Νοσηλείες κορωνοϊού: Η «εικόνα» στα νοσοκομεία της Κρήτης - Πού καταγράφονται περισσότεροι ασθενείς

Κρήτη
Νοσηλείες κορωνοϊού: Η «εικόνα» στα νοσοκομεία της Κρήτης - Πού καταγράφονται περισσότεροι ασθενείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επαναφορά της χρήσης μάσκας και την επιτάχυνση των εμβολιασμών συστήνει ο ΠΟΥ, προκειμένου να μη χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα το Σεπτέμβριο - Αναλυτικά πώς καταγράφονται οι νοσηλείες κορωνοϊού σήμερα

Σε σταθερά επίπεδα καταγράφονται οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου, συγκριτικά με τα στοιχεία της Τρίτης 19 Ιουλίου. Αναλυτικότερα σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 141 ασθενείς, ενώ χθες καταγράφηκαν 145 νοσηλείες.

Από τους 141 ασθενείς, οι 126 βρίσκονται σε κλινική Covid, και 15 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 9 είναι διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά οι νοσηλείες που καταγράφονται στο νησί:

ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 43 ασθενείς, 34 σε κλινική Covid, 9 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 6 διασωληνωμένοι.

Βενιζέλειο: Συνολικά 31 ασθενείς, 27 σε κλινική Covid και 4 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 3 διασωληνωμένοι.

Χανιά: Συνολικά 32 ασθενείς, 30 σε κλινική Covid, και 2 σε ΜΕΘ.

Ρέθυμνο: 14 ασθενείς σε κλινική Covid.

Άγιος Νικόλαος: 8 ασθενείς σε κλινική Covid.

Σητεία: 2 ασθενείς σε κλινική Covid.

Ιεράπετρα: 9 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νεάπολη: 2 ασθενείς σε κλινική Covid.

Μέτρα τώρα... για ήσυχο φθινόπωρο

«Πάρτε μέτρα τώρα... για να μη χρειαστούν νέα και πιο αυστηρά το φθινόπωρο», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις χώρες της Ευρώπης, στις οποίες μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν 3 εκατομμύρια νέα κρούσματα κορωνοϊού και 3.000 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου.

Με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της «Όμικρον» να ηγείται του νέου κύματος της Covid-19 στην Ευρώπη, «οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και να επαναφέρουν μέτρα όπως η χρήση μάσκας, για να αποφύγουν την αναγκαιότητα λήψης αυστηρότερων μέτρων το φθινόπωρο και τον χειμώνα», είπε συγκεκριμένα ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Χανς Κλούγκε καλεί τις χώρες της Ευρώπης να αναλάβουν δράση τώρα για να αποτρέψουν την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, καθώς η υποπαραλλαγή BA.5 της «Όμικρον» κερδίζει έδαφος.

Περί τα τρία εκατομμύρια νέα κρούσματα της Covid καταγράφηκαν στην περιοχή τη Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα, που αντιστοιχούν στο ήμισυ του συνόλου των κρουσμάτων παγκοσμίως. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία διπλασιάστηκε κατά την ίδια περίοδο και περί τους 3.000 άνθρωποι καταλήγουν από τη νόσο κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων... την ώρα που η κοινωνία λειτουργεί σχεδόν όπως πριν», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δράση των πανδημικών σταθεροποιητών, όπως είναι η δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου, πριν από την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων το φθινόπωρο, καθώς και την προώθηση της χρήσης μάσκας και του εξαερισμού.

Αυτά τα μέτρα σταθεροποίησης της πανδημίας θα πρέπει να εφαρμοστούν τώρα για να αποφευχθούν αυστηρότερα μέτρα, όπως προειδοποίησε. «Δεν πιστεύω ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για την κήρυξη lockdown», είπε.

Σχέδιο για το φθινόπωρο

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Έχουμε προετοιμάσει τον κόσμο ότι, ενώ το καλοκαίρι θα είναι μια κατάσταση διαχειρίσιμη, τον Σεπτέμβριο και τον χειμώνα θα έχουμε μια μεγαλύτερη πίεση, ακόμα και με τις ίδιες μεταλλάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε πως «ακόμα και με το θετικό σενάριο ότι θα έχουμε αυτές τις μεταλλάξεις περιμένουμε μια παραπάνω πίεση. Αυτή τη στιγμή έχουμε μοντέλα ενεργοποίησης για το πώς θα λειτουργήσουμε για την αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Το σύστημα “κρασάρει” όταν έχουμε νοσηλείες ΜΕΘ, γιατί οι ΜΕΘ τελειώνουν. Δεν υπάρχουν απεριόριστες ΜΕΘ. Αυτό λοιπόν τώρα το μοντέλο που θα βάλουμε - και ήδη ξεκινήσαμε - είναι ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πάρα πολλές δομές, και ιδιωτικές», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Όπως επισήμανε, ο σχεδιασμός για το φθινόπωρο έχει ολοκληρωθεί και πρόσθεσε: «Έχουμε αντιιικά φάρμακα και κάνουμε μεγάλες παραγγελίες. Δηλαδή, δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πριν ένα χρόνο και έχουμε και μια εμβολιαστική κάλυψη καλή που προφανώς θα επικαιροποιηθεί περιμένοντας και τα νέα εμβόλια». Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι σταθερά έχουμε μείωση από 5% ως 10% τις τελευταίες μέρες, κάτι που σημαίνει ότι πια έχουν σταθεροποιηθεί σε αριθμό.

«Δε θα έχουμε χειμερινό κύμα»

Την ίδια ώρα ωστόσο, με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης υποστηρίζει ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται και φέτος το καλοκαίρι «δε θα προκαλέσει κάποιο χειμερινό κύμα». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μια απλή επιδημική προσομοίωση μπορεί να δείξει με πολύ απλό τρόπο ότι δεν ευσταθεί η μυθοπλασία ότι οι θερινές εξάρσεις δημιουργούν τα χειμερινά κύματα».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη συνέχεια παραθέτει ένα παράδειγμα για να στηρίξει τον ισχυρισμό του: «Αν υποθέσουμε ότι έχουμε εισαγωγή 245 κρουσμάτων (μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποιο άλλο μικρότερο νούμερο, απλά καθυστερεί η έναρξη της εκθετικής αύξησης) την 1η Ιουνίου και το Rt ήταν της τάξης του 2 (που θεωρούμε ότι είναι πολύ υψηλότερο), τότε θα μπορούσαμε να δούμε μια έξαρση να ξεκινάει 3 με 4 μήνες μετά, αλλά μέσα στο καλοκαίρι δε θα βλέπαμε κάποια σημαντική πίεση. Επίσης δεν υπάρχει κάποιος λόγος να βλέπουμε μια έξαρση το καλοκαίρι και μετά μια αντανακλαστικά μέσα στον χειμώνα (εκτός και αν ο χειμώνας αυξάνει το Rt, άρα είναι θέμα χειμώνα και όχι θερινής έξαρσης)».

«Αν όμως έχουμε ένα πιο ρεαλιστικό νούμερο Rt για τον σημερινό SARS-CoV-2, δηλαδή 6, τότε θα βλέπαμε μια έξαρση μέσα στο καλοκαίρι που θα έκλεινε εντός 2 μηνών και δε θα βλέπαμε έξαρση τον χειμώνα», προσθέτει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Τι μας λέει αυτό;» συνεχίζει το μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας: «Ότι:

1) Δε χρειάζονται οι θερινοί παφλασμοί για να έχεις χειμερινό κύμα.

2) Οι θερινές εξάρσεις ολοκληρώνονται μέσα στο καλοκαίρι - ό,τι συμβεί μετά τον χειμώνα είναι ανεξάρτητο γεγονός, που δεν οφείλεται στα γεγονότα του καλοκαιριού αλλά σε νέες συνθήκες μετάδοσης».

«Με απλά λόγια, όσοι κάνουν blame game για την κινητικότητα του καλοκαιριού όσον αφορά τις εξάρσεις του χειμώνα είναι τουλάχιστον άσχετοι», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News