«Αντιθέσεις»: H σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τα Ομηρικά έπη

Κρήτη
«Αντιθέσεις»: H σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τα Ομηρικά έπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 στην ΚΡΗΤΗ TV και στην εκπομπή «Αντιθέσεις», Τα Ομηρικά έπη και οι υπαινιγμοί του Ομήρου σε σχέση με το σήμερα των γεωπολιτικών, τεχνολογικών, ενεργειακών και οικονομικών ανακατατάξεων σε παγκόσμια διάσταση

Απόψε στην εκπομπή «Αντιθέσεις» στις 21:45 στην τελευταία εκπομπή της τηλεοπτικής περιόδου, σας προσκαλούν σε μια  «κατάδυση» στην αρχαία ιστορία σε μια προσπάθεια αναζήτησης υπαινιγμών που πιθανόν να συνεισφέρουν στην καλύτερη αντίληψη της πραγματικότητας του σήμερα.

Τα Ομηρικά έπη και οι υπαινιγμοί του Ομήρου σε σχέση με  το σήμερα των γεωπολιτικών, τεχνολογικών, ενεργειακών και οικονομικών ανακατατάξεων σε παγκόσμια διάσταση.

  • Ποιος ήταν ο Όμηρος , οι εκπαιδευτικές αναφορές  σε αυτόν και πως ο Ηρόδοτος και άλλοι «σχολιαστές»  της εποχής τον σχετίζουν με γραμμή αίματος με τον ήρωα του Οδυσσέα.
  • Τι προκύπτει από τις αναφορές του Ομήρου για ήρωες και ανδραγαθήματα των Ελλήνων στον περίφημο Τρωικό Πόλεμο.
  • Γιατί αποσιωπά τον Παλαμήδη, ποιος ήταν , ποιες αναφορές τον φέρνουν στην επιφάνεια, και πως η αναφορά του σε παρατήρηση έκλειψης στην Τροία, μπορεί να αποκαλύπτει ένα νέο στοιχείο χρονολόγησης .
  • Γιατί ο Παλαμήδης γιός του Ναυπλίου,  γίνεται το κεντρικό πρόσωπο στην αντιμετώπιση λιμού και λοιμού και πως αντιμετώπισε μία φονική ίωση της εποχής  στο στρατόπεδο των Αχαιών εν αντιθέσει με όσα διαδραματίζονταν εντός τειχών της Τροίας , ο ρόλος του στο Αρχαίο Ελληνικό Αλφάβητο; 
  • Οι  εφευρέσεις της εποχής και οι αναφορές σε ανάλογα της περιόδου «τεχνολογικά επιτεύγματα» , ο μύθος και τα σενάρια στα όρια της επιστημονικής φαντασίας μέσα από αναφορές αρχαίων κειμένων για τα πλοία των Φαιάκων
  • Μήπως τα Ομηρικά Έπη αποδεικνύουν ότι η Ιστορία εκτός από την επίσημη εκδοχή που συνήθως  γράφουν οι νικητές , έχει κι άλλες αναγνώσεις για τους πρωταγωνιστές της;

Και μια άλλη ματιά στη μοναδικότητα και την αινιγματική φύση  του  «Δίσκου της Φαιστού» , με αφορμή   τις νέες αμφισβητήσεις περί της αυθεντικότητας  του , σε γερμανική παραγωγή  διεθνούς συνδρομητικής πλατφόρμας με το εγχείρημα αποδόμησης της εμβληματικής ανακάλυψης  ως δήθεν  «κατασκευή» του βοηθού και σύγχρονου του Έβανς, Γκιγιερόν.

Στο στούντιο των Αντιθέσεων αυτή την Παρασκευή, ο Ερευνητής Αιγιακών Γραφών Δρ. Μηνάς Τσικριτσής  σε ένα μαγευτικό ταξίδι στα βάθη της Αρχαίας Ιστορίας με προβολή στο σήμερα και κλειδί την Γραμμική Β΄ως Γραφή και πρόγονο του Αρχαίου Ελληνικού Αλφαβητάριου.

Αυτή την Παρασκευή στις 21:45 μην χάσετε τις «Αντιθέσεις», με τον Γιώργο Σαχίνη, στην τελευταία εκπομπή της τηλεοπτικής περιόδου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News