Κρήτη: Σε σταθερά επίπεδα οι νοσηλείες κορωνοϊού - Αναλυτικά τα στοιχεία

Κρήτη
Κρήτη: Σε σταθερά επίπεδα οι νοσηλείες κορωνοϊού - Αναλυτικά τα στοιχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά οι νοσηλείες στο νησί, σήμερα Πέμπτη 21 Ιουλίου - Ποιο νοσοκομείο «σηκώνει» το μεγαλύτερο βάρος

Σε σταθερά επίπεδα βρίσκονται οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, συγκριτικά με τα στοιχεία της Τετάρτης 20 Ιουλίου. Αναλυτικότερα, σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 139 ασθενείς, ενώ χθες 141. Από τους 139 ασθενείς, οι 125 βρίσκονται σε κλινική Covid, και 14 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 9 είναι διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά οι νοσηλείες στο νησί:

ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 42 ασθενείς, 34 σε κλινική Covid, 8 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 6 διασωληνωμένοι.

Βενιζέλειο: Συνολικά 31 ασθενείς, 27 σε κλινική Covid και 4 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 3 διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 35 ασθενείς, 33 σε κλινική Covid, και 2 σε ΜΕΘ.

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 11 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 10 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Σητείας: 3 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 5 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Νεάπολης: 2 ασθενείς σε κλινική Covid.

Τυχαία εντοπίζεται το 35% των μολύνσεων

Με υψηλή ταχύτητα, παρά τη μικρή μείωση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορεί ο κορωνοϊός στη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού δηλώνονται κάθε μέρα, αρκετά εκ των οποίων εντοπίζονται τυχαία, με τον υπουργό Υγείας να κάνει σαφές πως το 35% των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό διαγνώστηκαν στα νοσοκομεία χωρίς οι ίδιοι να είναι γνώστες πως έχουν νοσήσει. Η αιτία μεταφοράς τους στο νοσοκομείο δεν ήταν ο κορωνοϊός.

Αναλυτικότερα, με βάση την προχθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τη Δευτέρα 11 έως την περασμένη Κυριακή 17 Ιουλίου καταγράφηκαν 148.435 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό. Κατά τους ειδικούς ο συγκεκριμένος δείκτης υποεκτιμάται, καθώς είτε δε δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα του ελέγχου είτε δε διενεργούνται καν τεστ. Τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα άτομα με ενεργή λοίμωξη, υπερβαίνουν τις 300 χιλιάδες.

Κατά το ίδιο διάστημα, εισήχθησαν για νοσηλεία σε απλές κλίνες COVID 2.540 ασθενείς. Ωστόσο, όπως εξήγησε προχθές σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, «το 30% με 35% των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό έχουν πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και μπορεί να διαγιγνώσκονται παράλληλα και με κορωνοϊό. Μπαίνουν σε μονάδες COVID για λίγο, αλλά δε βρίσκονται σε νοσοκομείο λόγω της ανάγκης νοσηλείας από κορωνοϊό». Αυτό σημαίνει, αν γίνει η σχετική αναγωγή, ότι περίπου 762 νοσηλευόμενοι βρέθηκαν θετικοί, χωρίς συμπτωματολογία της λοίμωξης COVID-19, κατά την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο για χειρουργικές επεμβάσεις ή εξετάσεις ή άλλες ιατρικές πράξεις.

Στ. Λουκίδης: «Υπάρχει μεγάλη διασπορά»

O εγνωσμένου κύρους πνευμονολόγος και καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης σε χθεσινές του δηλώσεις, τόνισε πως αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι το εμβόλιο είναι το μόνο μέσο θωράκισης ενάντια στον ιό και πως η ανοσία, είτε φυσική είτε τεχνητή, έχει ημερομηνία λήξης, η οποία εκτιμάται πως είναι στους 6 μήνες.

«Υπάρχει μια μεγάλη διασπορά αυτήν την περίοδο, η οποία έγκειται στην εποχή που διανύουμε στο ότι δεν υπάρχουν μέτρα», δήλωσε ο γιατρός, και επισήμανε πως, παρ’ όλα αυτά, οι νοσηλείες είναι δυσανάλογες της διασποράς και δεν παρατηρούνται οι πνευμονίες που βλέπαμε παλαιότερα.

Δύο κατηγορίες συμπτωμάτων long COVID

Αναφορικά με τα συμπτώματα post-COVID, ο κ. Λουκίδης είπε πως υπάρχουν δύο κατηγορίες: Η πρώτη είναι αυτή στην οποία τα συμπτώματα κρατάνε για έως 12 εβδομάδες και η δεύτερη στην οποία κρατάνε πολύ περισσότερο, ενώ υπάρχουν και ψυχολογικές συνέπειες.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα χθες, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου τόνισε πως όντως ο αριθμός των θανάτων αναλογικά με τα κρούσματα κορωνοϊού κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

«Ο κορωνοϊός δε μας αφήνει να προβλέπουμε τι θα συμβεί σε 20 μέρες από τώρα και γι’ αυτό δεν είχε προβλεφθεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος “Όμικρον”, οι υποτύποι του αλλά και η υπερμεταδοτικότητά του. Είναι θετικό ότι έχει διαφοροποιηθεί ο αριθμός των θανάτων αναλογικά με τα κρούσματα, ο οποίος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Προφανώς θα θέλαμε μονοψήφιο αριθμό ή καθόλου θανάτους από τον κορωνοϊό, ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό», είπε η καθηγήτρια.

«Ανάμεσα στους λόγους είναι και ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνικού πληθυσμού. Είμαστε από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς, και - έστω και λίγο - υπολειπόμαστε σε σχέση με άλλες χώρες από τον τρίτο και τέταρτο εμβολιασμό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η παραλλαγή «Κένταυρος»

Για την παραλλαγή «Κένταυρος», η κυρία Ψαλτοπούλου είπε ότι «είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος υπό παρακολούθηση. Είναι η μετάλλαξη που υπάρχει σε χώρες όπως η Ινδία, και έχει πάει στην Αγγλία καθώς και σε άλλες χώρες. Θα δούμε τον επόμενο καιρό τη δυναμικότητά της, ωστόσο δε φαίνεται ότι έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα από άλλα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η 4η δόση από τα 60 έτη και πάνω μειώνει την πιθανότητα για βαριά νόσηση».

Τι δείχνει έρευνα το CDC για την προστασία από την Όμικρον 5

Μια τρίτη και τέταρτη δόση εμβολίου μπορεί να προσφέρει προστασία σε ενήλικες με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Τα ευρήματα της μελέτης, σε συνδυασμό με πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα που δείχνουν ότι άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή της “Όμικρον” BA.2 μπορεί επίσης να έχουν αντισώματα, δείχνουν ότι τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια μπορεί να παρέχουν προστασία από σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από την “Όμικρον” 5.

Για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα 2, 3 και 4 δόσεων mRNA εμβολίων (Pfizer-BioNTech ή Moderna) μεταξύ ενηλίκων με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, οι ειδικοί εξέτασαν δεδομένα σε περισσότερες από 214.000 επισκέψεις επειγόντων περιστατικών και περισσότερες από 58.000 νοσηλείες με διάγνωση ασθένειας σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ από τα μέσα Δεκεμβρίου 2021 έως τα μέσα Ιουνίου 2022.

Τα νέα εμβόλια

Η αμερικανική ρυθμιστική Αρχή υγείας έχει ζητήσει από τους κατασκευαστές εμβολίων να στοχεύσουν αυτές τις παραλλαγές για μια πιθανή αναμνηστική δόση το φθινόπωρο.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ προτρέπουν επίσης τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω να λάβουν αναμνηστική δόση εμβολίου, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δε θα τους εμποδίσει να λάβουν έναν άλλο «δισθενή» ενισχυτή, σχεδιασμένο να αποκρούει την «Όμικρον» πιο συγκεκριμένα, αργότερα φέτος.

Η πόλη της Σαγκάης εντόπισε επίσης ένα κρούσμα της COVID-19 που αφορούσε τη BA.5, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος σε ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωση της παραλλαγής.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News