Ηράκλειο: Κενές 216 θέσεις στην Πρωτοβάθμια - Μόνιμες προσλήψεις ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Κρήτη
Ηράκλειο: Κενές 216 θέσεις στην Πρωτοβάθμια - Μόνιμες προσλήψεις ζητούν οι εκπαιδευτικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς διαμορφώνονται τα οργανικά κενά στην Πρωτοβάθμια Ηρακλείου - Ο αριθμός των λειτουργικών κενών αναμένεται να εκτιμηθεί από τον Αύγουστο και έπειτα

Διακόσια δεκαέξι είναι τα οργανικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού Ηρακλείου, με τις απόψεις ωστόσο των εκπαιδευτικών και των εκπροσώπων τους να είναι αρκετά διαφορετικές. Υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί εκείνοι που υποστηρίζουν ακράδαντα πως οι προσλήψεις που αναμένονται να λάβουν χώρα θα δώσουν τονωτική «ένεση» στον χώρο της εκπαίδευσης, ενώ άλλοι εκπαιδευτικοί θεωρούν πως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και πιο βαθύ. Όπως λένε, το πρόβλημα δεν αποτυπώνεται στα οργανικά κενά αλλά στα λειτουργικά κενά, ο αριθμός των οποίων θα εκτιμηθεί από τον Αύγουστο και έπειτα. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται, η διαβούλευση και η καλόπιστη ανταλλαγή επιχειρημάτων είναι αναγκαία για την επίλυση του προβλήματος των κενών.

Ειδικότερα, χθες ανακοινώθηκαν τα οργανικά κενά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τον αριθμό να ανέρχεται στα 216. Τα κενά στην πρωτοβάθμια αλλά και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διακρίνονται σε οργανικά και λειτουργικά. Τα οργανικά αφορούν κενές οργανικές θέσεις, ενώ ο αριθμός των λειτουργικών κενών θα προσδιοριστεί στα τέλη Αυγούστου. Τα λειτουργικά κενά αφορούν για παράδειγμα γυναίκες εκπαιδευτικούς που παίρνουν άδεια μητρότητας, και ως εκ τούτου δεν έχουν προσδιοριστεί.

Χθες ανακοινώθηκαν τα οργανικά κενά, τα οποία αφορούν σε: 154 δασκάλους, 3 γυμναστές, 27 εκπαιδευτικούς Μουσικής, 24 καθηγητές Αγγλικών, 1 καθηγητή Γαλλικών, 3 καθηγητές Γερμανικών, 3 καθηγητές Εικαστικών και 1 νηπιαγωγό Ειδικής Αγωγής. Δεν υπάρχουν οργανικά κενά στους νηπιαγωγούς, στους καθηγητές Θεατρολογίας και στους δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Μανόλης Μπελαδάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αριθμό των προσλήψεων στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση. «Θεωρώ πως είναι θετικό μέτρο που η κυβέρνηση έχει διορίσει και συνεχίζει να διορίζει κόσμο. Όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένονται 8.586 διορισμοί τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι θα δώσουν “οξυγόνο” στον χώρο της εκπαίδευσης. Πέρυσι, διορίστηκαν σχεδόν 14.500 εκπαιδευτικοί. Συνεπώς, δύο χρόνια τώρα έχουμε ξεπεράσει τους 20.000 εκπαιδευτικούς. Είναι αισιόδοξη η είδηση πως μπαίνει νέος κόσμος στον χώρο της εκπαίδευσης», υποστήριξε ο κ. Μπελαδάκης.

«Να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις»

Την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες οργανικές θέσεις σε όλες τις εκπαιδευτικές ειδικότητες τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε σαφές πως θα πρέπει να υπάρξει και η απαιτούμενη διαβούλευση με εκπαιδευτικούς φορείς και σωματεία.

«Θα πρέπει να ιδρυθούν νέες οργανικές θέσεις σε όλες τις εκπαιδευτικές ειδικότητες. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και πεποίθηση. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των πραγματικών κενών δεν αποτυπώνεται. Δηλαδή, οι ελλείψεις σε οργανικά κενά στους νηπιαγωγούς είναι μεν μηδέν, αλλά είναι πάρα πολλές οι ελλείψεις σε λειτουργικά κενά. Τα λειτουργικά κενά είναι πολλά και θα πρέπει να υπάρξει μια νέα κατανομή αυτών. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τους καθηγητές Θεατρολογίας και Πληροφορικής. Θα πρέπει να υπάρξουν νέες οργανικές θέσεις ειδικότητας. Και την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή να ιδρυθούν νέα τμήματα ένταξης, ώστε στο επικείμενο σχολικό έτος να μην υπάρχουν πολλά κενά και ελλείψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακράκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να έρθει σε διάλογο τόσο με τους εκπαιδευτικούς όσο και με εκπαιδευτικούς φορείς, με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων. Η μέριμνα θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Και η διαβούλευση θα πρέπει να είναι το “όπλο” προς πάσα κατεύθυνση».

Η λύση - «Διορισμοί μονίμων και όχι αναπληρωτών»

Ο Γιώργος Σαϊτάκης, που είναι δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας και υπήρξε αντιπρόσωπος του συνεδρίου της ΔΟΕ, μίλησε στη «ΝΚ» για το θέμα, σημειώνοντας πως «τα οργανικά αυτά κενά είναι αποτέλεσμα της χρόνιας αδιοριστίας των εκπαιδευτικών. Δεν υπάρχουν διορισμοί στη γενική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα τα κενά να καλύπτονται από αναπληρωτές. Το πρόβλημα είναι εμφανές στην επαρχία. Είναι πάγιο αίτημά μας, λοιπόν, να υπάρξουν διορισμοί στον χώρο της εκπαίδευσης. Πολλοί μόνιμοι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν τα κενά που ενδεχομένως υπάρξουν. Και αυτό που ζητάμε είναι η σύσταση νέων οργανικών θέσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, υπάρχουν πολλά ζητήματα. Οι ελλείψεις στα νηπιαγωγεία θα είναι εμφανείς, αφού πολλοί εκπαιδευτικοί θα βγουν στη σύνταξη και αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν στις 31 Αυγούστου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News