Κρήτη: Στο «σφυρί» παραθαλάσσια ξενοδοχεία - Θα «μπουν μέσα» 3στερα και 4στερα, εκτιμούν οι φορείς

Κρήτη
Κρήτη: Στο «σφυρί» παραθαλάσσια ξενοδοχεία - Θα «μπουν μέσα» 3στερα και 4στερα, εκτιμούν οι φορείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης δείχνουν Αμερικανοί και Ισραηλινοί επιχειρηματίες - Σημαντική απώλεια κέρδους λόγω πληθωρισμού, αναφέρουν οι ξενοδόχοι

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στα ξενοδοχεία της Κρήτης, με πολλά εξ αυτών να βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και να μπαίνουν κυριολεκτικά «μέσα», με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να αναγκάζονται να βάζουν πωλητήριο και να ενδίδουν στο δέλεαρ εκατομμυρίων ευρώ που προσφέρουν Αμερικανοί και Ισραηλινοί επενδυτές δείχνοντας προτίμηση στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Ο πληθωρισμός, το αυξημένο κόστος της πρώτης ύλης και ο ανταγωνισμός με τα Airbnb έχουν δημιουργήσει ένα δυσοίωνο τοπίο, με τα λειτουργικά έξοδα να «ανθίζουν» και τους τους ξενοδόχοι, μαραζώνοντας οικονομικά, να εκφράζουν ανοιχτά την απαισιοδοξία και τη δυσαρέσκειά τους.

Τα ξενοδοχεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από χώρες που δε βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι τελευταίες αποβλέπουν σε επενδυτικά οφέλη και στοχεύουν κυρίως σε ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.

Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, ο οποίος αναφέρει ότι «υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτικό από αμερικάνικες και ισραηλίτικες εταιρείες οι οποίες επιθυμούν να αγοράσουν ξενοδοχεία στην Κρήτη. Οι εταιρείες αυτές επιθυμούν να επενδύσουν αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τουριστικής βιομηχανίας μας. Επίσης, στην Ελλάδα το real estate είναι ιδιαιτέρως φθηνό, με μεγάλες εταιρείες να μπαίνουν να δυνατά στην αγορά των ξενοδοχείων. Το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια... το βλέπουμε και φέτος».

Τον ισχυρισμό αυτόν έσπευσε να επιβεβαιώσει και η πρόεδρος των μεσιτών ανατολικής Κρήτης, Άρτεμις Μαυράκη, η οποία υποστήριξε πως «ισχύει ο ισχυρισμός πως Αμερικανοί και Ισραηλίτες θέλουν να επενδύσουν σε ξενοδοχειακές μονάδες. Αλλά οι Αμερικανοί και Ισραηλίτες αποβλέπουν σε ξενοδοχεία που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και το κάθε ξενοδοχείο να μην είναι μικρό. Επιζητούν να αγοράσουν ξενοδοχεία που το καθένα έχει πάνω από 100 κρεβάτια. Δεν τους ενδιαφέρει να επενδύσουν στις Γούβες, τη Χερσόνησο, τα Χανιά ή τη νότια Κρήτη. Επιθυμούν να πάρουν ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη και έπειτα να δουν το όφελος που θα προκύψει».

«Γενικά, γνωρίζω πως υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορες χώρες να επενδύσουν στον τουρισμό, το οποίο προκύπτει ως άμεσο αποτέλεσμα μιας θετικής πορείας της τουριστικής χρονιάς. Όταν ο τουρισμός πάει αρκετά καλά, υπάρχει ενδιαφέρον για επένδυση. Υπάρχει κλίμα ευφορίας. Δεν ξέρω τι θα ισχύσει την επόμενη χρονιά. Ίσως θα είναι δύσκολη εξαιτίας της αύξησης των τιμών, κάτι που σημαίνει πως θα συρρικνωθεί το εισόδημα των Ευρωπαίων και θα επισκεφτούν τη χώρα μας λιγότεροι τουρίστες. Τώρα υπάρχει όρεξη για τουρισμό εξαιτίας των δύο ετών κορωνοϊού που υπήρξαν. Υπάρχει διάθεση. Του χρόνου όλο αυτό είναι αβέβαιο», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και δικηγόρος Κώστας Αράπογλου.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως μέχρι και τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν πωλητήρια σε ξενοδοχεία τα οποία βρίσκονται σε άκρως τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Χερσόνησος, ο Βάμος και τα Φαλάσαρνα. Η τιμή πώλησης των συγκεκριμένων ξενοδοχείων εκκινεί από τα 960.000 ευρώ και μπορεί να αγγίξει και τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Εννοείται ότι η τιμή του ξενοδοχείου σχετίζεται με την παλαιότητά του, τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων κ.τ.λ.

«Φέτος θα “μπουν μέσα” τα 3στερα και τα 4στερα», αναφέρουν οι ξενοδόχοι

Η φετινή χρονιά ήταν διαφορετική. Η Ελλάδα σχεδόν επανήλθε, ενώ οι αφίξεις του Ιουνίου στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» ήταν σχεδόν ίδιες στον αριθμό - με μια μικρή απόκλιση - με τις αφίξεις του 2019. Άγγλοι, Γερμανοί, Γάλλοι και Ολλανδοί επανήλθαν δυναμικά και η Κρήτη ως “ναυαρχίδα” της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας πρωταγωνιστεί.

Την ίδια χρονική στιγμή, όπως κατά καιρούς υποστηρίζουν ξενοδόχοι, οι πολλές τουριστικές αφίξεις δεν αποτυπώνουν το πραγματικό εισόδημα που έχει εισρεύσει στα ξενοδοχεία. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι. Ένας χαρακτηριστικός λόγος είναι τα παράνομα Airbnb που έχουν καταλάβει σημαντικό μέρος των αφίξεων και την ίδια στιγμή στον τομέα αυτό έχει προσληφθεί ένα σημαντικό μέρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Όπως υποστηρίζουν ξενοδόχοι, τα παράνομα αυτά καταλύματα έχουν δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, που αμαυρώνει το βασικό πεδίο της εθνικής μας οικονομίας.

Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα φαίνεται να είναι ο πληθωρισμός... Πληθωρισμός που σημαίνει αύξηση των τιμών στα προϊόντα. Η ενεργειακή κρίση επέφερε τον λεγόμενο πληθωρισμό με άμεση συνέπεια να πλήξει - και - τις ξενοδοχειακές μονάδες. Μια ξενοδοχειακή μονάδα απαιτεί τεράστια ποσά στο ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει και, εάν αναλογιστεί κανείς πως τα φετινά συμβόλαια με τις τουριστικές αφίξεις είχαν κλειστεί από πέρυσι τον Μάιο, είναι ευνόητο πως πολλοί ξενοδόχοι θα έχουν μια χρονιά με πολλές ζημίες. Οι ζημίες θα είναι τόσες πολλές που, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, φέτος πολλά ξενοδοχεία 3 αστέρων και μερικά ακόμη και 4 αστέρων αναμένεται να σημειώσουν σημαντικό έλλειμμα στον ισολογισμό τους. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα έξοδα θα είναι περισσότερα από τα έσοδα, αφού το «αγκάθι» είναι οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα και η γενικότερη ακρίβεια.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη «ΝΚ», ο κ. Τσακαλάκης υποστήριξε πως «φέτος θα “μπουν μέσα” τα ξενοδοχεία των 3 αστεριών και μερικά 4 αστεριών. Αυτά τα ξενοδοχεία υπολογίζουν από τα γενικότερα έσοδα που βάζουν στα ταμεία τους πως το κέρδος θα αγγίξει το 20-25%. Όμως το 20-25% κέρδος αναμένεται να ξεχαστεί, καθώς οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στις πρώτες ύλες είναι τόσο μεγάλες που θα δημιουργήσουν αρνητικό ισοζύγιο. Και μιλάω πάντα για καλές πληρότητες. Φέτος, θα δούμε μια αντιφατική εικόνα, καθώς ξενοδοχεία με αρκετά καλές κρατήσεις και πληρότητες θα σημειώσουν έλλειμμα εξαιτίας των πληθωριστικών τάσεων που επικρατούν».

Για τα έσοδα των ξενοδοχείων μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου, κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ πως τα ξενοδοχεία θα σημειώσουν σημαντική απώλεια κέρδους. Η απώλεια θα αγγίξει το 10-12% του συνολικού κέρδους, κατά μέσο όρο, στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου. Το κάθε ξενοδοχείο θα κάνει ένα συνολικό λογαριασμό στο τέλος και κατόπιν θα βγάλει ένα συνολικό αποτέλεσμα. Οι υποχρεώσεις θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην καθεμία ξενοδοχειακή μονάδα. Η ενεργειακή κρίση θα κοστίσει. Αλλά βλέπουμε πως είναι αυξημένο και το κόστος φαγητού, δηλαδή το food cost, που σε σχέση με πέρυσι έχει αγγίξει 38% αύξηση. Επίσης, σε σχέση με πέρυσι υπάρχουν αυξήσεις στις μισθοδοσίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων της τάξης του 10-20%, αναλόγως της θέσης και των χρόνων που κατέχει ο καθένας. Επομένως, η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, η αύξηση των μισθών και η ενεργειακή κρίση είναι τα τρία βασικά προβλήματα για τα ξενοδοχεία της Κρήτης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News