Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών και των παιδιών (βίντεο)

Κρήτη
Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών και των παιδιών (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξίσου ανησυχητικοί, όμως, είναι και οι αριθμοί για την Κρήτη, καθώς σε πολλά από τα περιστατικά βίας που καταγράφονται, βάσει των στοιχείων της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, τα θύματα είναι παιδιά και μάλιστα οι περιπτώσεις αυτές παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια
  • Σοκάρουν τα στοιχεία του ΠΟΥ για την ενδοοικογενειακή βία
  • Μία στις τέσσερις γυναίκες θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς
  • Ζωή Ράπτη: Τα θύματα δεν πρέπει να αισθάνονται ντροπή
  • Αύξηση της βίας με θύματα παιδιά στην Κρήτη
  • Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των δημοσίων δομών στη χώρα
  • Σοκάρουν τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας που τα τελευταία χρόνια λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, αποτελώντας μάστιγα της σύγχρονης εποχής. Εξίσου ανησυχητικοί όμως είναι και οι αριθμοί για την Κρήτη, καθώς σε πολλά από τα περιστατικά βίας που καταγράφονται, βάσει των στοιχείων της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, τα θύματα είναι παιδιά και μάλιστα οι περιπτώσεις αυτές παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. 

    «Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δεν θα πρέπει να αισθάνονται ντροπή, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να σπάνε την σιωπή τους και η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να τα στηρίξει», τόνισε χθες, Πέμπτη 21 Ιουλίου από τα Χανιά, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφει αύξηση 60% στα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στην Ελλάδα, σε έρευνα της Γραμματείας Ισότητας, παρατηρείται μια αύξηση κατά 15% των δηλωμένων περιστατικών. «Πέρσι είχαμε 17 γυναικοκτονίες την ακραία μορφή ενδοοικογενειακής βίας. Όσοι δηλώνουν τέτοια περιστατικά, ζουν κατά 70% κάτω από την ίδια στέγη», σημειώνει η κ. Ράπτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι θύτες είναι άντρες με γενικότερη βίαιη συμπεριφορά, ενώ ειδικά στην Κρήτη η κατανάλωση αλκοόλ από τέτοια άτομα συχνά οδηγεί σε ανθρώπινα δράματα.

    «Το θέμα αφορά μία στις τέσσερις γυναίκες, θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς, τα περισσότερα σε νεαρές ηλικίες 15-19», αναφέρει η διευθύντρια της Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής κλινικής ΠΑΓΝΗ, Μαρία Μπάστα. Στην ίδια σελίδα, η υπαστυνόμος Α’ Α.Τ. Χανίων, Ελένη Βιγλάκη, σημειώνει πως «το παρήγορο είναι ότι ανοίγουν τα στοματα, μας εμπιστεύονται και μιλάμε και με γυναίκες και με παιδιά».

    «Σπάστε τη σιωπή»

    Η ίδια η υφυπουργός Υγείας κάλεσε τους πολίτες που είναι γνώστες τέτοιων περιστατικών να σπάσουν και εκείνοι την σιωπή τους, καλώντας στην γραμμή 15900. Η κ. Ράπτη αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης των κέντρων ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, τονίζοντας πως αφενός δημιουργήθηκε η γραμμή υποστήριξης 10306, αλλά και τα κέντρα συμβουλευτικής για τις κακοποιημένες γυναίκες, καθώς και ξενώνες φιλοξενίας. Συμπλήρωσε επίσης ότι προσεχώς θα προστεθούν 106 δομές και προγράμματα ύψους 56 εκ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Στα δύο χρόνια της πανδημίας, στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, στον αριθμό 10306, έχουν γίνει 430.000 κλήσεις, με την πλειονότητα όσων τηλεφωνούν να ζητά βοήθεια για θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό, καθώς υπάρχει φόβος στον πληθυσμό. Σύμφωνα με την κ. Ράπτη ακολουθούν τα ζητήματα που αφορούν την μοναξιά και τα προβλήματα που αφορούν τις ενδοοικογενειακές σχέσεις και περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. 

    Υπενθυμίζεται πως στην τηλεφωνική γραμμή 15900, μπορεί μια γυναίκα ή ένας άνδρας που υφίσταται βία, να ζητήσει ψυχολογική στήριξη ή μέσω του 15900 να αναζητήσει κάποιο από τα 43 κέντρα που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει επαφή για να προσφερθεί στήριξη από αυτά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News