«Τέλος εποχής» για τον Κρητικό αντιεισαγγελέα του Α.Π.: Η μακρά διαδρομή του Ζαχ. Κοκκινάκη

Κρήτη
«Τέλος εποχής» για τον Κρητικό αντιεισαγγελέα του Α.Π.: Η μακρά διαδρομή του Ζαχ. Κοκκινάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Κοκκινάκης συνταξιοδοτήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς συμπληρώνει το 67ο έτος του και, με αφορμή την αποχώρησή του από το Δικαστικό Σώμα το neakriti.gr κάνει μια μικρή αναδρομή στη σταδιοδρομία του Ηρακλειώτη εισαγγελικού λειτουργού

Αποχώρησε από το Δικαστικό Σώμα, μετά από μια αξιοζήλευτη πορεία που διέγραψε ως εισαγγελικός λειτουργός για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης.

Ο κ. Κοκκινάκης συνταξιοδοτήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς συμπληρώνει το 67ο έτος του και, με αφορμή την αποχώρησή του από το Δικαστικό Σώμα, το neakriti.gr κάνει μια μικρή αναδρομή στη σταδιοδρομία του Ηρακλειώτη εισαγγελικού λειτουργού

Πρόκειται για έναν εκ των πιο καταρτισμένων - αλλά και ιδιαίτερα αγαπητού στην τοπική κοινωνία - εισαγγελικών λειτουργών.

Ο Ζαχαρίας Κοκκινάκης γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1955 στο Καμαράκι Μαλεβιζίου. Εκτός από τον Ζαχαρία, οι γονείς του, Εμμανουήλ και Χριστίνα, απέκτησαν άλλα δύο παιδιά (τον Γιώργο και τη Μαρία).

Ο Ζαχαρίας Κοκκινάκης αποφοίτησε το 1973 από το Καπετανάκειο Γυμνάσιο και εισήχθη στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και αφού εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, υπηρέτησε ως ειρηνοδίκης για δύο χρόνια στη Σάμο.

Από το 1983 μέχρι πριν από μερικές ημέρες υπηρέτησε με περισσή συνέπεια την Ελληνική Δικαιοσύνη ως εισαγγελικός λειτουργός. Στον α’ βαθμό υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία Πειραιά, Αθηνών, Χανίων και Ηρακλείου. Από το 1999 έως το 2001, υπηρέτησε ως εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου.

Στο διάστημα αυτό είχε χειριστεί σε προανακριτικό επίπεδο την υπόθεση του Νίκου Μεταξάκη, ο οποίος είχε σκοτώσει τους τρεις ανήλικους γιους του, πετώντας τους στα νερά του Αλμυρού Ποταμού, στο Ηράκλειο.

Αφού προήχθη σε αντιεισαγγελέα Εφετών, “επέστρεψε” στον Πειραιά, στο Εφετείο του οποίου υπηρέτησε από το 2002 έως το 2005. Εκείνη τη χρονιά “κατεβαίνει” ξανά στην Κρήτη και τα Χανιά (Εφετείο Κρήτης). Το 2010 προάγεται σε εισαγγελέας Εφετών και το 2011 μετατίθεται στο νεοϊδρυθέν τότε Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του μέχρι το 2020, υπηρέτησε ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης. Όλο αυτό το διάστημα, είχε την εποπτεία, στο στάδιο της προανάκρισης και της ανάκρισης, ιδιαίτερα σημαντικών υποθέσεων με... πανελλαδικό αντίκτυπο.

Σ’ αυτές περιλαμβάνεται η υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, η οποία, μετά από έξι μήνες ομηρίας του επιχειρηματία, έληξε αναίμακτα και χωρίς οι δράστες να πάρουν στα χέρια τους ούτε ένα ευρώ, παρά τις υπέρογκες αξιώσεις τους. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι χειρισμοί του Ζαχαρία Κοκκινάκη - και - στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν καταλυτικοί για την αίσια έκβασή της.

Μεταξύ άλλων, τους προηγούμενους μήνες ασχολήθηκε επισταμένως με το ζήτημα της οπαδικής βίας στη χώρα μας. Ως αρμόδιος αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου για θέματα αθλητισμού, μάλιστα, είχε αποστείλει εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, λίγες μόνο ώρες μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας τους να βρίσκονται σε εγρήγορση όχι μόνο για την αντιμετώπιση, αλλά και για την πρόληψη εγκληματικών συμπεριφορών με αθλητικό υπόβαθρο.

Άτεγκτος στην άσκηση των καθηκόντων του και την ορθή απονομή Δικαιοσύνης, αμέμπτου ηθικής και με άριστη νομική κατάρτιση, χαρακτηρίζεται από την τοπική κοινωνία της Κρήτης ως ιδιαίτερα προσηνής άνθρωπος. Είναι πατέρας τριών παιδιών και είναι παντρεμένος με την κρητικής καταγωγής πρόεδρο Εφετών Αθηνών, κ. Κατερίνα Παπαδάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News