Κρήτη: Εργάτες γης από το Μπαγκλαντές - Νομιμοποιούνται 15.000 εντός Ελλάδας (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Εργάτες γης από το Μπαγκλαντές - Νομιμοποιούνται 15.000 εντός Ελλάδας (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική εξέλιξη για το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών στην Κρήτη - Ο εργάτης θα απασχολείται στα χωράφια έως εννέα μήνες και τους υπόλοιπους θα πρέπει να επιστρέφει στη χώρα του

Από την Κρήτη και για όλη την Ελλάδα ξεκίνησε η προσπάθεια που τώρα παίρνει «σάρκα και οστά», με την ψήφιση στη Βουλή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και του Μπαγκλαντές για τη νομιμοποίηση χιλιάδων εργατών γης που βρίσκονται ήδη και εργάζονται στη χώρα μας, αλλά και με τη μεταφορά χιλιάδων άλλων εργατών γης μέσα από σωστές και ανθρώπινες διαδικασίες. 

Απομένει η δημοσίευση σε ΦΕΚ για να τεθεί σε ισχύ η σχετική νομοθετική απόφαση, που προβλέπει συμφωνία που είχε συνταχθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου στην Ντάκα, αναφορικά με 15.000 άτομα εντός Ελλάδας από το Μπαγκλαντές, που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, να θα μπορούν να αποκτήσουν έγγραφα παραμονής στη Ελλάδα.

Με αυτόν τον τρόπο θα διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για πέντε χρόνια, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο κάθε εργάτης θα μπορεί να απασχολείται στα χωράφια για έως εννέα μήνες ετησίως και τους υπόλοιπους τρεις θα πρέπει να επιστρέφει στη χώρα του. Το μνημόνιο προβλέπει, επίσης, τη δυνατότητα μετακίνησης στην Ελλάδα έως 4.000 πολιτών από το Μπαγκλαντές σε ετήσια βάση για την απασχόλησή τους στον πρωτογενή τομέα με το ίδιο καθεστώς, δηλαδή με προσωρινές άδειες παραμονής διάρκειας πέντε ετών.

Από τη στιγμή που η συμφωνία τεθεί σε ισχύ, οι πολίτες του Μπαγκλαντές θα μπορούν να κάνουν αίτηση για απόκτηση άδειας παραμονής έως 180 μέρες μετά την ενεργοποίηση του νόμου.

Ως σημαντική εξέλιξη, που δικαιώνει τις προσπάθειες των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης, χαρακτήρισε τον νόμο στη «ΝΚ», χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου Χανίων Γιώργος Χαλκιάς. «Είναι κάτι που ξεκίνησε από την Κρήτη και είναι πολύ καλό ως προς την επίλυση των εργατικών χεριών σε όλη την Ελλάδα», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Όπως γίνεται αντιληπτό, μια τέτοια συμφωνία δεν είναι αρκετή από μόνη της για να επιτύχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Θα χρειαστεί να υπάρξουν παρεμβάσεις στις απαραίτητες υποδομές και προβλέψεις για την ομαλή διαμονή των Μπαγκλαντεσιανών, κάτι που έχει επισημανθεί από την πλευρά των εκπροσώπων του ασιατικού κράτους και βρήκε σύμφωνες τις ελληνικές Αρχές.

«Ελεγχόμενη μετανάστευση»

Ελεγχόμενη μετανάστευση για εργάτες γης και τουρισμό ζήτησε, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Επιτρέψτε μου μια μικρή παρέμβαση ως βουλευτής περιφέρειας και εγώ, που γίνεται αποδέκτης του τεράστιου προβλήματος της έλλειψης εργατών γης. Δεν έχουμε έλλειψη μόνο στον τουρισμό, όπως ξέρουν οι βουλευτές που προέρχονται από τις τουριστικές περιοχές, αλλά και στον πρωτογενή τομέα είναι ιδιαίτερα έντονο το πρόβλημα». Με αυτά τα λόγια ο κ. Χαρακόπουλος παρενέβη στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής - στην οποία προεδρεύει - κατά την κύρωση “Μνημονίου κατανόησης” με το Μπαγκλαντές για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έχει κατ’ επανάληψη θέσει το ζήτημα στις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, επισήμανε ότι «η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην παρούσα συγκυρία, που έχουμε και την απειλή επισιτιστικής κρίσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Άρα, δεν πρέπει να υπάρχει πλημμελής καλλιέργεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Θα πρέπει να καλλιεργηθεί κάθε σπιθαμή γης και να συλλεγεί κάθε καρπός από τα δέντρα. Επομένως, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να είναι νόμιμη η παρουσία εργατών γης στη χώρα, να μην υπάρχουν τα φαινόμενα, που εύστοχα επισήμανε ο συνάδελφος κ. Λαμπρούλης και που ζήσαμε στο παρελθόν και διέσυραν τη χώρα διεθνώς. Μιλώ για τα φαινόμενα Μανωλάδας - τις συνθήκες συγκομιδής της φράουλας».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας πως «θα συμφωνήσω με αυτό που είπε νωρίτερα ο κ. Καμίνης, ότι δυστυχώς στα τρία χρόνια αυτά της πανδημίας καλλιεργήθηκε μια κουλτούρα επιδοματικής πολιτικής και βλέπετε να υπάρχει σε ένα βαθμό και αδιαφορία για την ενασχόληση με εποχικές αγροτικές εργασίες ή την εποχική απασχόληση στον τουρισμό». Απαντώντας στον κ. Χήτα σε σχετική ερώτηση που αφορά τις αμοιβές, είπε: «Δεν ξέρω ποια είναι τα δεδομένα στη δική σας περιφέρεια, αλλά στη Λάρισα τουλάχιστον το οκτάωρο στον αγροτικό τομέα, στους εργάτες γης, από τις 6 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, πληρώνεται με 40 ευρώ, και η μερική απασχόληση - το τρίωρο από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 - με 20 ευρώ. Αυτή είναι τουλάχιστον η ενημέρωση και η εικόνα που έχουμε στη Λάρισα, που είναι πραγματικά ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός».

Με κανόνες - «Καταπολέμηση παράνομης μετανάστευσης»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης τόνισε ότι «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «για κάλυψη των δικών μας αναγκών χρειαζόμαστε με κανόνες να προσελκύσουμε ανθρώπινο κεφάλαιο (...) αυτούς που εμείς θέλουμε, με τους δικούς μας κανόνες, οι οποίοι θα έρθουν με αξιοπρέπεια, θα δουλέψουν νόμιμα και από ’κει και πέρα θα καλύψουν τις ανάγκες και τις δικές τους και της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι εμφανές ότι η αγροτική παραγωγή, κυρίως, αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό (...), ανάγκη που έρχεται να καλύψει και αυτό το νομοσχέδιο».

Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι «οι διμερείς συμφωνίες είναι ένα εργαλείο πάνω σε ένα υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Οι πενταετείς άδειες εποχικής απασχόλησης δίνουν τη δυνατότητα σε εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν σύμβαση εργασίας με έναν εργοδότη, και όποιος έρχεται στη χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει εργασία με συγκεκριμένο εργοδότη. Έρχεται για μέχρι εννέα μήνες κάθε χρόνο, για μια περίοδο πέντε ετών, και αυτό μειώνει καταλυτικά τη γραφειοκρατική πίεση και στα προξενεία, αλλά και στους ίδιους εργαζόμενους και στους εργοδότες, που δε χρειάζεται να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία θεώρησης. Επειδή είμαστε χώρα-μέλος του Σένγκεν, αυτό έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το κάνουν μία φορά για τα πέντε χρόνια. Το σημαντικό είναι ότι αυτοί οι εργαζόμενοι διατηρούν ζωντανή τη σχέση τους με τη χώρα προέλευσης, επιστρέφοντας τρεις μήνες τον χρόνο και διατηρώντας την οικογενειακή συνοχή τους, τη σχέση τους με την τοπική κοινωνία».

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου “Κύρωση μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές για τη μετανάστευση και την κινητικότητα”.

Ο κ. Ψυχογιός επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την κύρωση, αλλά όχι χωρίς απαιτούμενα. Επισήμανε πως διατάξεις αφορούν χιλιάδες υπηκόους Μπαγκλαντές που διαμένουν ήδη στη χώρα και διαβιούν ως αόρατοι, αλλά και τις ανάγκες για εργάτες γης στην παραγωγή και σε άλλους τομείς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News