Χανιά: Η καρδιά που ένωσε για πάντα δυο άγνωστες οικογένειες

Κρήτη
Χανιά: Η καρδιά που ένωσε για πάντα δυο άγνωστες οικογένειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκλονίζει η ιστορία του Δημήτρη Μαγγίνα ο οποίος έψαξε και βρήκε τον πατέρα του δότη, που άφησε την τελευταία του πνοή στους δρόμους της Κρήτης, χαρίζοντας του την ζωή μέσα από την καρδιά του

Πριν από δώδεκα χρόνια ξεκίνησε μια υπέρτατη σχέση ζωής, με δύο οικογένειες να δένονται με τον πιο ισχυρό δεσμό. Ο νεαρός Νικόλας Κουταλώνης, ένα ακόμη θύμα στην άσφαλτο της Κρήτης, άφηνε την τελευταία του πνοή και ο Δημήτρης Μαγγίνας έπαιρνε το τηλεφώνημα που περίμενε επί 25 μήνες, όσο βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη καρδιάς. Ο δότης που τόσο περίμενε, είχε βρεθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά.

Ο 62χρονος σήμερα Δημήτρης, επιζητούσε να βρει την οικογένεια του χάρισε την ζωή, ωστόσο οι σχετικές πληροφορίες είναι απόρρητες και η προσπάθεια του έπεφτε στο κενό. Όλα ωστόσο, άλλαξα, σύμφωνα με την Καθημερινή, όταν από καθαρή τύχη, παρακολούθησε σε μια εκπομπή στην τηλεόραση με θέμα τη δωρεά οργάνων, έναν μαυροντυμένο Κρητικό.

Αμέσως συνέκρινε τις αναφορές, τις ημερομηνίες και διαπίστωσε πως επρόκειτο για την οικογένεια που αναζητούσε. Στην συνέχεια κατάφερε να εντοπίσει το τηλέφωνο επικοινωνίας. «Έχω την καρδιά του γιου σας», θέλησε να πει ο Δημήτρης, ωστόσο ο πατέρας του θανόντος, Γιώργος Κουταλώνης, κατάλαβε ποιος κρύβονταν στην άλλη γραμμή της τηλεφωνικής γραμμής και του είπε «άσε, κατάλαβα».

Έκτοτε, ανάμεσα στους δύο άνδρες αναπτύχθηκε ένα ξεχωριστό δέσιμο, από αυτά που γεννάει η βαθιά ευγνωμοσύνη.

Η οικογένεια του ενός έγινε οικογένεια του άλλου, το σπίτι του ενός σπίτι του άλλου, σχέση που βαθαίνει με τα χρόνια. «Είναι δώδεκα χρόνια που, χάρη στη γενναιοδωρία της οικογένειάς του, που είπε ναι στη δωρεά οργάνων, χτυπάει ξανά καρδιά στο στήθος μου, μια νέα καρδιά, η δική του καρδιά, χάρη στην οποία τα παιδιά μου έχουν τον πατέρα τους, η σύζυγός μου έχει τον άνδρα της και η πολιτεία έχει ένα ενεργό μέλος ακόμα», λέει ο Δημήτρης Μαγγίνας.

Λιγοστοί οι δότες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 1.300 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη λίστα για μεταμόσχευση, ενώ 25 εξ αυτών, αναμένουν μια «νέα» καρδιά.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ιωάννης Μπολέτης από εννέα με δέκα δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού πριν από λίγα χρόνια, σήμερα δεν ξεπερνούν τους πέντε δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Παρ’ όλα αυτά, οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς έχουν παραμείνει σταθερές (σ.σ. πραγματοποιούνται περίπου 15 ετησίως), γεγονός που σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται καρδιές που δεν χρησιμοποιούνταν παλιότερα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News