Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Δημήτρη Αποστολάκη

Κρήτη
Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Δημήτρη Αποστολάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θλίψη στον πολιτικό και στρατιωτικό κόσμο από τον θάνατό του Ηρακλειώτη Δημήτρη Αποστολάκη

Μεγάλη θλίψη στον πολιτικό και όχι μόνο κόσμο προκάλεσε η είδηση θανάτου του Ηρακλειώτη πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Αποστολάκη, ο οποίος «έφυγε» απο τη ζωή σε ηλικία 88 ετών έφυγε σήμερα Παρασκυεή 22 Ιουλίου 2022, από πολυοργανική ανεπάρκεια,

Ο εκλιπών, νοσηλευόταν τις τελευταίες τρεις ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. 

Ο Δημήτριος Αποστολάκης (1934), πατέρας δύο παιδιών, πτέραρχος εν αποστρατεία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και πολιτικός, διετέλεσε αρχηγός ΓΕΑ, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στις 25 Σεπτεμβρίου 1996. Υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και επί των ημερών του πραγματοποιήθηκε η περίφημη «αγορά του αιώνα» (40 F-16 από τους Αμερικανούς και 40 Mirage-2000 από τους Γάλλους). Διετέλεσε επίσης ∆ιοικητής της 116 Πτέρυγας Μάχης, ∆ιευθυντής της ∆ιεύθυνσης A1 του ΓΕΑ, ∆ιευθυντής του Α’ Κλάδου του ΓΕΑ, Επιτελάρχης του 28ου Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορικής ∆υνάμεως, ∆ιοικητής της 30ης ∆ιοίκησης , Αεροπορικού Υλικού, Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορικής ∆υνάμεως.

Σημειώνεται ότι το 1973 αποτάχθηκε από την Αεροπορία λόγω συμμετοχής του στο Κίνημα του Ναυτικού κατά της δικτατορίας και επανήλθε το 1974 με την αποκατάσταση της ∆ημοκρατίας.

Λίγα λόγια για τον Ηρακλειώτη πρώην υφυπουργό

Γεννήθηκε το 1934 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από την τότε Σχολή Αεροπορίας (σημερινή Σχολή Ικάρων) με το βαθμό του ανθυποσμηναγού το 1957. Επίσης, είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας, της Σχολής Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Στρατού, της Kινητής Eκπαιδευτικής Mονάδας F-84F, του Eκπαιδευτικού Kέντρου Eπιχειρήσεων Aέρος - Eδάφους, του Σχολείου Χρησιμοποίησης Πυροβόλων Όπλων του ΝΑΤΟ στη Δυτική Γερμανία, του Army School of Physical Training στο Ηνωμένο Βασίλειο, του Σχολείου Cockpit –Trainer F/RF-84F, του Σχολείου Εκπαιδευτών Πτήσεων «Β», του Σχολείου Εκπαιδευτών Τ-33Α & Τ-37, του Βασιλικού Ινστιτούτου Αμυντικών Σπουδών του Λονδίνου και του μεταπτυχιακού τμήματος της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα Πολιτικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Maryland στις ΗΠΑ.

Διετέλεσε διοικητής της 116 Πτέρυγας Μάχης, διευθυντής της Διεύθυνσης A1 του ΓΕΑ, διευθυντής του Α΄ Κλάδου του ΓΕΑ, επιτελάρχης του 28ου Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορικής Δυνάμεως, διοικητής της 30ης Διοίκησης Αεροπορικού Υλικού και αρχηγός της Τακτικής Αεροπορικής Δυνάμεως. Το 1973 συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού και αποτάχθηκε από τη δικτατορία.

Ήταν αρχηγός ΓΕΑ από 18 Δεκεμβρίου 1984 έως 22 Δεκεμβρίου 1986.

Μετά την αποστρατεία του ασχολήθηκε με την πολιτική και διετέλεσε βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ τα διαστήματα 1990-1993 και 1996-2004, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 1996 μέχρι τον Οκτώβριο του 2001 χρημάτισε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Από το 1993 ως το 1996 ήταν πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.

Συγκίνηση προκαλεί η ανάρτηση της Μαρίας Αποστολάκης, όπου αναφερόμενη στον θάνατο του πατέρα της Δημήτρη, τονίζει μεταξύ άλλων: "Ο αετός μας θα πετάξει ψηλά…"

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Δημήτρη Αποστολάκη

Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη για τον θάνατο του πρώην Υπουργού Δημήτρη Αποστολάκη:

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωση του εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του πρώην Βουλευτή, Υπουργού Δημήτρη Αποστολάκη και συλλυπείται θερμά την οικογένειά του. Συγκεκριμένα στην δήλωση του ο κ. Αρναουτάκης, αναφέρει:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Δημήτρη Αποστολάκη, π. Βουλευτή Ηρακλείου και π. Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο Δημήτρης Αποστολάκης ξεχώριζε για το ήθος του και η πολιτική του διαδρομή ήταν πάντα εμπνευσμένη από την επιθυμία να προσφέρει για το κοινό καλό. Ως Βουλευτής Ηρακλείου, ως Υπουργός αλλά και σε όλα τα χρόνια της θητείας του στο Στράτευμα, υπηρέτησε με συνέπεια τον τόπο, την Κρήτη και την Πατρίδα μας. Ως Περιφέρεια Κρήτης εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Συλλυπητήρια δήλωση του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννη Κουράκη για την Απώλεια του Δημήτρη Αποστολάκη

Για την απώλεια του Δημήτρη Αποστολάκη, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι πάρα πολλά και σημαντικά, όσα μας θυμίζουν τη δράση του Δημήτρη Αποστολάκη, που έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους του, αλλά και όσους πολίτες παρακολουθούσαν τη σπουδαία διαδρομή του.

Κατ’ αρχήν, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την προσφορά του στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, κορυφαίο στέλεχος των οποίων υπήρξε.

Σε όλες τις υπεύθυνες θέσεις που υπηρέτησε, διακρίθηκε για τον πατριωτισμό, την γενναιότητα, την υπευθυνότητα και την άρτια κατάρτισή του.

Ο Δημήτρης Αποστολάκης, ως Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, τίμησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, του οποίου υπήρξε υποδειγματικό μέλος.

Μαχητικός και ανιδιοτελής, προσέφερε εξαιρετικά σημαντικές υπηρεσίες, συμβάλλοντας στην εξύψωση των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών θεσμών.

Ως άνθρωπος, κατακτούσε την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων, με την ευγένεια, την ευθύτητα, την απλότητα και το πλήθος των αρετών που κοσμούσαν την προσωπικότητά του.

Εκφράζω την θλίψη μου και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον Δημήτρη Αποστολάκη

Η πορεία ζωής του Δημήτρη Αποστολάκη υπήρξε μια διαδρομή αφοσίωσης στον καθήκον προς την πατρίδα. Με δημοκρατικά ιδεώδη σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους (και με τίμημα την απόταξή του από την Δικτατορία για την συμμετοχή του στο Κίνημα του Ναυτικού το 1973), επανήλθε στην Μεταπολίτευση και υπηρέτησε σε όλα τα αξιώματα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ολοκληρώνοντας την καριέρα του ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (1984-1986).

Η συμμετοχή του, κατόπιν, στην πολιτική, ως βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ και ως υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, κατέδειξε και πάλι: την αγάπη στον τόπο του, τις οργανωτικές του ικανότητες, την ανιδιοτέλεια, την μετριοπάθεια, και την ψυχική του ευγένεια σε κάθε ενέργειά του. Και με αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά θα παραμείνει στην μνήμη όλων μας.

Ανδρουλάκης: Συλληπτήριο μήνυμα για την απώλεια του Δημήτρη Αποστολάκη

«Τίμησε την ιδιαίτερη πατρίδα μας ως βουλευτής Ηρακλείου, και τη Δημοκρατική Παράταξη με τους αγώνες του για αξιοκρατία, διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη. Για μια καλύτερη Ελλάδα.»

Τη θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Αποστολάκη εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενός ευπατρίδη της πολιτικής, ενός προοδευτικού δημοκράτη, όπως αναφέρει σε δήλωσή του.

«Ο Δημήτρης Αποστολάκης υπηρέτησε τα εθνικά συμφέροντα με απαράμιλλο πατριωτισμό ως Πτέραρχος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και αργότερα ως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ενώ σημείωσε πως ο εκλιπών ήταν ευγενικός, λακωνικός και πάντα ουσιώδης στις πολιτικές του παρεμβάσεις.

Τίμησε την ιδιαίτερη πατρίδα μας ως βουλευτής Ηρακλείου, και τη Δημοκρατική Παράταξη με τους αγώνες του για αξιοκρατία, διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη. Για μια καλύτερη Ελλάδα.

Η απώλεια του μας γεμίζει θλίψη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένεια και τους οικείους του.

Συλλυπητήρια Κεγκέρογλου για τον Δημήτρη Αποστολάκη

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Β. Κεγκέρογλου για την απώλεια του Δημήτρη Αποστολάκη:

«Έφυγε από κοντά μας, ο Δημήτρης Αποστολάκης, πτέραρχος εν αποστρατεία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πρ. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στενός συνεργάτης και φίλος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Δημήτρης Αποστολάκης ήταν μια εμβληματική, χαρισματική προσωπικότητα που έβαλε την σφραγίδα του στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Άμυνα.

Αγωνίστηκε με συνέπεια για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και αποτάχθηκε για την αντιδικτατορική του δράση. Πίστευε στην κοινωνική δικαιοσύνη και την αξία του ανθρώπου ενώ η πορεία και το όραμα του θα αποτελούν πρότυπο εις το διηνεκές.

Διακρίθηκε για το ήθος, την αξιοπρέπεια και την ευγένεια του και ήταν πάνω απ’ όλα άνθρωπος με ειλικρινή αγάπη και έγνοια για τον τόπο του και την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη.

Θα θυμάμαι πάντα την τελευταία συνομιλία μας στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στην οικογένειά του και στους οικείους του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Συλλυπητήριο μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη για την απώλεια του Δημήτρη Αποστολακη

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Δημήτρη Αποστολάκη.

Ο Δημήτρης Αποστολάκης ένας ξεχωριστός άνθρωπος που μας δίδαξε ήθος, αγωνιστικότητα, ανθρωπιά. Υπήρξε άριστος στρατιωτικός με πολύπλευρη δράση και προσφορά. Ένας έντιμος πολιτικός που η εργατικότητα, η ανιδιοτέλεια, η ακεραιότητα του αποτελεί παράδειγμα για όλους. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Συλληπητήριο μήνυμα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου

Ο Δημήτρης Αποστολάκης υπήρξε ένας έντιμος πολιτικός με ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο μας, αλλά και ένας ακέραιος άνθρωπος.

Ο θάνατός του είναι απώλεια για την Κρήτη και τη Δημοκρατική Παράταξη.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News