Ηράκλειο: Στα «σκαριά» μια μικρή νέα πόλη στον Καρτερό με σπίτια, σχολεία και χώρους αθλητισμού

Κρήτη
Ηράκλειο: Στα «σκαριά» μια μικρή νέα πόλη στον Καρτερό με σπίτια, σχολεία και χώρους αθλητισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκρίθηκε η μελέτη γεωλογικής καταλληλόλητας και περνά στην τελική ευθεία η πολεοδόμηση της έκτασης των τριών πρώην στρατοπέδων Μπετεινάκη – Θεοδοσάκη – Γιακουμάκη, στο πλαίσιο της οποίας θα διαμορφωθούν έτοιμα Ο.Τ. προς δόμηση

Μια μεγάλη οικιστική-αναπτυξιακή προοπτική (η οποία έρχεται να «κουμπώσει» και με την τεράστια ανάλογη προοπτική που ανοίγει η επικείμενη σε λίγα χρόνια απελευθέρωση της μεγάλης έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης») αρχίζει και ξεπροβάλλει πάνω από την περιοχή του Καρτερού, μέσω της πολεοδόμησης των τριών παλιών, ανενεργών στρατοπέδων, που βρίσκεται πλέον σε πολύ καλό δρόμο, ενώ έκανε και ένα σημαντικό βήμα με την έγκριση της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας.

Τα τρία ανενεργά εδώ και χρόνια στρατόπεδα Μπετεινάκη, Γιακουμάκη και Θεοδοσάκη καλύπτουν αθροιστικά μια έκταση γύρω στα 276 στρέμματα, εκ των οποίων θα πολεοδομηθεί το μεγαλύτερο μέρος, αποδίδοντας μάλιστα μια συνολική επιφάνεια περί τα 100 στρέμματα για δόμηση σε οργανωμένα οικοδομικά τετράγωνα και άλλα τόσα περίπου στρέμματα για κοινόχρηστους χώρους και υποδομές, όπως σχολεία, δρόμους, πάρκα, χώρους αθλητισμού και αναψυχής.

Η διαδικασία πολεοδόμησης την οποία προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου έπειτα από συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (στο πλαίσιο της οποίας ο Δήμος έχει πάρει μάλιστα ως «προκαταβολή» στην κατοχή του 14 στρέμματα στο στρατόπεδο Μπετεινάκη για να φτιάξει σχολεία) περνά σιγά-σιγά στην τελική της ευθεία, καθώς εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, η οποία καθόρισε τους σεισμικούς κινδύνους και το ποια σημεία εντός των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων είναι κατάλληλα προς δόμηση και ποια όχι.

Ειδικά μάλιστα για το κομμάτι των σεισμικών κινδύνων και των ρηγμάτων, η μελέτη διαπιστώνει ότι το πεδίο είναι ελεύθερο, καθώς στην προς πολεοδόμηση περιοχή εντοπίζεται ένα «πιθανά ανενεργό» ρήγμα που διατρέχει τμήμα του στρατοπέδου Γιακουμάκη, ενώ δεν επηρεάζουν τη δόμηση στην προς πολεοδόμηση περιοχή άλλες ρηξιγενείς δομές.

Τι σηματοδοτεί όμως ακριβώς η εξέλιξη με το «πράσινο φως» ως προς τη γεωλογική καταλληλότητα τής προς πολεδόμηση περιοχής; Όπως ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Ηρακλείου Μανόλης Βασιλάκης, «πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι η έγκριση γεωλογικής καταλληλότητας αποτελεί τη μία εκ των δύο βασικών προϋποθέσεων (μαζί με την οριοθέτηση ρεμάτων) για να προχωρήσει η πολεοδόμηση σε οποιαδήποτε περιοχή. Μετά το “πράσινο φως”, λοιπόν, ως προς τη γεωλογική καταλληλότητα που αφορά και στο κομμάτι των σεισμικών ρηγμάτων, μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες πολεοδόμησης που είναι σε καλό δρόμο και εκτιμούμε στον Δήμο ότι δεν απέχουν πολύ από το να ολοκληρωθούν. Το σημαντικό, μάλιστα, που επιταχύνει τις διαδικασίες και τους χρόνους είναι ότι, επειδή στην εμπλεκόμενη έκταση που συνθέτουν τα τρία πρώην στρατόπεδα δεν υπάρχουν ιδιώτες ιδιοκτήτες - ιδιοκτήτες δηλαδή είναι μόνο το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και ο Δήμος Ηρακλείου - δε θα χρειαστεί να γίνει πράξη εφαρμογής μετά. Άρα γλιτώνουμε τη μακρά αυτή χρονική διαδικασία και αισιοδοξούμε ότι μέσα στην προσεχή διετία θα έχει ολοκληρωθεί η πολεοδόμηση που ανοίγει πραγματικά σπουδαίες προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή του Καρτερού».

Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλάκης, «από το σύνολο της έκτασης των πρώην στρατοπέδων που θα πολεοδομηθεί, το ήμισυ θα περιέλθει στην κατοχή του Δήμου Ηρακλείου για κοινόχρηστους χώρους και υποδομές (δρόμους, σχολεία, πάρκα, πνεύμονες πρασίνου, χώρους αναψυχής, αθλητικές υποδομές κ.τ.λ.), ενώ το άλλο ήμισυ θα παραμείνει στην κατοχή του υπουργείου Άμυνας και συγκεκριμένα του Ταμείου Εθνικής Άμυνας ως χαρακτηρισμένα οικοδομικά τετράγωνα. Τα οικοδομικά αυτά τετράγωνα θα είναι διαθέσιμα προς διανομή-πώληση σε πολίτες, με προβλεπόμενη χρήση γης, μάλιστα, που αφορά σε αμιγή κατοικία. Κάτι που πολύ απλά σημαίνει πως θα υπάρχουν οι πλέον ευνοϊκές προϋποθέσεις για δόμηση, σε μια περιοχή που θα προβλέπονται ουσιαστικά μόνο κατοικίες, σχολεία και ανάλογες οικιστικές δραστηριότητες και όχι βιομηχανίες ή άλλες δραστηριότητες όχλησης».

Με πρόσφατη απόφασή της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προχώρησε στην έγκριση της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας που αφορά στη γεωλογική καταλληλότητα στα πλαίσια της πολεοδόμησης των στρατοπέδων Γιακουμάκη, Θεοδοσάκη και Μπετεινάκη του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να διασφαλιστεί το δομημένο περιβάλλον από φυσικούς κινδύνους ή κινδύνους προερχόμενους από ανθρώπινες επεμβάσεις και δραστηριότητες.

Η περιοχή μελέτης

Στην εγκριτική απόφαση παρατίθεται η θέση-γεωμορφολογία της περιοχής μελέτης. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα:

  • «Το στρατόπεδο Μπετεινάκη (συνολικής έκτασης 216.963,69 τ.μ.) μαζί με το παρακείμενο τμήμα του στρατοπέδου Θεοδοσάκη (συνολικής έκτασης 1.715,61 τ.μ.) και το τμήμα του στρατοπέδου Θεοδοσάκη που έχει απομείνει νότια της εθνικής οδού μετά την απαλλοτρίωση (συνολικής έκτασης 2.355,13 τ.μ.), σύνολο έκτασης των δύο στρατοπέδων 221.034,43 τ.μ., βρίσκεται σε επαφή με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), μεταξύ του ΒΟΑΚ και της παλαιάς εθνικής οδού από Ηράκλειο προς Άγιο Νικόλαο και πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου και τη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου (ΒΙ.ΠΕ.). Ένα τμήμα του στρατοπέδου Θεοδοσάκη βρίσκεται νότια της νέας εθνικής οδού εκτός του ορίου απαλλοτρίωσης.
  • Το στρατόπεδο Γιακουμάκη βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της 126 Σμηναρχίας Μάχης, ανατολικά του αεροδρομίου και βόρεια της παλαιάς εθνικής οδού. Το στρατόπεδο Γιακουμάκη δε χρησιμοποιείται σήμερα και έχει συνολική έκταση 55.887,89 τ.μ. Σύμφωνα με στοιχεία του πρώην Δήμου Νέας Αλικαρνασσού, ανήκει κατά το ήμισυ περίπου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κατά το έτερον ήμισυ στον Δήμο Ηρακλείου (πρώην Δήμο Νέας Αλικαρνασσού). Το στρατόπεδο Γιακουμάκη βρίσκεται ανάμεσα στις ισοϋψείς +23 έως +56 μ. περίπου και χαρακτηρίζεται από ήπιες μορφολογικές κλίσεις, δηλαδή ανάγλυφο επίπεδο έως ελαφρώς κεκλιμένο (κατά Demek).
  • Το συγκρότημα Μπετεινάκη-Θεοδοσάκη βρίσκεται ανάμεσα στις ισοϋψείς των +10 έως +70 μ. περίπου. Μεγάλο μέρος της έκτασης είναι ομαλό και χαρακτηρίζεται κατά κανόνα από κλίσεις 0-5 μοίρες, δηλαδή επίπεδο έως ελαφρώς κεκλιμένο ανάγλυφο (κατά Demek). Το υδρογραφικό δίκτυο χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο ως παράλληλου τύπου, με εκφόρτιση προς βόρεια, στον κόλπο του Ηρακλείου. Οι υπό μελέτη περιοχές δε διασχίζονται από υδατορέματα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κοιλάδες και υδατορέματα με περιστασιακή ροή τον χειμώνα. Τα κύρια ρέματα που γειτνιάζουν με τις περιοχές μελέτης είναι το Πρασανό ρέμα που περνάει ανάμεσα από τα δύο στρατόπεδα και ο Καρτερός ποταμός ανατολικά του στρατοπέδου Μπετεινάκη».

Γεωλογική μελέτη - Τα συμπεράσματα ως προς τα ρήγματα

Σύμφωνα με την εγκεκριμένη γεωλογική μελέτη, προκύπτουν τα παρακάτω «συμπεράσματα για την παρουσία των ρηγμάτων στην προς πολεοδόμηση περιοχή:

Δεν εντοπίστηκε πιθανά ενεργό ρήγμα παράταξης ΝΔ-ΒΑ, που υπάρχει χαρτογραφημένο σε παλαιότερες δημοσιεύσεις και χάρτες εντός της έκτασης του στρατοπέδου Μπετεινάκη, ούτε κατά τις έρευνες πεδίου ούτε και με τη διάνοιξη ερευνητικών ορυγμάτων.

Ανοίχθηκαν δύο ερευνητικά ορύγματα (ΒΕΤ-1 και ΒΕΤ-2) εντός του στρατοπέδου Μπετεινάκη, στα οποία δεν εντοπίστηκε κάποια πρόσφατη τεκτονική δομή ή ενδείξεις μετατοπισμένων γεωλογικών σχηματισμών.

Στην περιοχή των στρατοπέδων Γιακουμάκη, Μπετεινάκη και Θεοδοσάκη αποτυπώθηκαν τρία νεοτεκτονικά ρήγματα, εκ των οποίων μόνο το ένα διέρχεται εντός των οικοπέδων.

Τα νεοτεκτονικά ρήγματα της περιοχής μελέτης δεν έχουν δυναμικό πρόκλησης σεισμικών διαρρήξεων μεγαλύτερο του Μ5-Μ5,5.

Το νεοτεκτονικό ρήγμα (F1) που διέρχεται από την προς πολεοδόμηση περιοχή εντοπίστηκε σε τμήμα του στρατοπέδου Γιακουμάκη και χαρακτηρίζεται ως “πιθανά ανενεργό”. Δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως μια μελλοντική ενεργοποίησή του στα πλαίσια ενός ισχυρού σεισμού (Μ~5,0), λόγω της Β-Ν διευθύνσεώς του.

Το ρήγμα διεύθυνσης Β-Ν Καρτερού (F2) είναι ένα πιθανά ενεργό ρήγμα που ακολουθεί το δυτικό περιθώριο της παράκτιας πεδιάδας του ρέματος Καρτερού. Δε διασχίζει την προς πολεοδόμηση έκταση.

Ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό ΒΑ-ΝΔ ρήγμα (F3), που χαρτογραφήθηκε στα νότια της περιοχής μελέτης, χαρακτηρίζεται ως ενεργό αλλά δε θεωρείται ότι αποτελεί σεισμογόνο πηγή λόγω του πολύ μικρού μήκους του (0,6 km).

Πιθανή μελλοντική σεισμική διάρρηξη στα ενεργά και πιθανά ενεργά ρήγματα που βρίσκονται σε άμεση γειτονία με τις θέσεις των στρατοπέδων θεωρείται ότι δε θα προκαλέσει ισχυρές εδαφικές κινήσεις μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες στον ΝΕΑΚ ή την υφιστάμενη μικροζωνική μελέτη Ηρακλείου. Το μεγαλύτερο τμήμα της προς πολεοδόμηση περιοχής χαρακτηρίζεται κατάλληλο για δόμηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News