Ηράκλειο: Άνοιξε ο δρόμος για το «λίφτινγκ» στον Άγιο Μηνά (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Άνοιξε ο δρόμος για το «λίφτινγκ» στον Άγιο Μηνά (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος τόνισε ότι «ο Άγιος Μηνάς είναι το σύμβολό μας. Είναι μια “άλλη ακρόπολη” για το νησί. Σε αυτό εδώ το μνημείο, σκύβουμε με βαθύτατο σεβασμό και συν-αποφασίζουμε πως επουδενί δεν πρέπει να το αφήσουμε έρμαιο στη φθορά»

Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης παίρνει «σάρκα και οστά» το έργο αποκατάστασης και ενίσχυσης του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Ηρακλείου, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν η Περιφέρεια και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Ο δρόμος έτσι άνοιξε για τη συντήρηση ενός από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Κρήτης όπως είναι ο Άγιος Μηνάς, ένας ναός στη μνήμη του Αγίου που δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί ως ο φύλακας-άγγελος του Ηρακλείου και ολόκληρης της Κρήτης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο περιφερειάρχης, τη δεδομένη χρονική στιγμή «η ώριμη μελέτη που καταρτίστηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και ύστερα από τις εγκρίσεις του υπουργείου Πολιτισμού, εντάσσει τον Άγιο Μηνά στον κατάλογο των ώριμων έργων για χρηματοδότηση από τη νέα Προγραμματική Περίοδο».

Η ημερίδα με θέμα «Ερευνητικές εργασίες και διερεύνηση βέλτιστων λύσεων αποκατάστασης-ενίσχυσης φέροντος οργανισμού Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Ηρακλείου Κρήτης» έλαβε χώρα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και τη συντόνισε, από την Επιτροπή Έργου, ο Κώστας Φασουλάκης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού.

Σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος αναφέρθηκε στη σημασία του μνημείου, επισημαίνοντας πως ο περιφερειάρχης Κρήτης, που προωθεί όλες τις προτεραιότητες στην Κρήτη, «γνωρίζει πολύ καλά πως αυτή είναι μια προτεραιότητα, η οποία θα έχει πρώτιστα τη φροντίδα και την αγάπη του, και για αυτό είμαστε σίγουροι ότι η ένταξη αυτού του έργου, που έχει ωριμότητα, θα προχωρήσει». Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης υπογράμμισε πως «αυτό το μνημείο ανήκει σε όλες τις γενιές. Εμείς θα αρχίσουμε αυτό το έργο και είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει για να το χαιρόμαστε όλοι. Ο Άγιος Μηνάς είναι ένας ναός-σύμβολο. Αν κάτι απαιτείται, είναι πρωτίστως αγάπη».

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος τόνισε ότι «ο Άγιος Μηνάς είναι το σύμβολό μας. Είναι μια “άλλη ακρόπολη” για το νησί. Σε αυτό εδώ το μνημείο, σκύβουμε με βαθύτατο σεβασμό και συν-αποφασίζουμε πως επουδενί δεν πρέπει να το αφήσουμε έρμαιο στη φθορά».

Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος υποστήριξε πως, «εάν κάτι απαιτείται, δεν είναι τα χρήματα αλλά η αγάπη. Γι’ αυτήν την αγάπη επαιτώ και απαιτώ από όλους τους Καστρινούς».

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Βλάσιος Κουμούσης, επικεφαλής της μελετητικής ομάδας, προχώρησε στη βασική παρουσίαση της έρευνας και των επιστημονικών πορισμάτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που συνυπογράφηκε με την Περιφέρεια Κρήτης, το υπουργείο Πολιτισμού και το ΕΜΠ, με στόχο τη συντήρηση και τη στατική αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου της πόλης του Ηρακλείου.

Όπως επισήμανε o κ. Κουμούσης, «ο ναός έχει μια σειρά από προβλήματα και στο κυρίως κέλυφός του και στα κωδωνοστάσια. Το βόρειο κωδωνοστάσιο βρίσκεται σε οριακή κατάσταση».

Οι συνεργάτες του Βλάσιου Κουμούση παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία της μελέτης και των πορισμάτων, ενώ η εισήγηση του αντιδημάρχου Ηρακλείου Μανόλη Βασιλάκη ανέδειξε τις επεμβάσεις συντήρησης στη δεκαετία του 1980, τις οποίες είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος με τον Νίκο Βασιλάκη και τον Γιάννη Παρτσαλάκη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Ηρακλείου, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, η έφορος Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Ταβερναράκης, ενώ παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της Τοπικής Εκκλησίας.

Η κραυγή αγωνίας του Ειρηναίου

Στην ημερίδα που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και η Αρχιεπισκοπή Κρήτης παρευρέθηκε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια θεσμικών - και όχι μόνο - φορέων για την ανασυγκρότηση του Αγίου Μηνά.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βαρδάκης επισήμανε και διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως «η κραυγή αγωνίας του τότε Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και το πείσμα του ακούραστου παπα-Μανόλη Σταυρουλάκη μάς ενεργοποίησαν και απλά πιστεύω πράξαμε αυτό το ελάχιστο που οφείλαμε να κάνουμε. Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο, ειδικά όταν σήμερα έχουμε εδώ τους ανθρώπους εκείνους που με απίστευτους ρυθμούς, κάτω από αντίξοες συνθήκες, μόχθησαν και ξενύχτησαν για να έχουμε σήμερα απτά αποτελέσματα, με τις έρευνες και μελέτες των προβλημάτων, κυρίως στατικής φύσεως».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News