Χανιά: Ενημερωτικές εκδηλώσεις για το απειλούμενο φυτό Androcymbium rechingeri σε Κίσσαμο και Παλαιόχωρα

Κρήτη
Χανιά: Ενημερωτικές εκδηλώσεις για το απειλούμενο φυτό Androcymbium rechingeri σε Κίσσαμο και Παλαιόχωρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Androcymbium rechingeri είναι είδος προτεραιότητας για προστασία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία των Οικοτόπων και στη χώρα μας φύεται μόνο στη Δυτική Κρήτη

Δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις για το απειλούμενο φυτό Androcymbium rechingeri, θα πραγματοποιηθούν στην Κίσσαμο την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 και στην Παλαιόχωρα την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022. 

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 και ώρα 7:00-8:30 μμ, θα διεξαχθεί ενημερωτική εκδήλωση για το απειλούμενο φυτό Androcymbium rechingeri στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κισσάμου.

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, η ενημερωτική εκδήλωση θα διεξαχθεί την ίδια ώρα, 7:00-8:30 μμ, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Παλαιόχωρας.

Το Androcymbium rechingeri είναι είδος προτεραιότητας για προστασία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία των Οικοτόπων και στη χώρα μας φύεται μόνο στη Δυτική Κρήτη (Ήμερη Γραμβούσα, Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι).

Το σπάνιο αυτό φυτό χαρακτηρίζεται ως Κινδυνεύον σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) και προστατεύεται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι εκδηλώσεις διεξάγονται στο πλαίσιο του έργου «Διαχειριστικές δράσεις με σκοπό την επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (FV) του φυτικού είδους, προτεραιότητας της Οδηγίας των Οικοτόπων, Androcymbium rechingeri Greuter (1842) στην Ελλάδα» που χρηματοδοτείται από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ. Το έργο υλοποιείται από τη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Στα πλαίσια του έργου, πραγματοποιήθηκαν δράσεις για τη διατήρηση του φυτού στα Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι, όπως περιφράξεις, οριοθετήσεις μονοπατιών, αποθήκευση σπόρων στην Τράπεζα Σπόρων του ΜΑΙΧ, ενίσχυση των φυσικών πληθυσμών του φυτού, εκπαιδευτικές-ενημερωτικές δράσεις.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου το οποίο σύντομα ολοκληρώνεται. Επίσης θα γίνουν ομιλίες για καλές πρακτικές τουρισμού και προστασίας της βιοποικιλότητας. Τέλος, θα διανεμηθεί πληροφοριακό υλικό (φυλλάδια και μπλουζάκια) και θα παρατεθεί καφές και παραδοσιακό κέρασμα.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το απειλούμενο φυτό Androcymbium rechingeri το οποίο φύεται στις Δυτικές παραλίες του Νομού Χανίων και ανθίζει από Δεκέμβριο έως Ιανουάριο.

• Δήμος Κισσάμου & Δήμος Καντάνου-Σελίνου

• Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών - Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ)

• Διεύθυνση Δασών Χανίων

• Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Χρηματοδότηση: ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα: Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2020, Άξονας Προτεραιότητας 1 - Δράσεις Διατήρησης της Βιοποικιλότητας. Συνολικός προϋπολογισμός του έργου: € 80.000. Ανάδοχος: Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ)

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

07:00 μμ - 07:10 μμ: Χαιρετισμοί

07:10 μμ – 07:35 μμ: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου: Διαχειριστικές δράσεις με σκοπό την επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (FV) του φυτικού είδους, προτεραιότητας της Οδηγίας των Οικοτόπων, Androcymbium rechingeri Greuter (1842) στην Ελλάδα (Χριστίνη Φουρναράκη, Δρ. Βιολόγος - Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών ΜΑΙΧ)

07:35 μμ – 07:55 μμ: Καλές πρακτικές βιώσιμου τουρισμού σε προστατευόμενες περιοχές. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (εκπρόσωπος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)

07:55 μμ – 08:15 μμ: Ιθαγενή φυτά ως καλλωπιστικά στις παραλίες αντί ξενικών (Αδαμαντία Κοκκινάκη, Βιολόγος MSc - Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών ΜΑΙΧ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News