Κορωνοϊός: Μειώθηκαν οι νοσηλείες στην Κρήτη - Εννέα ασθενείς δίνουν μάχη στις ΜΕΘ

Κρήτη
Κορωνοϊός: Μειώθηκαν οι νοσηλείες στην Κρήτη - Εννέα ασθενείς δίνουν μάχη στις ΜΕΘ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικότερα, σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 132 ασθενείς, ενώ χθες 139

Μικρή μείωση παρουσιάζουν οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουλίου, συγκριτικά με τα στοιχεία της Πέμπτης 21 Ιουλίου. Αναλυτικότερα, σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 132 ασθενείς, ενώ χθες 139. Από τους 132 ασθενείς, οι 120 βρίσκονται σε κλινική Covid, και 12 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 9 είναι διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά οι νοσηλείες στο νησί:

ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 43 ασθενείς, 35 σε κλινική Covid, 8 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 6 διασωληνωμένοι.

Βενιζέλειο: Συνολικά 28 ασθενείς, 24 σε κλινική Covid και 4 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 3 διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Χανίων: 32 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 8 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 9 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Σητείας: 4 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 7 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Νεάπολης: 1 ασθενείς σε κλινική Covid.

Ουρές ξανά για rapid

Από την πλευρά του, το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδυλάκης τόνισε πως «πρέπει να ληφθούν μέτρα, καθώς δε γνωρίζω εάν θα μπορέσουμε να προλάβουμε μια τρίτη πανδημία και το μέγεθός της».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων και μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Μανόλης Κατσαράκης, μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή “Κρήτη Σήμερα”, όπου έκανε σαφές πως υπάρχει αυξημένη προσέλευση στα φαρμακεία των Χανίων, καθότι είναι διάχυτος ο φόβος για ενδεχόμενη λοίμωξη ή επαναλοίμωξη. «Υπάρχει αυξημένη προσέλευση στα φαρμακεία για την προμήθεια των διαγνωστικών μέσων, δηλαδή των self tests, καθώς είναι πλέον εμφανές πως οι πολίτες είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τη χρήση τους. Οι πολίτες τα γνωρίζουν και πλέον τα χρησιμοποιούν για να διαγνώσουν πιθανόν ένα περιστατικό στο οικείο περιβάλλον τους και, εφόσον διαπιστώσουν κάτι, κάνουν κι αυτοί με τη σειρά τους ένα rapid test το οποίο καταχωρίζεται στο αρχείο των νοσούντων του ΕΟΔΥ», δήλωσε ο κ. Κατσαράκης.

Ωστόσο ο κ. Τσικανδυλάκης ανέφερε με τη σειρά του πως «ο κόσμος δεν κάνει τόσα πολλά τεστ, καθώς δεν υπάρχει η υποχρεωτικότητα σε δημόσιους χώρους, ενώ τα σχολεία είναι κλειστά. Δυστυχώς, ωστόσο, υπάρχουν πολλά θετικά τεστ».  Είναι άξιο αναφοράς πως οι ειδικοί ιατροί συστήνουν την υιοθέτηση ατομικών μέτρων προστασίας, παρότι το κεντρικό κράτος προς το παρόν δε φαίνεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να συγκρατηθεί όσο κατά το δυνατόν περισσότερο η διασπορά.

«Όσοι είναι άνω των 60 ετών, πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου οπωσδήποτε. Όσοι είναι κάτω των 60 ετών και έχουν κάποιο πρόβλημα (π.χ. ανοσολογικό) υγείας, να προβούν επίσης σε εμβολιασμό», είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος.  Ο κ. Τσικανδυλάκης επισήμανε την ανάγκη της χρήσης της μάσκας, καθώς είναι το απαραίτητο μέσο για να επιτευχθεί η λεγόμενη «ατομική ευθύνη».

«Νέα έξαρση της COVID από φθινόπωρο»

Για μερική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού την επόμενη εβδομάδα έκανε λόγο χθες ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αναμένεται νέο κύμα έξαρσης από το φθινόπωρο.

«Λογικά θα μπούμε στην αποκλιμάκωση από την επόμενη εβδομάδα και αυτό θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού», εκτίμησε χθες ο κ. Μαγιορκίνης, σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τον τελευταίο καιρό.

«Κρίσιμο σημείο οι κλειστοί χώροι»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε πως το επόμενο κομβικό σημείο για τη μάχη με την πανδημία θα είναι το φθινόπωρο. «Το επόμενο κομβικό χρονικό σημείο για έξαρση κρουσμάτων είναι τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, οπότε ο κόσμος θα αρχίσει να χρησιμοποιεί κλειστούς χώρους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε επίσης και στην υποπαραλλαγή “Κένταυρος” της μετάλλαξης “Όμικρον”, σημειώνοντας πως «τα στοιχεία για αυξημένη μεταδοτικότητα υπήρχαν μόνο στην Ινδία, όπου η υποπαραλλαγή “Όμικρον 5” δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μεταδοτικότητα».

Στην αναμονή για τα νέα εμβόλια

Αναφερόμενος στα νέα εμβόλια κατά της COVID-19 ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως αυτά θα έρθουν σε δύο χρόνους. «Το εμβόλιο για την “Όμικρον 1” το περιμένουμε πιο σύντομα, ενώ το εμβόλιο για τις “Όμικρον 4” και “Όμικρον 5” θα έρθει πιο αργά, προς το τέλος του έτους».

Παράλληλα, για την 4η δόση του εμβολίου, τόνισε πως «πρέπει να την κάνουν όλοι όσοι είναι άνω των 70 ετών, ενώ όσοι είναι κάτω των 60 ετών θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους».

«Με μάσκα όπου μπορούν»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε και για τη χρήση μάσκας και τα μέσα ατομικής προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνει ο κόσμος.

Όπως είπε, «αν κάποιος είναι 20 ετών και θέλει να πάει σε μπαρ για ποτό, δε θα του πω να μην πάει. Όμως, ας έχει μια μάσκα μαζί του, να τη φορέσει όταν θα πάει στην τουαλέτα, που θα έχει συνωστισμό ή να φοράμε μάσκα όταν μπούμε στο καράβι ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News