στηρίξουν τους ιδιοκτήτες, οργάνωσαν ειδική εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για την κατάθεση δήλωσης πρόδηλου σφάλματος και αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες. Όπως είχε τότε εξηγήσει η υπεύθυνη του τμήματος χαρτογραφήσεων και αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κ. Αλγαϊα Σκουμπάκη, «η εφαρμογή δεν απαιτεί τοπογραφικό διάγραμμα, δηλαδή αν κάποιοι αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να φτιάξουν αυτή την περίοδο τοπογραφικό, τους δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν μόνο με συντεταγμένες ή οπτικά να δουν τα όρια της έκτασης τους». Με τη δήλωση πρόδηλου σφάλματος ωστόσο με τον τρόπο αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος η οριοθέτηση να μην είναι ακριβής και μελλοντικά να απαιτηθεί αίτηση αντίρρησης για να μην κυρωθεί ο χάρτης με λάθη στις ιδιοκτησίες. Αφετέρου όμως διασφαλίζεται η δυνατότητα κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας.

Πώς υποβάλλουμε αντίρρηση;

Η υποβολή της αντίρρησης γίνεται στις διαδικτυακές εφαρμογές υποβολής αντιρρήσεων και προδήλων σφαλμάτων στην ιστοσελίδα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (https://www.ktimatologio.gr/el/e-services/civilians) και πρέπει να συνοδεύεται από:

  • Την οριοθέτηση του πολυγώνου που αφορά στο αίτημα.
  • Την επίκληση της ύπαρξης έννομου συμφέροντος.
  • Τη δέσμευση για την καταβολή του ειδικού τέλους.

Μετά την υποβολή της αντίρρησης και με καταληκτική προθεσμία δέκα ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, αποστέλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο οικείο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) φάκελος στον οποίο περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον:

  • Το αντίγραφο της φόρμας των υποβληθεισών αντιρρήσεων, εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο (εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή).
  • Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους ή το αποδεικτικό υποβολής αντίρρησης που εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή.
  • Το έννομο συμφέρον.

Στο φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερομένου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν. Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία (όπως έκθεση φωτοερμηνείας, τοπογραφικό διάγραμμα κ.λπ.), που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο ή να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) κατά την εξέταση της αντίρρησης.

Τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσουν οι αγρότες

  1. Αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων (παραχωρηθέντα κληροτεµάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες που εξαιρέθηκαν υπέρ ιδιοκτητών και κοινόχρηστες εκτάσεις), που απέδωσαν αγροτική, γεωργική, κτηνοτροφική ή μικτή χρήση.
  2. Παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων.
  3. Αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών, µε διακριτό αριθμό τεμαχίου και χρήση γεωργική, κτηνοτροφική ή μικτή.
  4. Αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας ή νομάρχη, µε τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες για κατάτµηση – αγοραπωλησία αγροτικών γαιών µε αγροτική, γεωργική, μικτή χρήση.
  5. Αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας περί παραχώρησης γαιών.
  6. Αδειες του υπουργού Γεωργίας για συμφωνίες εκούσιας μεταβίβασης καλλιεργήσιμων εκτάσεων προς ακτήμονες καλλιεργητές.
  7. Αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων περί παραχώρησης αγροτικών δημοσίων κτημάτων.
  8. Αποφάσεις διάθεσης εξαγορασθέντων από το Δημόσιο κτημάτων.
  9. Αμπελουργικό και Ελαιουργικό Μητρώο, όπου περιλαμβάνονται εκτάσεις µε πράξεις της Διοίκησης.

Tι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες που «θίγονται»

  • Να συγκεντρώσουν όλους τους παλαιούς τίτλους ιδιοκτησίας του ακινήτου, από όλους τους προκτήτορες.
  • Να ανατρέξουν στο αρχείο τους και να βρούνε τυχόν μισθωτήρια, παραχωρητήρια ή αποφάσεις από νομάρχη ή Δασαρχείο που να αφορά στην έκταση.
  • Να δούνε μήπως η έκταση συμπεριλαμβάνεται σε πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας, όπως: αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων των οποίων επελήφθησαν (κληροτεμάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες, διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις), διανομές και αναδασμοί για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, άδειες υπουργού ή νομάρχη για κάθε περίπτωση μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων.
  • Συγκεκριμένα, για όσους έχουν βιομηχανικά και τουριστικά ακίνητα, να εξετάσουν αν έχουν πράξεις της Διοίκησης που εκδόθηκαν με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας, όπως απαλλοτριώσεις με σκοπό την εγκατάσταση βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας ή άδειες εγκατάστασης ή/ και λειτουργίας βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας.
  • Αν υπάρχει κτίσμα εντός της έκτασης, θα πρέπει να προσκομίσουν την άδεια οικοδομής και βεβαίωση από την Πολεοδομία ότι δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί.
  • Ειδικά για αυθαίρετα σπίτια μέσα στο δάσος, για τα οποία οι δήμοι δήλωσαν ότι όλα μαζί αποτελούν «οικιστική πυκνότητα» και εξαιρέθηκαν από τον Δασικό Χάρτη (ιώδες περίγραμμα), θα πρέπει να παρακολουθήσουν τις ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Δασών της περιοχής τους, ώστε να υποβάλουν έγκαιρα την αντίρρησή τους όταν γίνει ξανά ανάρτηση του Δασικού Χάρτη για τη συγκεκριμένη περιοχή.
  • Σε περίπτωση που έχει κάποιος υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση διόρθωσης του χάρτη για σφάλμα για το οποίο ευθύνεται η Διοίκηση και πρέπει να διορθώσει (αίτηση Προδήλου Σφάλματος) και αυτή έχει απορριφθεί, θα πρέπει να καταβάλει το αναλογούν παράβολο και να εξετασθεί η αίτησή του ως αντίρρηση από την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ).

Κτίσμα με οικοδομική άδεια σε έκταση που φαίνεται δασική

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταθέσουμε τα παρακάτω έγγραφα:

  • Αντίγραφο της οικοδομικής άδειας.
  • Βεβαίωση Πολεοδομίας ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ότι η υπόψη άδεια δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί.
  • Βεβαίωση Πολεοδομίας ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού για τα όρια αρτιότητας που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της εν λόγω οικοδομικής άδειας.
  • Αποτύπωση της απαιτούμενης επιφάνειας για την εφαρμογή της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας από ιδιώτη μηχανικό σε εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαίωση επ’ αυτού για τα όρια αρτιότητας κατά το χρόνο έκδοσής της.

(φωτογραφία Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News