Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής: Πρόσω ολοταχώς για την ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής: Πρόσω ολοταχώς για την ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα τέλη του έτους η πόντιση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου - Στο εργοτάξιο της Δαμάστας ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης

Εντός του 2024 η Κρήτη διασφαλίζει την ενεργειακή της ασφάλεια, καθώς ολοκληρώνεται η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, έργο που υλοποιεί η Αριάδνη Interconnection, θυγατρική της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. 

Πρόκειται μάλιστα για ένα κομβικό έργο το οποίο θα συμβάλλει και στην πράσινη μετάβαση της χώρας μας, με τον πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ, Μανούσο Μανουσάκη να επισκέπτεται το μεσημέρι το εργοτάξιο στη Δαμάστα του δήμου Μαλεβιζίου. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μανουσάκης:  

«Οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου προχωρούν εντατικά ενώ οι εργασίες θεμελίωσης του σταθμού θα ξεκινήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου.  Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής διαπιστώνουμε με ικανοποίηση τη πρόοδο του έργου, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης και στο σημαντικό έργο της διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου, λέγοντας ότι, «από εδώ θα ξεκινήσει η διασύνδεση ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο, ώστε η Κύπρος να πάψει να είναι απομονωμένη και να ενωθεί ηλεκτρικά με την Ελλάδα και γενικά με ολόκληρη την Ευρώπη, έργο για το οποίο εργάζονται εντατικά».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μανούσος Μανουσάκης σε έναν μήνα ξεκινούν οι εργασίες θεμελίωσης του σταθμού μετρατροπής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δαμάστα ενώ άμεσα ξεκινούν και οι εργασίες υπογειοποίησης των καλωδίων από Κορακιά προς Δαμάστα. 

Στα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία αναφέρθηκε ο Μενέλαος Μποκέας, εξηγώντας:

«Ως δήμος Μαλεβιζίου έχουμε "αγωνιστεί" για το επίμαχο έργο και τη βελτίωση των συνθηκών  σε ότι αφορά την όχληση και όχι μόνο.  Διεκδικήσαμε και πετύχαμε ανταποδοτικά έργα τα οποία θα είναι "ορατά" και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.  Πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκαν από την οικονομική επιτροπή τα πρώτα χρήματα ύψους 700.000 ευρώ»

Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει το έργο το οποίο καθιστά το νησί μας ενεργειακό κόμβο στη Μεσόγειο

Αναφορικά με το μεγαλόπνοο έργο, το πρώτο τμήμα του ηλεκτρικού καλωδίου, μήκους 170 χιλιομέτρων ποντίστηκε από τα τέλη του 2021 μεταξύ της Μήλου και της Αττικής ενώ το δεύτερο ηλεκτρικό καλώδιο, μήκους 330 χιλιομέτρων θα ποντιστεί εξ ολοκλήρου το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε μέγιστο βάθος 1.200 μέτρων μεταξύ της Κορακιάς και της Πάχης Μεγάρων Αττικής.   

Με τη λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης, η εξάρτηση της Κρήτης από τους τοπικούς πετρελαϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα τερματιστεί μηδενίζοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης.  Επιπλέον, όπως τονίζεται από τους επαΐοντες, η κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου θα δημιουργήσει σημαντικό περιθώριο μεταφοράς καθαρής ενέργειας από και προς το νησί. 

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, καθιστώντας το νησί μας ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αποτελεί τη ναυαρχίδα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων του ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η  ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION, 100% θυγατρική της ΑΔΜΗΕ Α.Ε που συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018. Το έργο συμβασιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020 και προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα σε Αττική και Κρήτη με στόχο ολοκλήρωσης το 2024.

Σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στη φάση κατασκευής του έργου από την έναρξη και μέχρι την ολοκλήρωσή του, αυτές θα προσεγγίσουν τις 2.000 ενώ στην κορύφωση της κατασκευής θα εργάζονται στα διάφορα εργοτάξια της Εταιρίας τουλάχιστον 700 άτομα.

Η ταυτότητα του έργου

Καινοτομίες: Η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική με καλώδιο συνεχούς ρεύματος αποτελεί το σημαντικότερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ενέργειας στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα αυτού του είδους στον κόσμο που χρησιμοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία VSC (Voltage Source Converters) για την μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές. Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση αυτού του είδους στη Μεσόγειο. Έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW, ενώ το συνολικό μήκος της (θαλάσσια και χερσαία τμήματα) θα ανέλθει σε 400 χλμ. με τα υποβρύχια καλώδια να ποντίζονται σε βάθη-ρεκόρ έως τα 1.200 μέτρα, κατατάσσοντάς τη στην κορυφαία τριάδα των βαθύτερων διασυνδέσεων παγκοσμίως. Αποτελεί επίσης τη νησιωτική διασύνδεση με τη μεγαλύτερη ισχύ (1.000 MW) παγκοσμίως, μαζί με τη Σαρδηνία.

Οικονομικά οφέλη: Το 2022 που είναι το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, η εξοικονόμηση από τα ΥΚΩ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 385 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 1 εκατ. ευρώ κάθε μέρα για όλους τους καταναλωτές της χώρας. Με την ολοκλήρωση της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής το 2024, η εξοικονόμηση από τις χρεώσεις ΥΚΩ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 550 εκατ. ευρώ.

Πρόοδος κατασκευής: Η κατασκευή εξελίσσεται σε δύο βασικούς άξονες: τα καλωδιακά τμήματα και τους Σταθμούς Μετατροπής:

  • Καλώδια: Το πρώτο τμήμα του ηλεκτρικού καλωδίου, με μήκος 170 χλμ., έχει ποντιστεί ήδη από τα τέλη του 2021 μεταξύ της Μήλου και της Πάχης Μεγάρων (Αττική). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το δεύτερο ηλεκτρικό καλώδιο, μήκους 330 χλμ., θα ποντιστεί εξ ολοκλήρου το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε μέγιστο βάθος 1.200 μέτρων, μεταξύ της Κορακιάς στο Ηράκλειο Κρήτης και της Πάχης Μεγάρων.
  • Στην Αττική προχωρούν οι εργασίες για την υπόγεια εγκατάσταση των καλωδίων που θα προσαιγιαλωθούν και θα συνδεθούν με τον Σταθμό Μετατροπής που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Ασπροπύργου (Κουμουνδούρος). Η εγκατάσταση των καλωδίων οπτικών ινών, που συμπεριλαμβάνονται επίσης στο έργο, πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2021.
  • Σταθμοί Μετατροπής: Οι Σταθμοί Μετατροπής θα κατασκευαστούν στην Αττική (Κουμουνδούρος, Ασπρόπυργος) και στην Κρήτη (Δαμάστα, Ηράκλειο). Μέσα στο 2022 θα εκκινήσουν οι εργασίες θεμελίωσης των Σταθμών Μετατροπής και στα δύο άκρα της διασύνδεσης.
  • Περισσότερες πληροφορίες για το έργο στον ιστότοπο της Ariadne Interconnection: https://www.ariadne-interconnection.gr/

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News